Widok

Brokat czy werniks - pytanie do malarzy

W nadchodzący długi weekend czeka mnie mały remoncik u mojej kobiety.
M.in. trza pomalować ściany jednego pomieszczenia.
Moja kobieta umyśliła sobie, aby farba nie była zbyt banalna, tylko jakaś "świetlista". Żeby "rozskrzyć" dosyć ciemne pomieszczenie.
Po kilku wizytach w marketach budowlanych, mamy dwie opcje:
- błyszczący werniks na farby
- brokat
Kobieta optuje za werniksem - ja za brokatem.
Tynki strukturalne, tapety itd nie wchodzą w rachubę.
Ściany nie będą wygładzane do "dupci niemowlaka" - nie są najgorsze i takie zostaną.
Ponieważ nie bardzo mamy gdzie obejrzęć werniks czy brokat na dużej powierzchni - chciałbym usłyszeć opinie fachowców: co będzie korzystniejsze?

A jeśli brokat - to czy:
- domieszkowany proszek brokatowy do ostatniej warstwy farby?
- bezbarwny lakier z brokatem na wierzch farby?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kilka lat temu też zabawiałem się "brokatowaniem" ściany by odświeżyć przybrudzoną i zmatowiałą tapetę :)

Kupiłem torebkę brokatu w sklepie papierniczym... jest grubszy od kosmetycznego. Wymieszałem go dobrze z farbą emulsyjna i malowałem wałkiem.

Ku mojemu zaskoczeniu efekt po wyschnięciu był nijaki tzn. widać było na ścianie kropki brokatu (jakby ścianę muchy o*****y) ale żadnego blasku niestety on nie dawał. Całość była zmatowiała i wyglądało to tak jak ślad po mleku na szklance.

Eksperymentalnie wziąłem w rękę flanelową szmatę... przetarłem po ścianie i..... SZOK !! ZADZIAŁAŁO !! Przetarte miejsce rozbłysnęło mieniącym się w świetle blaskiem setek iskierek. Idąc za ciosem przetarłem raz przy razie całe ściany i tym sposobem uzyskałem zamierzony efekt.

Ściany prezentowały się naprawdę rewelacyjnie w słońcu lub przy zapalonym świetle i mieniły się wszystkimi barwami tęczy.

Brokat nie obsypywał się i nie wycierał przy zetknięciu z ubraniem.

Tak pomalowana tapeta wytrzymała przez 6 lat - aż do remontu wymiany rur, kiedy to niestety uległa zniszczeniu.

Reasumując... można własnoręcznie dodawać brokat do farb emulsyjnych, ale trzeba liczyć się z efektem "zmatowienia" brokatu po malowaniu i koniecznością przetarcia ścian miękką szmatą (stara koszula flanelowa) by wydobyć pełne lśnienie.

/pozdrawiam/
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam takie pytanko ile puszek lakieru zużyłeś i na ile m2 ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zależy, jaką chcesz uzyskać intensywnosc efektu. Ja dałem dosyć dużo. Taki najmniejszy spray z osiedlowej drogerii (nie wiem, jaka pojemność ale pewnie coś koło 50 może 100 ml) za 6 zł wystarczał mi na ok 2-3 m2

Od aplikacji minęło 2,5 roku - a sufit nadal wygląda jak zrobiony tydzień temu :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja zrobiłam jeszcze inaczej. kupiłam lakier lamperyjny,odpowiedni pigment (bordowy) do lakieru dodałam tyle pigmentu aaby kolor był taki jak chcę, do tego wsypałam mnustwo brokatu z papierniczego i kosmetycznego. ściana biała,na to gąbką do naczyń nakładałam tą mieszankę. robiłam takie jakby koślawe "C" efekt idealny. tylko dość często trzeba mieszać,bo brokat opada na dno. robiłam to 2 lata temu i do dziś efekt jak na początku. lakier rozpuszczalny w wodzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Witam,
A ja polecam brokat przemysłowy. Można go zakupić na allegro ale uwaga większość ofert to brokat kosmetyczny. Polecam brokat u firmy LILIAFARBY woreczek 100g 17zł a brokat hologram(daje mieniące efekty świetlne) 20zł. Brokat dodałam do ostatniego malowania ( malowałam białą farbą akrylową). Farba musi być rzadka,malowałam wałkiem o krótkim włosiu -efekt super.Brokat się nie wykrusza ,ładnie się rozłożył na ścianie. Prosto i tanio.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Brokat hologram jest rewelacyjny. Efekty super.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam.A co Państwo powiecie o zamalowaniu np. szerokiego pasa sufitu sprayem "srebro-chrom"....? Efekt można zobaczyć na ,,Puchata Pufa:Srebrny sufit-czyli kolejny pomysł.Pozdrawiam wszystkich odważnych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
Wielkie dzieki za pomysł, tani szybki sposób calkiem ciekawy efekt końcowy ( lepiej zrobić próbę na malym kawalku sciany)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
a ja dzieki tej stonie wymyśliłam mokra ściana pomalowana zwykła farba akrylowa+sypki brokat rozsypany na kartce i nałożony na ściane nadmuchem z suszarki do włosów efekt super ale napracować sie trzeba
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Stary temat, ale odświeżę.

Testowałem - lakier z brokatem w cenie 80-100 zł na litr to rozbój w biały dzień.

Wystarczy pomalowaną ścianę polakierować na 1 raz, a następnie drugą warstwę - już z wymieszanym lakierem z brokatem. 2- krotne malowanie z tego względu, że jeśli od razu do 1 warstwy damy brokat, to może on reagować z farbą na ścianie i będziemy mieli brokat w kolorze farby, a zwykle nie o to chodzi.
Brokat z lakierem ma to do siebie, że nie aplikuje się go łatwo, bo nie zawsze wychodzi to równomiernie. Można na świeżo pomagać sobie pędzlem lub nawet "wdmuchiwać" brokat z dłoni - efekt lepszy, bo bardziej równomiernie rozkłada się brokat.

Rozwiązanie z osobno kupionym lakierem i brokatem jest 3 razy tańsze. Brokat to kilka, kilkanaście zł, zależnie od potrzeb. Lakier akrylowy (taki jak do drewna) to ok 20-25 zł za litr.

Efekt dokładnie identyczny.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam.
Chciałam się zapytać czy można psikać trociny sprayem brokatowym:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Absolutnie! Grozi wybuchem! Czy to jest forum dla kosmitek?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
dzięki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry