Widok

Bulwersująca ??? sprawa I Komunii

Dziecku autystycznemu, które nie mówi, ksiądz podobno odmówił dopuszczenia do I Komunii. Matka, sądząc z wypowiedzi w Radio Gdańsk,uważa,że skoro otrzymało chrzest, to automatycznie należy się I komunia i pyta - czy ono jest inne ?

No, chyba nie ulega wątpliwości, że jest inne. Ksiądz zastanawia się nad problemem, bo ten istnieje, lecz matką rządzą emocje i problemu nie dostrzega.Najwidoczniej uważa ona, że "usługa" się należy, jak psu buda, a sprawę chyba przespała, i zamiast zgłosić ją do proboszcza a przede wszystkim do biskupa, bo to biskup jest faktycznym duszpasterzem a księża jedynie jego pomocnikami, zgłosiła ją do Radia Gdańsk.

Radio Gdańsk, którego potencjał intelektualny już wielokrotnie tu na forum opisywałem, jest "zbulwersowane" tym "skandalicznym" wydarzeniem, nakręca histerię a niektórzy dziennikarze dają pokaz ignorancji i złej woli. Kościół to nie hipermarket, gdzie rządzi "zasada płacę i biorę co mi się należy", lecz obowiązują określone wymagania.
Ale wytłumacz to idiotom.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
W tej sprawie, najbardziej mnie wkurzyła, zarówno w postawie matki, ale jeszcze bardziej w postawie dziennikarzy, którzy przecież nie są emocjonalnie zaangażowani, roszczeniowość - należy się jak psu micha i już, bez świadomości towarzyszących sakramentowi warunków. To jest efekt zwulgaryzowanej demokracji, a ta w Kościele nie obowiązuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
zamiast zgłosić ją do proboszcza a przede wszystkim do biskupa, bo to biskup jest faktycznym duszpasterzem a księża jedynie jego pomocnikami, zgłosiła ją do Radia Gdańsk.
==
Zgadzam się. O ile jestem w stanie zrozumieć matkę, iż chce by jej dziecko dopuszczono do sakramentu, to napuszczenie mediów bez wcześniejszego wyczerpania toku instancyjnego jest jak dla mnie szukaniem taniej sensacji.
Nie tak dawno czytałam o tym jak pewna parafianka "napuściła" na księdza dziennikarzy bo ten opracował jakąś broszurę o zagrożeniach ze strony m.in. loga Hello Kitty, MonsterHigh itd.
Ksiądz, w istocie, dobrał argumenty niezbyt fortunnie (a kiepski argument, jak wiadomo, jest gorszy niż brak tegoż), ale to nie powód by go wyśmiewać na łamach prasy.
Ale dziennikarze też muszą z czegoś żyć :D
Wracając do kwestii Komunii, to myślę, że zbyt mało wiemy o tej sprawie, by opowiedzieć się po którejkolwiek ze stron.
Często bowiem wymagania KK są dla wielu niezrozumiałe np przeszkody - swego czasu na jednym z for katolickich (na którym się udzielałam) wybuchła gorąca dyskusja o impotencji, która wyklucza możliwość zawarcia związku małżeńskiego lub otrzymanie święceń kapłańskich.

4. U nas zapraszamy do Komunii wszystkich ochrzczonych: dzieci (wcześniej niż w KK), dorosłych - również z innych Kościołów. Komunia to Stół Pański - Stół łaski, zjednoczenia, akceptacji. A nie znak podziałów, separacji.
==
A czy w Pastora zborze nie chrzci się tylko osób dorosłych?
Co do Komunii to chyba niezupełnie tak jest, gdyż swego czasu byłam zaproszona na uroczystość chrztu w jednym z gdański zborów Zielonoświątkowców, jednak nie mogłam jej wtedy otrzymać.
W sumie mnie to nie zdziwiło i nawet nie wnikałam dlaczego, gdyż podczas Mszy w moim kościele, też przystąpienie do Komunii też jest obwarowane kilkoma warunkami.
Każdy Kościół kieruje się swoimi zasadami i ja to szanuję.
Wzajemny szacunek jest podstawą porozumienia.
W końcu wszyscy jesteśmy chrześcijanami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chwileczkę, trochę logiki, poproszę.

Jeżeli w niektórych wspólnotach protestanckich chrztu udziela się dopiero osobom zdolnym do podejmowania wiążących decyzji, to nie należy dziwić się, że podobny element występuje, choć nie w przypadku chrztu, w przypadku sakramentu pierwszej komuniii. Zawsze stoi za takim czy innym rozwiązaniem problemu religijnego jakiś wzgląd teologiczny powiązany jednak z szacunkiem dla przesłanek logicznych.
Metafizyka logiki nie wyklucza.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
1. Jezus zaprasza do Chrztu i Komunii dzieci chrześcijan, a nie "jak leci" po pokolei z sakramentami.

2. Zaprasza wszystkich członków Swojej rodziny, a więc również autystyczne dzieci, a nawet nieautystycznych dorosłych! To jest dopiero łaska!

3. Zatem IQ nie ma tu nic do rzeczy. Kryterium dla takiego dziecka jest jego pozycja w Bożej rodzinie.

4. U nas zapraszamy do Komunii wszystkich ochrzczonych: dzieci (wcześniej niż w KK), dorosłych - również z innych Kościołów. Komunia to Stół Pański - Stół łaski, zjednoczenia, akceptacji. A nie znak podziałów, separacji.

Pozdrawiam,

pastor Paweł
pbartosik.pl
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (307 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Biżuteria jako prezent? (44 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Trójmiasto do bani (388 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

do góry