Widok
CHORE TERMINY NA NFZ DO NEUROLOGA!!!!
Dzień dobry,
może warto zająć się bliżej tematem lekarzy i czasu oczekiwania w naszym mieście. Dostałam skierowanie do neurologa , mam niepokojące objawy i muszę zrobić rezonans głowy. Termin w najbliższej przychodni jest uwaga na KWIECIEŃ PRZYSZŁEGO ROKU. Za co my płacimy? To naprawdę nienormalne , że chorzy ludzie muszą się mierzyć z jeszcze bardziej CHORYMI terminami na badania! A co z ...
więcej
może warto zająć się bliżej tematem lekarzy i czasu oczekiwania w naszym mieście. Dostałam skierowanie do neurologa , mam niepokojące objawy i muszę zrobić rezonans głowy. Termin w najbliższej przychodni jest uwaga na KWIECIEŃ PRZYSZŁEGO ROKU. Za co my płacimy? To naprawdę nienormalne , że chorzy ludzie muszą się mierzyć z jeszcze bardziej CHORYMI terminami na badania! A co z ...
więcej
Muszę mieć wykonany rezonans
Tego jeszcze nie wiadomo . O tym czy będzie musiał być wykonany rezonans decyduje specjalista . Pacjenci często przychodzą do specjalistów na pytanie o dolegliwości i powód skierowania mówią właśnie ,że muszę mieć wykonany rezonans !!!!. To często wina lekarzy POZ którzy w rezonansie widzą lekarstwo na wszystko ,a w szczególności na bóle kręgosłupa. Mniej żółci więcej rozsądku .
to prawda
NFZ daje przychodniom /szpitalom/lecznicom limity
np że w ciągu jednego miesiąca mogą wykonać 10 rezonansów - i potem za każde użycie sprzętu NFZ nie płaci
to samo z lekarzami
NFZ płaci w danej przychodni np. w miesiącu za 50 pacjentów do neurologia
wszelkie pretensje do NFZ - to oni muszą znieść limity, lekarzy mamy odpowiednią ilość ale są blokowani przez system
system na który przedsiębiorcy płacą krocie na składkę zdrowotną
np że w ciągu jednego miesiąca mogą wykonać 10 rezonansów - i potem za każde użycie sprzętu NFZ nie płaci
to samo z lekarzami
NFZ płaci w danej przychodni np. w miesiącu za 50 pacjentów do neurologia
wszelkie pretensje do NFZ - to oni muszą znieść limity, lekarzy mamy odpowiednią ilość ale są blokowani przez system
system na który przedsiębiorcy płacą krocie na składkę zdrowotną
kiedyś tak nie było
w 2005 roku było jeszcze ok.
badanie krwi miałeś od ręki - szedłeś rano w kolejke od 6:45 pobierali krew o 15nastej wyniki - teraz czekanie na samo pobranie tydzień - na wyniki nie wiem
wizyta u lekarza 1 kontaktu -szło się w kolejkę i czekało, przyjmował tego samego dnia - obecnie czekanie do 4 dni
- do specjalisty max 2 miechy, teraz liczysz w latach
i to terminy zwykłe- jak było na CITO to wchodziłeś z buta z ulicy i przyjmowali - bez zapisywania - czasem tylko ludzie w kolejce się krzywili
skierowanie na RTG - tego samego dnia - czasem do 2-3 dni czekało się na opis od Radiologa ale jak lekarz specjalista mówił żeby brać bez opisu to całość procedury trwała 2 h - obecnie czas na RTG to 3 miesiące
Więc kiedyś tak nie było
teraz jest kpina
badanie krwi miałeś od ręki - szedłeś rano w kolejke od 6:45 pobierali krew o 15nastej wyniki - teraz czekanie na samo pobranie tydzień - na wyniki nie wiem
wizyta u lekarza 1 kontaktu -szło się w kolejkę i czekało, przyjmował tego samego dnia - obecnie czekanie do 4 dni
- do specjalisty max 2 miechy, teraz liczysz w latach
i to terminy zwykłe- jak było na CITO to wchodziłeś z buta z ulicy i przyjmowali - bez zapisywania - czasem tylko ludzie w kolejce się krzywili
skierowanie na RTG - tego samego dnia - czasem do 2-3 dni czekało się na opis od Radiologa ale jak lekarz specjalista mówił żeby brać bez opisu to całość procedury trwała 2 h - obecnie czas na RTG to 3 miesiące
Więc kiedyś tak nie było
teraz jest kpina
No i właśnie dlatego mam pakiet w enel med nie martwię się o terminy mam wizyty dosłownie na już. Dwa rodzaje pakietów są dla kobiet. Jest wybór między mniejszym, bardziej przystępnym cenowo, a większym, oferującym więcej wizyt. Można płacić na raty to jest duży plus bo wiadome że takie pakiety to nie groszowe sprawy ale warto