Widok

Ceny mieszkań w Gdańsku

Witam
Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w Gdańsku. Znalazłem ogłoszenia kilku mieszkań 2 pokojowych o pow. około 50m2 w TBS, w cenie pomiędzy 150000 a 180000zł. Mam pytanie dlaczego te mieszkania są takie tanie skoro przeciętna cena mieszkań 2 pokojowych w Gdańsku wynosi 250000zł?
Dlaczego mieszkania w Towarzystwie Budownictwa Społecznego są takie tanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo to nigdy nie będzie twoje mieszkanie. TBS jest ich wlaścicielem. Kupno mieszkania w TBS to pieniądze wyrzucone w błoto. Ponadto czynsze są bardzo wysokie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co sądzicie o tym mieszkaniu, warte kupna?
http://otodom.pl/mieszkanie-gdansk-orunia-54m2-2-pokoje-160000-pln-id2511323.html
I dlaczego to są pieniądze wyrzucone w błoto?
W której spółdzielni niby to ja jestem właścicielem mieszkania?
Nigdy nie kupuj mieszkania w TBSie,ono nigdy nie bedzie twoje rozumiesz?Nigdy!:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w kazdej spoldzielni w ktorej wykupisze je na wlasnosc ... w tbs kupujesz miejsce ...tylko czynsz od 750 w gore i mieszkanie nigdy nie bedzie twoje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
poczytaj cos, tak na prawde placisz partycypacje, to nie jest twoje mieszkanie. czynsz potem 2-3x taki jak gdzie indziej.
Nie kupuj TBS chyba ze daja za darmo
-czynsz to nie 200-300zł a 700-800
-dziadostwo wynikajace z wlasnosci (nie ma wspolnoty mieszkaniowej, jest Pan prezes, tym razem TBS, ktory sam ustala i okresla jak dba o budynki, remonty, sprzatanie itp)
-i cala masa innych patologii, poczytaj co to tbs to zrozumiesz dlaczego jest tanio
No jak mozna nie widziec roznicy miedzy spoldzielczym-wlasnosciowym a TBS? Spoldzielcze-wlasnosciowe jest Twoje, mozesz go sprzedac, zamienic, miec KW, w kazdej chwili mozesz go w 100% wykupic od spoldzielni za grosze. Jesli wykupi caly blok to mozecie podziekowac spoldzielni i zalozyc wspolnote. Jako czlonkowie spoldzielni macie prawo decydowac o wszystkim co dotyczy waszego bloku czy osiedla, wystarczy raz w roku ruszyc 4 litery i byc na zebraniu czlonkowskim. Nie macie pojecia jak malo ludzi chodzi, a ci co chodza decyduja. Chodzilam, wiekszosc z mojego bloku tez i mielismy super zadbany blok, za nic nie doplacajac, o otoczeniu bloku nie wspomne (ogrodzony, nowa trawka, nowy, piekny plac zabaw w, ocieplony, wyremontowany). To nie byl blok z plyty i wszystko super dzialalo.
A w TBS mozesz sobie pomarzyc o jakimkolwiek decydowaniu czy jakiejkolwiek wlasnosci.
Może na chwilę obecną TBS to kasa wyrzucona w błoto , ale od 2011 już jest projekt ustawy , która ma umożliwić wykup mieszkań TBS na własność.I może wtedy coś się zmieni.Dokładne info na tbs24.pl
a w 2012 mamy miec autostrady piekne lotniska itd...
Jak ustawa wejdzie w zycie to mozna sie zastanawic, ale nie sadze zeby to zmienilo czynsze, jesli calosc bloku nie zostanie wykupiona i nie zalozy wlasnej wspolnoty niezaleznej od TBS. Ale moge sie mylic, zawsze mialam wlasnosciowe mieszkanie, 2x spoldzielcze i 2x wspolnotowe ;) .
I tak nie masz gwarancji ze wykupi wiecej niz 50% lokatorów a jesli nie to i tak TBS bedzie miał NAJWIECEJ głosów we Wspólnocie Mieszkaniowej a wtedy - zasstanów sie - kogo na zarządce wybierze Wasza Współnota?
jesli wejdzie ta ustawa o mozliwosci wykupienia, to pewnie i ceny mieszkan pojda znacznie do gory, nie ma nic za darmo, zawsze cos za cos...
image
image
Tanie........
Czyżby?
Ktoś włożył w to mieszkanie góra 60-70 tyś, a sprzeda za 150 tys:)
Tanio?
Czysty zysk, szkoda tylko Jeleni którzy kupują to jak bułeczki ciepłe.
Opłaty- horror, trzy razy droższe , niż we własnościowym mieszkaniu ze wspólnotą.
Ludzie choć trochę myślący uciekaja jak najdalej z tbs.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Gdynia czynsze w mieszkaniach spółdzielczych (3 odpowiedzi)

Cześć, rozważamy przeprowadzkę z Wielkopolski do Gdyni. Jak wygląda sprawa wysokości czynszów w...

ogród (19 odpowiedzi)

Jak macie urzadzony? tak aby nie było trzeba dużo w nim robić:)

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

do góry