Widok
Chleb?
Dla niektórych głupi wątek ale może ktoś też ma taki "problem". Nie mam gdzie kupować chleba, gdzie polecacie? Ja kupowałam teraz przez jakiś czas w nowej jagódce ale wczoraj patrzę że już zamknęli a wielka szkoda bo mieli bardzo dobry. Dzisiaj kupiłam w kulce dokładnie 7 małych kawałków chleba żytniego z ziarnami za 10 zł! Sorry staram się nie być cebulakiem ale 10 zł dziennie na chleb to trochę dużo.. W tiramisu 2 razy z rzędu sprzedali mi staroć to także podziękuję. Dodam że staram się nie jeść zwykłego oliwskiego
Dokładnie, jak patrzę ile ludzi kupuje te napompowane z biedry albo Lidla to aż mi szkoda tych ludzi, moze ja jestem staromodna ale według mnie chleb kupuje się w cukierni/piekarni, warzywa w warzywniaku, mięso w mięsnym.. Jakoś lepiej mi się to je a nie jakieś w marketach co leżą kilka dni bo są tak naszprycowane
Z poniższej strony korzystałam do wyhodowania zakwasu.
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
"Jak zrobić nowy zaczyn?
Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.
Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia.
Lepiej dokarmiać zakwas rzadziej, a większą ilością mąki niż często, lecz skromnie. Dlatego zakwas w lodówce może spokojnie czekać wiele dni, aż ponownie go solidnie nakarmimy."
https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
"Jak zrobić nowy zaczyn?
Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.
Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia.
Lepiej dokarmiać zakwas rzadziej, a większą ilością mąki niż często, lecz skromnie. Dlatego zakwas w lodówce może spokojnie czekać wiele dni, aż ponownie go solidnie nakarmimy."
Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie
Składniki:
Ziarno:
35 g. siemienia lnianego
100 g. wody
Zaczyn:
75 g. mąki pszennej
90 g. wody
60g. zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
380 g. mąki pszennej
40 g. mąki żytniej, np. typ 720
60 g. uprażonych ziaren słonecznika
30 g. uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g. letniej wody
¾ łyżki soli (lub mniej)
130 g. namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
cały zaczyn
1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia.
2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść (ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania.
4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 30 x 11 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie-9
Składniki:
Ziarno:
35 g. siemienia lnianego
100 g. wody
Zaczyn:
75 g. mąki pszennej
90 g. wody
60g. zakwasu żytniego
Ciasto chlebowe:
380 g. mąki pszennej
40 g. mąki żytniej, np. typ 720
60 g. uprażonych ziaren słonecznika
30 g. uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g. letniej wody
¾ łyżki soli (lub mniej)
130 g. namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
cały zaczyn
1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia.
2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść (ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania.
4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 30 x 11 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie-9