Odpowiadasz na:

Z poniższej strony korzystałam do wyhodowania zakwasu.

rozwiń

Z poniższej strony korzystałam do wyhodowania zakwasu.

https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/

"Jak zrobić nowy zaczyn?

Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.

Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia.

Lepiej dokarmiać zakwas rzadziej, a większą ilością mąki niż często, lecz skromnie. Dlatego zakwas w lodówce może spokojnie czekać wiele dni, aż ponownie go solidnie nakarmimy."

zobacz wątek
6 lat temu
~AA

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry