Widok

Chore zatoki?

Cześć i czołem!
Od kilku tygodni mam problemy z przewlekłym katarem i nie mam pojęcia jak sobie poradzić. Brałam już kilka rodzajów kropelek do nosa oraz kilka aerozolów i co prawda pomagaly, ale na jakas chwile znacie jakies sprawdzone leki na ciagly katar?
Martwie sie tez, ze moze to byc zapalenie zatok dlatego sprawdze sobie jeszcze aerozol Nasodren (oby pomogl bo to ostatnia deska ratunku) i jesli nie to jade sie zbadac...
Czekam na wasze mam nadzieje ze pomocne odpowiedzi
pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na przewlekłe zapalenie zatok najlepszy jest steryd donosowy. Żadne krople nie pomogą, tylko jeszcze wysuszą śluzówkę. Ibuprom zatoki i inne leki z pseudoefedryną mogą znieść objawy, pomóc w ograniczeniu kataru, ale jeśli naprawdę podejrzewasz u siebie chore zatoki, to bez sterydu się nie obędzie (jest to lek na receptę, więc wizyta u lekarza konieczna). Wspomagająco polecam Irigasin lub Fixsin do płukania zatok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mi na zatoki pomaga płukanie 2 x dziennie roztworem soli fizlologicznej, sinupret 3x 2 tabletki i ibuprom zatoki 2x dziennie. Pomocne są też inhalacje solą fizjologiczną/ Mucosolvanem (ale to na receptę).Ulgę przynosi też przykładanie ciepłej soli -podgrzanej na patelni i zawiniętej w pieluchę/ręcznik. Zatoki nie lubią zimnego powietrza, więc lepiej siedzieć w domu.Jeżeli nie przejdzie Ci w ciągu kilku dni, radzę wybrać się do lekarza, żebyś nie złapała anginy ani zapalenia spojówek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry