Widok

Chrzest dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Forumki mam do Was pytanie... wiecie może czy w Parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej Gdańsk Chełm, w każdą niedzielę są chrzty? czy są jakieś wybrane dni?
Przeczytałam jeszcze na stronie parafii że trzeba chodzić na nauki przed chrztem, cyt: "Zgłaszamy wcześniej do ks. proboszcza, by ustalić udział w katechezie przedchrzcielnej która jest obowiązkowa. Obowiązkowa tak dla rodziców naturalnych jak i chrzestnych."
W lipcu przeprowadzamy się na Chełm i teraz to będzie nasza parafia.
No i jeszcze te nauki obowiązkowe dla chrzestnych? to chyba jakaś przesada, u nas matka chrzestna będzie z daleka więc nie będzie mogła uczestniczyć w naukach przedchrzcielnych :/
Poradźcie mi coś, może któraś z Was miała taki przypadek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajnie by było, tylko ja nie jestem parafianką Jasienia więc może coś będzie się z tym wiązało.
Będziesz musiała wziąć ze swojej parafi zaświadczenie od proboszcza że chcesz w innym Kościele. Nie powinno być z tym problemu. Jedynie bedzie sie pytac dlaczego no i dać jaką symboliczna oopłatę w wysokości np 20 zł
Tak też myślę, pójdę najpierw na Chełm, zobaczę co powie proboszcz a potem uderzę gdzie indziej :)
w tym tygodniu wybieramy się do proboszcza, napiszę co wynikło z rozmowy :)
nasza parafia jest właśnie Chełm pw. Św. Urszuli........i ten proboszcz jest hm....... dziwny :)

my chrzcilismy synka w listopadzie, jestesmy po slubue cywilnym ( tu byl bardzo duzy problem ), na zadne nauki nie chodzilismy.

za chrzest nic nie placilismy ale tylko dlatego ze musie;limy go przelozyc z winy ksiedza bo miał focha :)
dajcie spokój, jestem zszokowana tym co piszecie, gdyż też należe do parafii na chelmie ,ale my nie planujemy tu chrzcic dziecka, ale jeszcze nie wiemy gdzie indziej.
Tak więc: byliśmy wczoraj u proboszcza Kaliny i wszystko załatwiliśmy pomyślnie i bez żadnych przeszkód, powiem, nawet, że było całkiem miło. Będziemy mieć chrzest tego dnia co chcemy, po prostu odbędzie się on po mszy a nie tak jak zwykle na mszy. Bez różnicy jak dla nas. Coraz bardziej przekonuję się, że wystarczy być grzecznym, odpowiednio wyglądać jak na wizytę w kościele a wszystko da się załatwić. Było to nasze drugie spotkanie z proboszczem. Pierwsze też było bezproblemowe. Jak na razie nie mogę narzekać. W lipcu będzie to już moja parafia więc trzeba "dobrze żyć" z proboszczem :)
Drogie mamy chłopców mam do was pytanie. Co chrzestny podarował waszym pociechom w dniu chrztu. Nie piszcie o pieniądzach bo tego nie chcemy (tzn. mój narzeczony)dawać, ponieważ pieniądze będą dawane w późniejszych etapach życia:) chodzi mi o pamiątki, prezenty
do góry