Widok

Chrzest, pytanie...

Chełm Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam.
Nie długo mamy Chrzest synka na Chełmie i gdy byliśmy w kancelarii to proboszcz powiedział, że dobrze by było gdybyśmy zamówili w tym dniu mszę w intencji synka i teraz się zakręciłam bo chciałam dać w kopertę za Chrzest i oprócz tego muszę dać kasę za mszę? Czy tylko dać na mszę a do koperty już nie dawać? Proboszcz nie mówił ile za mszę dać a z kolei my nie pytaliśmy :/ Jest ktoś z Chełmu i mi powie jak to tu wygląda?
Jak mam z tego wybrnąć?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teoretycznie za chrzest, jak i za mszę w intencji daje się "co łaska". U nas w parafii msza chrzcielna jest też sprawowana w intencji chrzczonych maluchów, bez żadnej dodatkowej "ofiary"...
www.cannella.ownlog.com
image
Co tu dużo pisać. Ksiądz zaproponował wam mszę w intencji synka bo liczy na dodatkową kase. Nie ma co sie oszukiwać.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Taki ten proboszcz już jest
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas też była od razu msza w intencji chrzczonych dzieciaczków, bez żadnych opłat :)
image
hmm, tylko ciekawe ile proboszcz "zaśpiewa" nam gdy będziemy chcieli zamówić mszę... bo jeśli dużo to w kopertę za Chrzest już chyba nic nie dostanie...
image
Zulusa, choćby i w kopercie było 20 zł, to nie ma prawa odmówić Ci ochrzczenia dziecka, bo to jego zafajdany obowiązek. I nie powinien sobie życzyć konkretnych sum, bo nie na tym polega jego posługa w kościele.
www.cannella.ownlog.com
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko, że u nas jest trochę inaczej bo Chrzty są w drugą i czwartą niedzielę miesiąca i wtedy są one na mszy a my chcieliśmy w pierwszą niedzielę miesiąca ze względu na naszą rocznicę :) i w związku z tym Chrzest mamy od razu po mszy więc może jednak wypadałoby dać na tą mszę żeby chociaż goście wiedzieli :/
image
jezeli masz przeznaczona jakas kase dla ksiedza podziel ja na pol. i tyle.mozecie nawet nic nie dac i tez odprawic powinien jak nie to mozecie postraszyc donosem do kurii :)
bo to wdowi grosz byl cenniejszy od tych tysiecy bogacza
która parafia na nowym czy starym Chełmie .
ja jestem z parafii na starym chelmie i my nie placilismy za chrzest nic i tylko dlatego ze przez ksiedza wyszlamz placzem z kancelarii i musielismy przelozyc chrzest bo nie chcial sie na niego z wielu powodow zgodzic.

jelsi chcesz jeszcze jakies informacje to pisz na priv.
My też z parafii na starym i proboszcz nic takiego nie proponował ,więc może autorka z nowej parafii jest.
Nowy Chełm Parafia Św. Urszuli Ledóchowskiej
image
Byliśmy dziś w kancelarii i nie zamawialiśmy mszy w intencji synka bo ksiądz powiedział, że i tak podczas mszy wspomina o dzieciach chrzczonych w tym dniu. Więc daliśmy tylko kopertę za Chrzest, w sumie gdybyśmy dziś nie poszli to w ogóle moglibyśmy nie dawać koperty za Chrzest bo dokumenty wcześniej mieliśmy wypisane. Kopertę na tzw. ofiarę daliśmy już dziś za co ksiądz ładnie podziękował, wydawałoby się że nawet go zaskoczyliśmy :)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

alergolog swissmed lub luxmed (15 odpowiedzi)

Dziewczyny mozecie polecić lekarza z ww placowek.

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

do góry