Widok

Ciasta na wesele - ile i jakie

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam
Zastanawiam się własnie nad kupnem ciast na wesele. Organizujemy wesele bez poprawin na 80 osób i chcemy dać gościom na koniec troche słodkości.
Dlatego moja prośba pomóżcie mi ile mam kupić ciast na wesele oraz doradźcie jakie. Na pewno jakiś sernik i jabłecznika po za tym nie mam pomysłu.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, podpinam się, również mam wesele na około 80 os i kompletnie nie wiem ile kupić ciast
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mieliśmy wesele z poprawinami i zeszło 1kg tortu na 10 osób a dodatkowo zamówiliśmy (wtedy jeszcze myśleliśmy że będzie ok. 116 osób a było 95) i ok. 20 blach ciasta (w sumie 45 kg) w tym jabłecznika było prawie 5,5 kg ale on jest ciężki i to było chyba ok. 2 blach, 1 blacha ciasta fale dunaju, 3 blachy ciasta jogurtowego, itd. (dane spisałam z faktury - cukiernia jarząbińscy na stogach, ul. stryjewskiego 27 w gdańsku, panie bardzo dobrze nam doradziły zarówno co do smaków, jak i co do ilości; mają główną siedzibę w kościerzynie) - większość tortu zeszła na weselu, mieliśmy 5 różnych smaków. Ciast wystarczyło na poprawiny i dawaliśmy też gościom do pudełek na odchodne (pudełka o formacie A5 z allegro). Za to wszystko zapłaciliśmy w sumie 1.200 zł. W innym wątku napisałam że mieliśmy tylko 15 kg ciasta, ale to był błąd, przepraszam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
to ile trzeba liczyć mniej więcej ciasta na głowę? wiadomo, że tortu liczy się 10 dag na osobę, a ciasta? mam wesele na około 100 osób i nie chcę przesadzić. goście niekoniecznie muszą dostać coś do domu. nie chcę żeby dużo zostało.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podobno 200 gram na głowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myslę, że 16 blach spokojnie powinno wystarczyć: sernik, fale dunaju, jabłeczik, snikers, przekładaniec itp
u nas to było jakieś 19-20 blach/116 gości, jak pierwotnie zakładaliśmy - przy czym chcieliśmy żeby ciasto dostali też do domu, więc na 100 osób z poprawinami myślę, że spokojnie wystarczy. U nas w trakcie poprawin zabrakło ciasta, więc ta ilość była wystarczająca. Im jest większy wybór ciast, tym więcej go goście zjedzą - często chcą przecież spróbować różnych smaków
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja nie pamiętam ile było u nas, ale jeszcze po rozdaniu sporooo zostało, ale też zgadzam się z opinią, żeby było więcej różnych ciast, ja stawiam na: sernik, jabłecznik, sernik na zimno z galaretką i owocami, tiramisu, rafaello, toffi :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
u mnie nie będzie poprawin. to ile powinno być na samo wesele?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
na weselu z reguły nie schodzi dużo ciast, więc jeśli nie zamierzasz dawać gościom na odchodne ciasta, to blacha na 10 osób spokojnie wystarczy. Z tym, że lepiej weź np. o jedną blachę więcej, w szczególności jeżeli bierzesz dużo różnych smaków - najwyżej zostanie ci na dzień, dwa po ślubie (można wtedy ewentualnie zaprosić znajomych lub rodziców) - lepsze to niż by miało zabraknąć. Najlepiej spytać się w cukierni lub na sali weselnej, powinni wiedzieć ile ludzie przeważnie zamawiają.
Jak jeździłam w poszukiwaniu sali weselenej, po rozmowach z właścicielami to dowiedziałam się kilku przydatnych rzeczy. Mianowicie, jedna pani powiedziała mi, że z jej doświadczenia wynika,że jakby robić wesele na 80 os. to tortu tak trzeba liczyć 5 czy 6 kg licząc z zapasem i tak zostaje i pary zabierają do domu, bo ciasto az tak nie zchodzi na weselu, wiadomo inaczej jest z ciastmi innymi bo to zależy czy ktoś robi poprawiny czy nie i jeszcze czy daje się gościom na odchodnym ciasto. Ale taka znajoma pani robiła wesele córki i miała 16 blach ciast a wesele było na 120os. i wystarczyło na weselu i na poprawinach i jeszcze troszke gościom dała. Także w sumie dobrze jest się zapytać w cukierni jak mniej więcej powinno się liczyć i wziąć na to popraawkę, bo np. nieporozumieniem jest jak ktoś próbuje parę młodą namówić na tort 10 kg na 80os. no chyba,że macie taką rodzinę i jesteście pewni,że zjecie:) Osobiście posłucham rady tej pani i tort będę pewnie miała na 80 os. tak z 6 kg. Ale oczywiście to bardzo indywidualna sprawa. Jeszcze zależy jak słodki tort się wybierze.

B.I. ja teraz będę piec na wesele syna -będzie 86 osób piekę 25 różnych ciast i 3 rodzaje ciasteczek ale wszyscy po weselu dostaną paczkę ze słodkościami oprócz tego u nas jest tradycja że młodzi przed weselem roznoszą ciasto sąsiadom .Jeszcze paczka dla fryzjerki kosmetyczki no i dla moich koleżanek duuuuuuuuuuża paka niech zjedzą wspólnie.Tort będzie jeden duży dla wszystkich.

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

do góry