Widok
Ciąża w czasie Koronowirusa
Jak w temacie. Są ciążę,które zaczęły się już przed koronawirusem . Moje pytanie brzmi : Czy wy też macie problemy z prowadzeniem ciąży w tym czasie ? Korzystam z prywatnej opieki w Medicover w Gdyni i niestety odmówiono mi do odwołania wizyt z USG oraz badań laboratoryjnych . Usługa ma być świadczona tylko na telefon . Nie jestem typem osoby biegającej do lekarza nudów ,również wolę e-recepty i wszystko inne załatwić online ale brak USG w ciąży czy zrobienie chociażby morfologii to już jest żart.
Usłyszałam od lekarza ,że USG w ciąży nie jest ważne i oczywiście powoływał się na wirusa .
Jak sobie radzicie będąc w ciąży z tym wszystkim ? Macie możliwość wykonywania USG ? ( Nie mówię o standardowych 3 razach jak na NFZ )
Podzielcie się opiniami.
Usłyszałam od lekarza ,że USG w ciąży nie jest ważne i oczywiście powoływał się na wirusa .
Jak sobie radzicie będąc w ciąży z tym wszystkim ? Macie możliwość wykonywania USG ? ( Nie mówię o standardowych 3 razach jak na NFZ )
Podzielcie się opiniami.
Według lekarzy 3 razy w ciąży zupełnie wystarczy. U mnie w przychodni na NFZ lekarz przyjmuje tylko kobiety w ciąży, ale wizyty są normalne. Ja do tej pory miałam usg na każdej wizycie (3 razy - jedno to potwierdzenie ciąży, a kolejne musiało zostać powtórzone ze względu na wielkość dziecka), ale jestem dopiero w 15 tygodniu.
Tak wiem ,że takie są standardy wykonania USG 3 razy .
Ja pierwszą ciążę miałam również prywatnie . Wizyta raz w miesiącu z USG z badaniami laboratoryjnymi czy wszystko rozwija się prawidłowo . Dla mnie osobiście 3 USG na ciążę jak mówią standardy w NFZ to za mało bo w razie problemów niestety robi się nieprzyjemnie.
Również jestem w 15 tygodniu ciąży jak na razie miałam tylko raz robione badania laboratoryjne i raz USG .
Od początku nie jestem zadowolona z opieki w Medicover .
Pierwsza ciąża w Swissmedzie i naprawdę nie bałam się o siebie i o rozwijająca się ciążę .
A teraz ? Dziecko nieprawidłowo się rozwinie to nawet się nie dowiem
Ja pierwszą ciążę miałam również prywatnie . Wizyta raz w miesiącu z USG z badaniami laboratoryjnymi czy wszystko rozwija się prawidłowo . Dla mnie osobiście 3 USG na ciążę jak mówią standardy w NFZ to za mało bo w razie problemów niestety robi się nieprzyjemnie.
Również jestem w 15 tygodniu ciąży jak na razie miałam tylko raz robione badania laboratoryjne i raz USG .
Od początku nie jestem zadowolona z opieki w Medicover .
Pierwsza ciąża w Swissmedzie i naprawdę nie bałam się o siebie i o rozwijająca się ciążę .
A teraz ? Dziecko nieprawidłowo się rozwinie to nawet się nie dowiem
Jestem obecnie w 35 tyg. Od początku chodzę do lekarza prywatnie i prywatnie wykonuję również badania laboratoryjne. Na szczęście mój lekarz wciąż przyjmuje pacjentki, zachowując wszelkie możliwe środki ostrożności i dezynfekcji. Gorzej wygląda kwestia laboratorium, obecnie bardzo mało jest czynnych. Niestety kwestia ich zabezpieczenia tez jest różna, np. osoba pobierająca krew nie posiada maseczki.
Ja korzystam z Luxmedu w ramach Medipakietu i jestem bardzo zadowolona. Teraz, w tym trudnym okresie najpierw jest teleporada, a następnie zaproszenie do gabinetu. Wszystkie badania dla ciężarnych odbywają się bez zmian. Jest ogólnie mniej ludzi w przychodniach, więc mniejsze szanse na zarażenie. Polecam naprawdę.
Jestem w 36 tygodniu ciąży i korzystam z Lux Medu. Aktualnie mój lekarz prowadzący jest dostępny tylko na telefon, więc byłam zmuszona zmienić ginekologa na jakiegokolwiek dostępnego w innej placówce. Badania laboratoryjne robione są bez większych problemów.
Lekarze niechętnie przyjmują, najpierw dzwonią czy aby na pewno wizyta jest konieczna. W moim przypadku zalecenia były takie, abym co tydzień pojawiała się w gabinecie od 34 tygodnia ciąży, ale cóż, pozostaje czekać mi na szczęśliwe rozwiązanie.
Powodzenia wszystkim przyszłym mamom :)
Lekarze niechętnie przyjmują, najpierw dzwonią czy aby na pewno wizyta jest konieczna. W moim przypadku zalecenia były takie, abym co tydzień pojawiała się w gabinecie od 34 tygodnia ciąży, ale cóż, pozostaje czekać mi na szczęśliwe rozwiązanie.
Powodzenia wszystkim przyszłym mamom :)