Widok

Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spalanie Picasso

Mnie zdarzało się wielokrotnie, że w trasie spalał mi poniżej 7l/100km.Silnik 1.8 benzyna
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

kupię części

Potrzebuję orginalne kołpaki do Picasso - 15" i tylną półkę w szarym kolorze.
Dzięki za rozsądne propozycje.

Mariusz tel. 600 383 913 ; lubuskie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Xsara Picasso - 1,6,moc 110 km, benzyna

Kupiłem w kwietniu br. przejechałem 4000km. pali 6,7l na trasie, w mieście 7,4l. roblemów nie było.ćzytałem o nieuniknionych awariach belki skrętnej - co jest ich powodem? Silnik nie posiada osłony-producent nie przewidział, czy można taką osłonę kupić /dla rocznika 2006/, jest potrzebna, bo sprężarka i jakieś złącza są odsłonięte, a wiszą nisko. Samochód O.K.-polecam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rozrząd

po jakim przebiegu wymienia sie rozrząd..i co sie dzieje ze miga mi strzałęczka i włanczaja mi sie wycieracki.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 9

Proszę o radę

Napiszcie coś o silniku HDI 1.6 90 KM. Czy radzi sobie z klimą. Czy jest tak, że zastąpił dawny silnik 2,0 HDi ( bo moc ma taką samą). Chcę kupić Xarę i nie wiem, czy dobrze zrobię wchodząc w ten silnik.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

kupa

Najgorszy i awaryjny samochód jaki kiedykolwiek miałem. Miałem go 6 miesięcy, z czego większość przebywał w serwisie. Odbierając nowe auto z salonu stwierdziłem usterkę. Mowy nie było o zwrocie. Odesłano mnie do serwisu i tak przez 6 miesięcy, aż na skrzyżowaniu w Gdańsku wybuchła skrzynia biegów!! Fajnie nie? Firma Citroen-Polska nie chciała słyszeć o zamianie auta na nowe. W końcu sprzedałem je po naprawieniu(?). Nigdy więcej Citroena.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

KIKO

Niech ktoś mi powie jak się dostać do akumulatora bo mam problem. Za udzielenie pomocy z góry dziękuję!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

AKUMULATOR

Mam problem z akumulatorem!!! Proszę niech ktoś mi powie jak się do niego dostać? Za pomoc z góry dziękuję!!!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mam Picasso 2.0HDI 2004r

Auto z 2000r w zasadzie jest dosc wygodne i przestronne, wysoko sie siedzi i dobrze widac droge, czasem na ostrych zakretach przeszkadza jeden z bocznych slupkow.
Strasznie buja sie na zakretach, wydaje sie czasem jak by mialo sie przewrocic! Jest w srodku BARDZO glosne i wszystkie plastiki lataja i denerwujaco drgajac halasuja. W przedniej szybie odbija sie deska rozdzielcza i przy silnym swietle strasznie przeszkadza! Jesli chodzi o HDI... 90KM to znacznie za malo na auto ktore wazy prawie 1400Kg by zaszalec. Jednak spalanie w miescie(szczecin) ksztaltuje sie na poziomie 6,9-7,2l/100km co jest wynikiem bardzo przyzwoitym! Na trasie pali ok 5,7-6,2litra Ogrzewanie i klimatyzacja bardzo wydajne, jednak ogrzewanie zaczyna pracowac ze sporym opoznieniem. Ale klimatyzacja w tym aucie jest naprawde dobra! Duzy bagaznik robi z tego auta pol ciezarowke, szczegolnie kiedy sie wyjmie(calkowicie) tylne fotele(bardzo wygodne) Auto zaladowane po dach nadal jedzie dzieki wysokiemu momentowi obrotowemu!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Citroen a VW

Moim drodzy czytelnicy mam w firmie 3 Vw Passaty z 2005 i 2006 roku oraz 3 citroeny. W tym Xsarę Picasso. Citroenem przejechałem już ( mój kierowca) ok 60000 w rok. Podobny przebieg ma Passat TDI. No cóż Vw juz był dwa razy na przymusowym przestoju a to samochód za 110000zł. Citroen nie był ani razu a to samochód za 60000zł. Wydaje mi się , że jakościowe samochody zaczynają zbliżać się do siebie. Jednakże stereotypy, które posiadamy przesłaniają nam niejednokrotnie prawdziwy obraz. Teraz bedę się zastanawiał czy wydać 110000zł na auto czy 80.000zł a resztę sobie zostawić niż dawać dilerowi.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

1.8 16V Gorlice

Powiem tylko tyle, Xsara Picasoo spala benzyny jak smok, potwierdzam opinie że w trasie tylko raz mi sie zdarzyło spalanie na poziomie 8,0 litrów, w miescie 12,0 l.
Poprostu porażka. Wiele drobnych usterek, czasem kosztownych. Ogólnie fajne autko i dobrze sie jeżdzi, ale to spalanie,....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

mam problem

na desce rozdzielczej po srodku pojawilo sie; sksla od 5km-27km co to jest?
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ocena Picasso po dwóch latach

Po dwóch latach troszkę mogę powiedzieć o tym aucie. Przedewzystkim komfort z jazdy nie jest najlepszy.......tzn. zawieszenie głośno pracuje, podłokietniki bezużyteczne (bo nie da się zmieniać biegów), plastiki trzeszczą na wybojach.
Autko mam 8 letnie i zaczyna rdzewieć tylna klapa od dołu. Silnik 1.8 benzyna jest niestety tragiczny a 116 koni absolutnie nie czuć. Zero przyspieszenia.
Myślę, że już czas na niego.
Pozdrawiam wszystkich Picassowiczów.....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 11

Picasso 1.8 16v rok 2001

Komputer pokazuje średnie spalanie (50%miasto/50%trasa) - 7,5 litra/100 km (jeżdżę spokojnie). Sądzę, że wysokie spalanie u niektórych kierowców wynika z "ciężkiej nogi". Mam zawieszenie w idealnym stanie jednak rzeczywiście jest dosyć głośne na naszych dziurawych drogach. Przyspieszenie na trasie dobre, ale na wyższych obrotach. Klimatronik działa idealnie. Coroczne dokładne przeglądy i wymiany zużytych części spowodowały, że mój 7 letni Pikuś działa jak nowy :D. W mieście, boczne słupki zasłaniają pieszych, a deska z przodu odbija się w szybie. Szybko zużywa się skórzany mieszek przy dźwigni zmiany biegów. Poza tym, jak dla mnie to najlepsze autko jakie miałem. Miałem kiedyś Hondę Civic 1.4 16v, od nowości z salonu i nie byłem tak zadowolony jak z Pikusia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Xsara Picasso 1.8 16V

Przesiadłem sie do picasso ze zwykłej xsary, pierwsze co zrobiłem (kupiłem auto z 2000 roku) to sprzątnałem je nic poza tym, auto brało ok 1litra oleju na 3000km poprzedni właściciel lał półsyntetyk, ja zalałem zalecany przez Citroena Total 5W-40(pełen syntetyk)teraz autko nie bierze w ogóle oleju. Tylnie amorki mam wymienione na bleisteina auto nie ma żadnych przechyłów, miejsca pod dostatkiem, wszytsko sprawne, i w 8 letnim aucie nic nie trzeszczy, wielki dla picasso, na pewno nastepny będzie Citroen :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Xsara Picasso 1.8 16V

dodam jeszcze że spalanie przy włączone klimie i predkości ok 110km/h w trasie 7,6 litra a w mieście w korkach 8,4 jeszcze nigdy nei rpzekroczyłem 9,5 litra ,anwet jak ostro jechałem ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

XP HDi 1,6 92 KM

To mój 7 samochód, a 4 kupiony w salonie. Po 18000km zapowiada się super na razie nic złego się nie dzieje jak miałem Golfa IV to po tym samym przebiegu 2x musiałem zawitać do serwisu (raz na 3 dni). Wracając do XP zastanawia mnie skąd ta przestrzeń w przeszłości miałem kombi o 45 cm dłuższe i jakoś bakowalo miejsca zwłaszcza na nogi. Nadwozie ma tylko minus - gdy wzrasta wilgotność piszczą uszcelki w drzwiach. Silnik nie pozdwala na bicie rekordów, ale dla dodzinki 2 2 na drogach północy wystarcza. Ciekawe jak poradzi sobie w górach? Co do głóśności to średnio miałem głośniejsze diesle (CR), a okazjonalnie siedziałem w cichszych tyle, że dwukrotnie droższych :) Zaletą tego motoru jest spalanie w 35%(poranne i popołudniowe korki 3miasta)/65%(dojazd do 3miasta) 5,4-6, w trasie przy 90-110 schodzi do 4,5 - 4,7 (liczone przy dystrybutorze bo komp zaniża od 0,2-0,5) więc dla mnie rewelka! Ogólnie oby tak dalej!
Odezwę się za 100000 km :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam. Czy przerobienie Pana xsary na taksówke wymagało jakichś dodatkowych zabiegów. Mi powiedziano że jest problem z czujnikiem prędkości do taksometru. Potrzeba dokupic jakąś drogą przelotke. A jak u Pana. Pozdrawiam.

Xsara Picasoo 1.8 16V

rocznik 2000, kupiłem jako czteroletni (75 000km) po przejsciach (nie wnikałem jakich), pali sporo na mieście - 10,5 przy 27 km/h- krótkie jazdy po ok. 4km radio klima (no, ale miejski samochodzik to nie jest), na trasie (zwykła polska droga, 3/4 pełnego obciążenia) przy średniej 76km/h - 6,0. Przy 80 000 wymieniłem przednie klocki, przy 140 000 wymieniłem tarcze i klocki, przy 110 000 - tylne szczęki. Wahacze z przodu przy 140 000, pasek rozrządu przy 86 000, łożyska w tylnej belce przy 80 000. Z braniem oleju jest różnie, leję syntetyk i bierze ok. litra na 5000, ale raz zdarzyło mi się kupić dedykowanego Totala i faktycznie prawie wogóle nie brał. Szybko zużywają się łączniki stabilizatora z przodu. Klimatronik bez zarzutu, duży promień skrętu, koszmarnie trudno i drogo wymienić obudowę do pilota, zaczynają sie problemy z ogranicznikami otwarcia drzwi - też drogie i nie ma zamienników, poza tym auto wygodne, pojemne i sympatyczne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

xsara picasso 1.8 rok 2000

mam problem wymieniłem amortyzatory z przodu i mam skrzypienie i dziwne odgłosy głównie przy skrecie w prawo . POMOCY
do góry