Widok

Co by powstańcy z nimi zrobili...

Pyszna dziś dawka tematów do analizy.Wygwizdano wczoraj i wybuczano oficjeli biorących udział w uroczystściach na Powązkach i z mediów rozlega się lament i wylewa rzeka obłudy. Wystarczy posłuchać Trójki lub Radia Gdańsk.Słucham ich już jedynie z obowiązku.

Ale obłuda, jak wskazuje znane powiedzenie,to hołd jaki występek musi złożyć cnocie, bo obłuda pozbawiona jest zasad moralnych więc i w tym wypadku odwołać się musi do przyzwoitości : "przecież tak nie wypada" powiada. Dowcipnisie, o przyzwoitości sobie nagle przypomnieli. Ale automatycznie przez wrodzoną nieostrożność obłuda popada w poślizg. Powyższą zasadę wykorzystuje jedynie jako poręczne narzędzie i tu wpada w kolejną pułapkę, bo stosuje ją jako kamień, ktorym ciska w przeciwnikow, zapominając o kolejnej zasadzie, ktora mówi: " kto jest bez winy, niech rzuci kamieniem".

Nie dajmy się więc nabrać na tę retorykę faryzeuszy. Nie wierzmy w to, że przedstwiciele władzy "chcieli uczcić". Oni niczego nie chcieli uczcić, oni wykonywali rytualne, puste gesty pod publiczkę ze względu na słupki sondażowe. Tak jak nie chcieli uczcić ofiar katastrofy/zamachu smoleńskiego i uczuć rodzin ofiar.

Więc jak nabardziej słusznie ich, w imię powstańców warszawskich, wygwizdano. Powstańcy warszawscy by ich nie tylko wygwizdali. Oni by ich pogonili.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
> zapewne optujesz za rządami jakieś elity. Pytanie jakiej?

No własnie..
Nasze elity zostały skutecznie wytrzebione przez nazistów i komuchów.
A obecne "elyty" to w olbrzymiej wiekszości hołota, która dorwawszy się do władzy i/lub pieniędzy na siłe chce być uważana za coś lepszego od plebsu.
Aby powstału rzeczywiste elity, musi najpierw wytworzyć się silna klasa średnia. A na to potrzeba wielu lat i odpowiednich warunków ekonomicznych. Póki co - społeczeństwo się polaryzuje. Nieliczna część, powiązana "układami" z władzą, sie szybko bogaci. Reszta się powoli pauperyzuje i popada w apatię lub ekstremizmy.

> jakie prawa pozostawiłbyś tej milczącej większości rządzonych?

wszystkie naturalne prawa człowieka: do wolności, własności, poglądów (oprócz obrażania króla:) itd.
Poza jednym - społeczeństwo nie powinno miec prawa do stanowienia prawa :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Haha wiedziałem Sadyl że należysz do bractwa kurkowego;)

Ale zwróć uwagę że monarchia ma tez inną brzydką wadę: dynastie nie tyle dbają o państwo, ile o interesy własnej rodziny i koterii z nią związanych. Pamiętajmy też, że realne rządy monarchiczne nie mogą współistnieć z gospodarką wolnorynkową.
Monarchia? Czemu nie?

Ma dwie niewątpliwe zalety nad demokracją parlamentarną:
- Monarcha nie musi wsłuchiwac się w głos ludu w obawie o słupki sondaży
- Monarcha (szczególnie w monarchii dziedzicznej) dba o Państwo a nie swój stołek i kieszeń. Parlamentarzysta czy inny polityk ma ograniczony czas, żeby się nażreć przy korycie - bo może w następnych wyborach przepadnie. Natomiast monarcha jest od tego stresu wolny. Co więcej - zalezy mu, aby Państwo się rozwijało, bo leży to w jego osobistym interesie. W końcu: będzie to spuścizna dla jego dziecka.

Monarchia ma też jedną, zasadniczą wadę:
Nie mamy w Polsce sensownego kandydata, niestety...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wynika z tego że Sadyl jest monarchistą ;) Lub zwolennikiem absolutyzmu oświeconego rodem z XVIII wieku;) W grę wchodzi rownież plemienny ustruj klanowy lub indyjskie kasty ;)

A tak poważnie: Sadyl skoro odrzucasz solidaryzm społeczny i jesteś za silną władzą, to zapewne optujesz za rządami jakieś elity. Pytanie jakiej? Jeżeli niechętnie odnosisz się do ustroju parlamentarnego, to jakie prawa pozostawiłbyś tej milczącej większości rządzonych?
Za Wiki:
"Faszyzm doktryna polityczna powstała w okresie międzywojennym we Włoszech, sprzeciwiająca się demokracji parlamentarnej, głosząca kult państwa (statolatrię, totalitarne silne przywództwo, terror państwowy i solidaryzm społeczny) (ciach)"

1. Demokracja parlamentarna - NIECHĘTNIE
2. Silne przywództwo - RACZEJ TAK, jeśli mądre
3. Terror państwowy - NIE
4. Solidaryzm społeczny - absolutnie NIE

Nie tylko nie jestem faszystą ale i na PiSiora się nie nadaję
Ależ ja nie prosiłem, abyś siebie określał (NIE)WIELBŁĄDEM - a jedynie poprosiłem, że skoro Twoje poglądy nie są faszystowskie (rzekomo) to abyś to jasno napisał NIE JESTEM FASZYSTĄ...nic więcej.

Tego nie można inaczej zrozumieć, bycie/nie bycie faszystą. Definicja faszyzmu jest niezmienna od czasu jego powstania. Albo się nim jest, albo nie jest. Proste.

p.s. zapisałem sobie Twój post. Gdybyś znowu przyklaskiwał łobuzom, to Ci przypomną Twoje słowa, skoro tak lubisz, gdy się Ciebie cytuje^^
1. Nie uważam, żeby Polacy byli narodem wybranym - ale urodziłem się Polakiem, czuję się Polakiem i nie wstydzę się tego.
2. Nie uważam Żydów, Cyganów, Niemców czy kogokolwiek innego za człowieka gorszego ode mnie - tylko dlatego, że ma inną narodowośc (czy np. kolor skóry czy wyznanie). Nie widzę natomiast żadnego powodu, aby ktoś w moim imieniu przepraszał za Jedwabne ani płacił organizacjom "Przemysłu Holocaustu" haracz.
3. Każdy ma prawo do własnych poglądów - nawet głupich. Może je także głosić. Ale jeśli dokonuje czynów niezgodnych z prawem lub do tego namawia - nalezy go ukarać.
4. Od oceny legalności ONR-u jest prokuratura i sąd. Mi nic do tego.

Nie zamierzam pisać JESTEM / NIE JESTEM WIELBŁĄDEM - bo to tylko określenie, które każdy moze rozumieć inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecież ja tylko proszę o jasną deklarację, że sadyl nie popiera faszyzmu - to wszystko.
A skoro sadyl nie chce napisać, ty próbujesz rozmywać temat...to jak to z wami jest, co?
hal masz
http://www.youtube.com/watch?v=39YUXIKrOFk
sadyl daj spokój
ktoś kiedyś napisał żeby nie polemizować z idiotą bo sprowadzi cie do swojego poziomu,i pokona doświadczeniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
napiszesz, czy nie? ^_^

Przecież nie jesteś faszystą, nie popierasz faszyzmu, to chyba napisać możesz, prawda?
To napisz proszę: NIE JESTEM FASZYSTĄ, NIE AKCEPTUJĘ TEJ IDEOLOGII, ORGANIZACJE FASZYSTOWSKIE (ONR) MUSZĄ BYĆ ZDELEGALIZOWANE.

Napiszesz? o_O
> Już Ci cytat podałem - wprost i znamienny. Z niego wynika, co powtarzam kolejny raz, że rozumiesz ich pobudki.

Tak. Dokładnie to z niego wynika.

> Skoro je rozumiesz, to znaczy masz dla nich akceptację; trudno przyjmować ze zrozumieniem ideologię biegunowo odległą od polskiej racji stanu. Także nie brnij dalej.

A tu dokonujesz sprytnej manipulacji: z faktu zrozumienia przyczyn konkretnego działania jakiejś grupy osób wyciągasz wniosek o poparciu ideologii tych osób.
A co ma piernik do wiatraka?
Kiedyś, w innym wątku napisałem, że ROZUMIEM, czemu Niemcy w latach trzydziestych masowo poparli Hitlera.
W tym, albo sąsiednim wątku napisałem wczoraj, że ROZUMIEM potencjalne zagrożenie ekstremizmem zarówno lewackim jak i nacjonalistycznym.
Czy gdziekolwiek moje zrozumienie oznaczało aprobatę?
Takie wnioski mogą wyciągać jedynie osoby naprawdę cięzko myślące - albo spryciarze, którzy chca takimi osobami manipulować.
"Proszę znaleźć moje słowa popierające program PiSu." - przecież rzekomo nie znasz ich programu? o_O
Aha...poza popieraniem wolackich poglądów, jeszcze wplatasz w swoje teorie wynurzenia, skądinąd dość zabawnego człowieka, Janusza Korwin Mikke. Ten mix poglądów, którym mnie raczysz, raczej wskazuje na to, że naprawdę nie masz własnych poglądów i pleciesz od rzeczy...byleby w kontrze do PO.
Ja chamem? Nie wydaje mi się:) Ale Ty za to tracisz rezon przyparty do muru^^

Skoro nie zamierzasz czytać programów politycznych, ani te organizacje cię nie interesują, TO SIĘ NIE WYPOWIADAJ NA ICH TEMAT!!!

Już Ci cytat podałem - wprost i znamienny. Z niego wynika, co powtarzam kolejny raz, że rozumiesz ich pobudki. Skoro je rozumiesz, to znaczy masz dla nich akceptację; trudno przyjmować ze zrozumieniem ideologię biegunowo odległą od polskiej racji stanu. Także nie brnij dalej.

Popierasz politykę (choć nie bardzo się na niej znasz, bo nie czytasz programów politycznych), która w swej wymowie nosi znamiona faszyzmu. Jeśli jej nie popierasz, to o czym w ogóle piszesz?

Przeczysz sam sobie, zapętlasz się...
> nie czytales programu politycznego PiS to jak możesz popierać ich poglądy polityczne

Następny...
Proszę znaleźć moje słowa popierające program PiSu.
> Nie jestem niesamowity, za to Ty jesteś beznadziejny

A ty jesteś chamem, obrzucających obelgami tych, którzy ośmielą się z tobą nie zgadzać.

> przeczytaj programy polityczne (...) a potem jestem otwarty do merytorycznej dyskusji

Nie zamierzam czytać (bo jak pisałem - nie interesują mnie programy tych organizacji) ani o nich dyskutować (bo mnie te organizacje ani nie ziębią ani nie grzeją).

Masz mi wskazać konkretny cytat , w którym popieram faszystów, który uzasadniałby nazywanie mnie przez ciebie "faszystą".
Zamiast tego uciekasz w poboczne wątki, które mnie zupełnie nie obchodza i szkoda mi na nie czasu.

Wskaż cytat - albo bądź mężczyzna i napisz, ze nie możesz nic takiego znaleźć. Co jest dosyć oczywiste, bo NIGDY i NIGDZIE nie napisałem ŻADNEGO słowa poparcia dla faszyzmu.
Kolego Sadyl nie kompromituj się. Sam napisałeś ze nie czytales programu politycznego PiS to jak możesz popierać ich poglądy polityczne jak niewiesz co oni chcą. Jak dla mnie to teraz slabiutko się bronisz w tej dyskusji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
> Skoro Ciebie nie interesują programy polityczne tych ugrupowań i ich nie czytałeś (Twoje słowa),

A ty czytałeś statut Polskiego Związku Hodowców Gołębi Pocztowych? (*)
Jeśli jakaś organizacja mnie nie interesuje to dlaczego mam się zagłębiac w jej program?

> to skąd wiesz, że nie są one nacechowane ideologią faszystowską?

Bo nie mogą być. Zabrania tego prawo.

> jak w takim razie możesz popierać ich reprezentantów

Średnio inteligentna małpa zrozumiałaby już to, co piszę po raz setny:
To, że popieram daną wypowiedź nie oznacza, ze popieram osobę to piszącą/mówiącą

> kto pluje na Premiera Tuska jest Twoim "przyjacielem"

Nie. Nie jest.
Ale jesli ktoś wytyka bandzie Rudego konkretne błedy - to mam zaprzeczać, że ma rację, skoro podzielam to zdanie, tylko dlatego że wypowiedział to taki czy inny oszołom?

- - -
* przepraszam członków PZHGB - nie miałem zamiaru nikogo urazić :)
Oczywiście, że tekst na temat - przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś, potem to co ja napisałem i znajdziesz sens. Oparłeś się na pozornej teorii, która zawsze ma się sprawdzać...ale nie zawsze tak jest. Dalej twierdzisz, że nie na temat?

Zgadza się?? Niemożliwe!! Nie, pochody pierwszomajowe nie przypominają marszów NSDAP - zwróć chociażby uwagę na umundurowanie NSDAP, a potem porównaj z ONR. I zostaw Kraftwerk w spokoju (bardzo na temat).

Nie jestem niesamowity, za to Ty jesteś beznadziejny^^

A teraz weź łaskawie przeczytaj programy polityczne tych, których popierasz (rzekomo nie ale nie czasami tak), potem przeczytaj program NSDAP i MeinKampf, a potem jestem otwarty do merytorycznej dyskusji.
Bo jakże możesz ze mną dyskutować o czymś, czego nie czytałeś, nie znasz, nie wiesz, guano cię obchodzi...?
do góry