Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10
                    
                        ja robię gulasz z jabłkiem, mąż mi podpowiedział że u niego w pracy (na statku) tak kucharz robi, od ponad roku nie robię inaczej, pycha!!!!
obsmażam mięso w kawałkach (ja najczęściej robię...
                        rozwiń                    
                    
                        ja robię gulasz z jabłkiem, mąż mi podpowiedział że u niego w pracy (na statku) tak kucharz robi, od ponad roku nie robię inaczej, pycha!!!!
obsmażam mięso w kawałkach (ja najczęściej robię z łopatki wp), mięso wcześniej opruszyć trzeba Vegetą albo podobną przyprawą. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko (obrane ze skórki oczywiście i też pokrojone dość drobno, można zetrzeć na grubej tarce), jak się wszystko zarumieni to zalewam wodą tak zeby mięso było przykryte i gotuję ok. godzinę, co jakiś czas mieszać. Sosu niczym nie zagęszczam, podaję tak jak jest. Do smaku można dodać kostkę bulionową, ja daję zwykłą warzywną. Pychota!!
a kopytka robię tak: ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce do mięsa, do tego mąka wrocławksa i 1szklanka mąki ziemniaczanej (tyle samo mąki co ziemniaków), trochę soli do smaku, 1-2jajka, no i wyrobić, podzielić w paseczki, pokroić, ugotować, gotowe!
mam nadzieję że pomogę chociaż trochę :)
                    
                    zobacz wątek