Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11
Ewciak - bardzo proszę :] już kiedyś pisałam na forum, więc przeklejam ;)
***** SKRZYDEŁKA KFC *****
na wizażu kiedyś znalazłam przepis na...
rozwiń
Ewciak - bardzo proszę :] już kiedyś pisałam na forum, więc przeklejam ;)
***** SKRZYDEŁKA KFC *****
na wizażu kiedyś znalazłam przepis na skrzydełka KFC - ponoć wyciągnięty od gościa pracującego w "restauracji" ;)
cytuję
""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)
dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)
bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)
Kachnat - a tu przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :]
żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.
średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.
Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).
Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.
wczoraj oglądaliśmy Kuchenne Rewolucje ;) i na jutro mam plan na obiad ;) pyry z gzikiem ;)
a dzisiaj na śniadanie były kajzerki z metką i cebulką - oczywiście pod wpływem programy Magdy G. ;) (Mariusz poszedł rano po pieczywo i metkę ;) w mięsnym 3 osoby przed Nim też kupowały metkę - pewnie wszyscy oglądali ten sam program ;P)
zobacz wątek