Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12
pierwsze_baby - podawałam przepis i sposób wykonania na skrzydełka KFC tutaj: rozwiń
pierwsze_baby - podawałam przepis i sposób wykonania na skrzydełka KFC tutaj: http://forum.trojmiasto.pl/Potrawy-Amerykanskie-przepisy-t181459,1,16.html
"bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
+ moje zmiany:
wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)
dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)
bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)
a piersi robię tak:
***** piersi KFC *****
najpierw pokroiłam piersi na kawałki - nie za duże), w ciepłej wodzie w miseczce rozpuściłam trochę jarzynki, dodałam tymianek, mielony imbir, kumin, kardamon :] mięso pomoczyło się ok 2godz.
wyjęłam na papierowe ręczniki, osuszyłam, rozbiłam tłuczkiem :]
dla Gabrysia odłożyłam 2 kawałki - żeby nie były ostre ;) a resztę posypałam pieprzem kajeńskim :]
no i dalej zgodnie z przepisem + po usmażeniu na talerz z papierowym ręcznikiem, a później na blachę i do piekarnika z termoobiegiem :] (najpierw zrobiłam surówkę, później usmażyłam mięso, a jak było w piekarniku do smażyłam frytki - robię to na gazie więc największy palnik jest mi potrzebny ;))
Asiunia - normalnie gotujesz smak na zupę z włoszczyzną(listkiem laurowym, zielem angielskim, ziarenkami pieprzu itp.), wrzucasz pokrojone w kostkę ziemniaki :] jak są już ugotowane - dokładasz do tego pokrojone w kostkę świeże ogórki (ilość zależy od ilości zupy i wielkości ogórków).
Do tego świeży koperek.
Możesz zabielić śmietaną lub mlekiem.
zobacz wątek