Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13
wg mnie najlepsze jest piwo TATRA ;] w butelce :]
kopiuję co wcześniej pisałam w innym wątku :]
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi...
rozwiń
wg mnie najlepsze jest piwo TATRA ;] w butelce :]
kopiuję co wcześniej pisałam w innym wątku :]
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/
najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA :)
gdyby jakimś cudem nie chciało kipieć - dosyp do butelki odrobinę soli (uwaga, szybko wycieka)
zobacz wątek