Odpowiadasz na:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

A./ - ulubiona surówka Gabrysia to: kapusta pekińska + marchewka (starta na tarce) + cebula (drobna kostka) + zielona pietruszka (posiekana) + majonez + sok z cytryny + sól, biały pieprz ;]
... rozwiń

A./ - ulubiona surówka Gabrysia to: kapusta pekińska + marchewka (starta na tarce) + cebula (drobna kostka) + zielona pietruszka (posiekana) + majonez + sok z cytryny + sól, biały pieprz ;]

dzisiaj przed obiadem zjadł 4 łyżki tej surówki :] :))) dawno nie zjadł tyle warzywek ;)

poza tym lubi "chińską" z białej kapusty, colesława, czerwoną kapustkę z jabłkiem i rodzynkami, mizerię, marchewkę z jabłkiem, sałatę ze śmietaną albo moim odkrytym sosem z jajkiem na twardo i zieleniną :] i z ogórków kiszonych z cebulką :]
nie przepada za pomidorami - więc "śmieciowa" raczej odpada (sałata/pekinka, ogórek, pomidor, rzodkiewki, szczypior, koper, kukurydza, papryka)

jak jesteśmy na zakupach w hiperze - to sam sobie wybiera surówkę Lutkiewicza ;)

Winogrona - piersi z kurczaka kroje na większe kostki, rozbijam, obsypuje ulubionymi przyprawami (dzisiaj to był tymianek, pieprz cytrynowy, chilli, czubryca), zostawiam.

później robię "klej" czyli jajka wymieszane z mąką na gęstawe ciasto (dodać trochę soli i można proszku do pieczenia)

"panierka" do wymieszane mąki - 3/4 zwykłej i 1/4 ziemniaczanej :] do tego daję słodką paprykę :]

kawałki mięsa moczyć w cieście, panierować, smażyć w głębokim oleju :]

ja po usmażeniu układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucam do piekarnika na termoobieg :] (obiad zaczynam od robienia kurczaka, więc później i tak trzeba go podgrzać)

ogólnie jest to przekształcona wersja przepisu na "oryginalne" skrzydełka KFC, który kiedyś znalazłam na wizażu ;]

zobacz wątek
12 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry