Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15
Novia - hehehe :D miło mi to słyszeń/czytać ;)
u nas zwykle gołąbki w sosie "naturalnym" czyli tym, który powstaje przy gotowaniu gołąbków :]
czasem pomidorowy :]
...
rozwiń
Novia - hehehe :D miło mi to słyszeń/czytać ;)
u nas zwykle gołąbki w sosie "naturalnym" czyli tym, który powstaje przy gotowaniu gołąbków :]
czasem pomidorowy :]
co do chłodnika :]
***** Chłodnik litewski *****
ugotować smak na zupę (łącznie z włoszczyzną, z której można zrobić sałatkę jarzynową, bo nie będzie potrzebna) z ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, listkiem laurowym :] drobno pokroić botwinkę (liście i buraczki - oczywiście obrane), wrzucić do smaku i podgotować - żeby buraczki zmiękły (my lubimy lekko twardawe, żeby chrupały). "dosmaczyć" kwaskiem cytrynowym i cukrem.
gdy całość ostygnie (u nas to było robione 2 dnia) dodać litr maślanki :] (lub kefir), pęczek drobno pokrojonych rzodkiewek, pęczek koperku i szczypiorku, 1-2 świeże ogórki :] i z 5 jajek ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych najpierw na 4, później w plasterki :]
smacznego :)))))
żebyście wczoraj widziały te 3 małe "dzioby" ciągle otwarte na zupkę ;) mojej Sis Młody aż trzymał moją Mamę za palec coby nie uciekła z miseczką ;P
zobacz wątek