Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? **cz.5**
Sara - kopiuję co pisałam w poprzednim wątku obiadowym ;)
Zabulka - czytałam kilka różnych przepisów na naleśniki ze szpinakiem ;)
i wreszcie...
rozwiń
Sara - kopiuję co pisałam w poprzednim wątku obiadowym ;)
Zabulka - czytałam kilka różnych przepisów na naleśniki ze szpinakiem ;)
i wreszcie postanowiłam robić po swojemu :]
na 3 osoby:
- ok 600g szpinaku (najczęściej kupuję brykiet szpinakowy w Leclercu - na wagę, chociaż dzisiaj Mama kupiła 2 paczki w Biedronce, zużyłam 1,5 na 10 naleśników)
- 3/4 kubka śmietany(daję 18%)
- 4-5 ząbków czosnku (jak dla mnie szpinak koniecznie musi być doprawiony śmietaną i czosnkiem)
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 1/2 opakowania fety :]
szpinak podduszam/podsmażam(rozmrażam) pod przykryciem na patelni (ja akurat robię to na patelni Zeptera, gdybym nie miała pewnie użyłabym jakiegoś rondla), do śmietany dodaję sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku, wlewam to do szpinaku, dokładnie mieszam, na koniec dodaję drobno pokrojoną(lub podziabaną) fetę :)
naleśniki robię "na oko" ale daję mąkę, jajka, wodę gazowaną, mleko, sól, oregano, czerwoną słodką paprykę :) (jeśli robię z gyrosem z kurczaka to dodaję jeszcze tymianek, bazylię i szafran)
usmażone naleśniki smaruję farszem szpinakowym, zwijam w rulony i albo podpiekam na blaszce w piekarniku(naleśniki z góry posmaruj masłem) albo podsmażam na patelni :)
dobrze do farszu dać odrobinkę jakiejś wędzonki - dzisiaj nic nie miałam, ale wcześniej robiłam dosłownie z 1-2 plasterkami szynki szwardzwaldzkiej, drobniutko pokrojonej i podsmażonej - super połączenie smaków :]
zobacz wątek