Odpowiadasz na:

Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki?cz.2

3.ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

1-1,5 kg ładnych,nie przerośniętych żeberek

Sos
1 mały ketchup Włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 duża łyżka dżemu... rozwiń

3.ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

1-1,5 kg ładnych,nie przerośniętych żeberek

Sos
1 mały ketchup Włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 duża łyżka dżemu brzoskwiniowego
1 cebula - zetrzec
1-2 ząbki czosnku (przecisnąc przez praskę lub też zetrzec)
0,5 szkl oleju
wegeta

Zrobic sos,zalac nim mięso na noc.
Piec ok 1,5 h w 180 stopniach, po zrumienieniu przykrywam mięsko folią aluminiową aby się nie wysuszyło.



4.BURITO

0,5 kg mielonego mięsa
5-6 średnich cebul
2 papryki czerwone
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
Mix/Fix do potraw meksykańskich
ostra i słodka papryka w proszku,pieprz cayenne

Mięso dusic na małym ogniu,podlewac po trochu wodą.Dac świeży czosnek,podsmażoną cebulę,przyprawy,kukurydzę i fasolkę,pod koniec koncentrat pomidorowy i ketchup.Podawac w tortilli pszennej z dodatkiem sałaty lodowe,ryżu i polac kwaśną,gęstą śmietaną


5.DANIE CHIŃSKIE

1 kg piersi z kurczaka
1 kg papryki świeżej (żółta i czerwona)
1 słoik bambusa
2 sosy seczułańskie (Oncle Bens)
1 słoik kukurydzy marynowanej w kolbach (taka mała,biała)
5 ogórków kiszonych i 5 konserwowych
papryka chili,sól i pieprz

Mięso w kostkę,podsmażyc,dodac bambus,kukurydzę pokrojoną w kwiatki,ogórki w paseczki,dodac sos a na końcu paprykę (ja ją najpierw podsmażam) Dusic ok 1h,doprawic do smaku,podawac z ryżem.


To są moje obiadowe hity, gościom zawsze smakuje a o mężu nie wspomnę:)



Skorzystam z przepisu na zapiekankę Gyros - bo sałatkę uwielbiamy więc i to pewnie będzie nam smakowało:)

zobacz wątek
15 lat temu
Asiula76

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry