Widok

Co na bolące kolano?

Co możecie polecić na bolące kolano, z którym mam problemy po ostatnim sezonie? Z tym kolanem mam problem od kilku lat (przetrenowanie w młodości), ale jak zrobiłem USG i poszedłem do ortopedy to gość powiedział, że według niego wszystko jest OK. Przez zimę się nie sportowałem i było OK, a teraz po intensywnym weekendzie znowu dokucza. Możecie polecić coś, co Wam pomogło w podobnej sytuacji?

ciao
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
glukozamina nie odbudowuje chrząstek w stawie.pingwin napisał(a):

> Dzięki za pomoc. Slyszałem też, że na te problemy można brać
> glukozamine (arthrostop) na odbudowę chrząstek w stawie. Ktoś z
> Was może to brał? Pomogło? Nie pomogło?
>
> ciao
Dzięki za pomoc. Slyszałem też, że na te problemy można brać glukozamine (arthrostop) na odbudowę chrząstek w stawie. Ktoś z Was może to brał? Pomogło? Nie pomogło?

ciao
t6o nie jest bzdura suri, masz rację, że nie jest korzystne również nadmierne wyciąganie stawów, ale tzw prawidłowa pozycja nie jest pozycją najwłasciwszą fizjologicznie a jedynie najwydajniejszą.

jeżeli kolana bolą po przeciążeniu to nalezy zmniejszać ich obciążenie między innym zmniejszając zakres pracy (innymi słowy kąt ugięcia podczas pedałowania)
grisza napisał(a):

> - podnieś siodełko - nawet do "nieprawidłowej" pozycji, to
> zmniejszy obciążenia przenoszone przez kolana (będziesz zginał
> nogę pod mniejszym kątem)

bzdura! jesli bedzie mial siodelko za wysoko to nabawi sie innych problemow z kolanami. pozycja optymalna jest najlepsza dla kolan.
poza tym inne rady jak najbardziej sluszne ;)
Weź od lekarza skierowanie do specjalisty, najlepiej w dziedzinie narządu ruchu albo lekarza sportowego, który należycie oceni problem i zaleci kurację. Przede wszystkim należy ustalić przyczynę bólu. Bez tego wszelkie próby uchronienia się przed bólem, a może nawet poważniejszym uszkodzeniem kolana, są błądzeniem po omacku. A lekarza, który pacjentowi z bolącym kolanem mówi, że według niego jest wszystko OK, możesz ode mnie kopnąć w... kolano... albo nie, bo jeszcze sobie pogorszysz z kolanem... :-)

Trzymsja,

Yary
przede wszystkim zwiększ kadencję i zmniejsz obciazenie - unikaj siłowego ciśnięcia na pedały.

- podnieś siodełko - nawet do "nieprawidłowej" pozycji, to zmniejszy obciążenia przenoszone przez kolana (będziesz zginał nogę pod mniejszym kątem)

- skonsultuj z jeszcze jednym ortopedą

- trzymaj kolana w cieple - nakolanniki wskazane

- jeśli masz nadwagę - schudnij

- powoli zacznij się przyzwyczajać do myśli, że się starzejesz ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry