Widok

Co sie dzieje z kucharzami?

Od jakiegoś czasu mam problem z zatrudnieniem kucharzy. Widze, że to nie tylko mój problem bo od ponad miesiąca ciągle widze te same restauracje szukające kucharzy. CV praktycznie nie przychodzą. Czy naprawde wszyscy są w Gdańskich hotelach i restauracjach na czas Euro? Czy staje się to deficytowa profesja?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że może być to kwestia tego że za granicą lepsze warunki oferują. Ja tak wyjechałem przez work4you global kilka lat temu do Anglii jako kucharz i nie mam zamiaru wracać. Praca swietna, już dwa razy awansowałem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem zatrudniony w pewnym hotelu w Holandii. Pracuję jako kucharz przez agencje Cervo, warunki są dobre, fajna atmosfera i wynagrodzenie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo kucharzowi mus jest odpowiednio zapłacić. Kura domowa, najlepiej w wieku emerytalnym lub renta z grupą jest odpowiednim kandydatem, zupę ugotuje, jajecznicę przyrządzi i naczynia też pozmywa a weźmie za to wszystko góra 1400zł. Zapomnij że kucharz który pracował w dobrych restauracjach dostanie pracę w podrzędnych barach bistro itp.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest sporo ogłoszeń o pracę: zatrudnię kucharza, wysyłasz CV multum (nie podają telefonu do kontaktu to wysyłasz CV) , brak odzewu od pracodawcy , a ciągle Ci sami się ogłaszają ciekawe (dodam w CV jest doświadczenie, prace w restauracjach), ale pracodawcy chyba szukają nie kucharza (pewnie wiek po 40 już im nie odpowiada) a studenta do gotowania , z własnych doświadczeń mojego partnera

Zapraszamy: Otwarta rekrutacja kucharzy dla brytyjskiej sieci restauracji zlokalizowanych w południowej Anglii.
Spotkanie rekrutacyjne z pracodawcą odbędzie się w dniach 7 i 8 marca 2017 w Krakowie.
Atrakcyjne wynagrodzenie na początek, zwrot części biletu lotniczego do UK, zapewnione zakwaterowanie.
Więcej informacji: +48 516 369 990
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeśli chce Pan dobrego kucharza proszę o kontakt, interesuje mnie umowa o pracę i płaca 20zł/godz.
jestem dyspozycyjny od zaraz i mam oczywiście badania lekarskie /książeczkę SANEPID, średnie kierunkowe wykształcenie i 20 lat praktyki
dradtke@wp.pl

ad ty po polsku pisać nie umiesz to nic dziwnego że w Danii ci lepiej, ale gratuluje zarobków, ogólnie to dobrze że sie odezwałeś -bo może któryś z właścicieli się opamięta i nie będzie proponował 9zł/godz za tak ciężką pracę
A słyszeliście że etat w Europie to 220 godz?
Żeś odkopał temat..
Chłopie, naucz się może pisać po polsku. Nawet nie potrafisz poprawnie napisać swojego wykonywanego zawodu. Żenujące.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale jaja
To że jest tak żle w gastronomi to też nasza wina kucharzy po co szkolimy studentów krawcowe ogrodników i tą całą resztę co pracuje teraz za grosze zanirzając stawki w d*pe włarząc swoim pseudo pracodawcą tyrają za 6zł na czarno a kucharze szukają roboty.Sami się sprzedaliśmy trzeba było od początku gonić z kuchni tych pajaców co przychodzili i nieumieli rozróżnić schabu od karkówki a po trzech mieśącach uwarzają się za najmądrzejszych bo ugotowali pomidorowa za 5 razem i szef go poklepał po plecach że dobra.Apeluje nie sprzedawajcie tajemnic zawodowych.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam takie pytanie. Ile pan proponuje takiemu Kucharzowi i jak wygląda ścieżka rozwoju u pana
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzień dobry,polska gastronomia schodzi na psy teraz zanika takie pojęcie jak szef kuchni przecież żeby zatrudnić szefa kuchni trzeba mu dobrze zapłacić i dać umowę,więc nasi pseudo pracodawcy coraz rzadziej na to idą z reguły jest teraz tak że zatrudniają jednego kucharza który robi wszystko sam łącznie z myciem okapu,i klepią go po plecach chwaląc że jest dobrym szefem kuchni ewentualnie dadzą mu do pomocy jakąś krawcową czy tam emerytkę zupełnie z innej branży i narzekają w tedy że nie mają pieniędzy dlatego pensję muszą płacić w ratach,kupują najtańsze produkty tanie przyprawy całe etc. A od kucharza oczekują pózniej smaku i finezji,ostatnio miałem szefa tak chytrego że kazał mi gotować 30 litrów rosołu na jednym skrzydełku z kurczaka a na koniec kazał dolać trochę oleju żeby pływało oczko w rosole oczywiście pózniej spodziewał się smaku tłumacząc przy tym że ,,my tak zawsze tu gotowaliśmy i było dobrze,,tak wygląda teraz gastronomia w polsce.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo ciekawy temat no ja mam bardzo duze doswiadczenie uwazam sie za naprawde dobrego kucharza . gotowanie to moja pasja i w ocenie klientów spelniam sie w tej dziedzinie. mam swoja jednosobowa dzialalnosc i gotuje prywatnie na weselach przyjecia. popieraam wypowiedzi kucharzy ze stawkami grobowymi to wyzysk prawda dlatego musialem niejedkrotnie pomagac w niektorych hotelach gotowac na weselach bo kucharz nie przyszedl do pracy szok. z jednej strony szokujace z drugiej nie dziwie im sie. Kucharzu jezeli chcesz dobrze zarobic to najpierw pokaz swoje umiejetnosci polowa kucharzy z ktorymi mialem okazje gotowac nie potrafi ugotowac podstawowej zupy najgorsze ze tacy kucharze pracuja w dobrych hotelach nie ujawnie nazw na szczescie jako pomoc. a kto zastapi szefa kuchni. czyzby szef kuchni nie mial wolnego.
tak teraz mozecie ocenic na trojmiasto.pl oceniaj.pl na samym dole jest link
Jestem za i dodaję do listy Hotel Królewski w którym nie tylko dni próbne są za darmo ale też pracownicy pracują za darmo bo szefa nie stać na nadgodziny i terminowe wypłaty.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiście istnieje coś takiego jak dni próbne ale większość pracodawców powinna nazwać je wolontariatem na rzecz swojej firmy z uwagi na to że pracujesz za darmo-co jest bezprawne i od razu wiesz że taki człowiek nie szanuje pracownika więc szkoda czasu na takiego "pracodawcę"
Dobry wieczór. Zapewne nie jest już pan zainteresowany solidnym uczciwym i lojalnym pracownikiem ale poświęcę chwile swojego czasu i postaram się na swój sposób odpowiedzieć panu na zadane pytanie. Kucharze faktycznie są specyficzna grupa zawodowa ale nie ze względu na to że skaczą z miejsca na miejsce lecz dlatego że w naszym kraju nie mają możliwości rozwinięcia skrzydeł a dodatkowo są pojmowani za niewolników. Najlepiej żeby nie mieli rodzin a jeżeli już któryś z nich ma dla kogo żyć i kim się opiekować to najlepiej żeby widywał się z nimi raz w miesiącu i to najlepiej w środku tygodnia. Ktoś tu napisał że kucharze powinni zarabiać od 13zł do 15 zł jak dla mnie farsa . To mogła by być stawka wyjściowa na pierwsze parę dni próby które były by od razu podparte umową, nawet tygodniową. to tak naprawdę nic nie kosztuje. Dodatkowo moja rada dla pana i wielu innych właścicieli restauracji hoteli a nawet zwykłych budek z fastfudem. Pozwólcie nam eksperymentować, próbować, sprawdzać a nawet czasem się pomylić. Jedną pomyłką nie zrujnujemy wam interesu a może uda nam się zrobić coś niespotykanego i co najważniejsze smacznego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
bardzo inteligentnie
do góry