Widok

Cytat dnia:

Starajcie się zostawić ten świat lepszym niż go zastaliście

Takie jest moje zdanie

Ryszard Zieliński
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co to znaczy lepszy świat? ;-)
Gdyby każdy zmieniał świat na lepsze wedle swojego uznania to mógłby zrobić się mały chaos, a to niekoniecznie byłoby lepsze ;) Co dobre dla jednego, nie musi dobrym być dla drugiego ;)

zacznij zmienianie świata od zmiany samego siebie na lepsze :)
zasadnicza napisał(a):

> zacznij zmienianie świata od zmiany samego siebie na lepsze :)

Bo na tym polega zycie. Nie da sie zmienic swiata, ale mozna zmienic siebie.
Wiekszosc religii naucza by zyc zgodnie z ich doktryna bo dzieki temu idzie sie do raju. I moze to jest celem zycia. Ludzie zostali wyrzuceni z raju bo nie potrafili tam zyc. znalezli sie tutaj i maja wybor, albo poprzez doskonalenie swojego zachowania nauczyc sie tam zyc, albo przezyc sobie to zycie jak im sie podoba. Ta druga opcja niestety znaczy pogon za rzeczami doczesnymi, zludnym szczesciem, mlodoscia, pieniedzmi, wladza, seksem (?), slawa. Gdy spojrzy sie w doktryny religijne to po odrzuceniu kilku mniej istotnych rzeczy -jak rytualy i dogmaty otrzymujemy esencje przeslania. Zawsze te same wartosci, zawsze to samo przeslanie i ludzie ktorzy zyjac wedlug tej formuly (mowie o przeslaniu a nie dogmacie) osiagneli "stale" szczescie. Wszystko to zaczyna sie od zmieniania siebie.

Warto jednak uwazac bo zawsze znajdzie sie ktos kto zamiast zmieniac siebie woli zmieniac swiat. Co gorsza wedlug zasady "Kto umie, robi to, kto nie umie, uczy innych" wielu tych zmieniajacych swiat chce zaczac od nas.

Pozdrawiam

"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Antyspołeczny napisał(a):

> "Kto umie, robi to, kto nie umie, uczy innych"

Albo wg indywidualnych mozliwosci: "kazdy orze jak moze".

Na wielu jednak skutkuje jedynie bat. Tacy musza bac sie piekla, bo inaczej z dewocji przetransformowali by sie na bandytyzm, a z uwagi na przwage w licznosci, nas by tu juz nie bylo, tylko ich wspolbratancy spod bata. Przynajmniej tyle zalecamy kosciolowi, ze pojecie piekla wprowadzil. Tak sw inkwizycja, krzyzacy jak i hitlerowcy, krzyz nosili na piersiach, a w sercach nienawisc i mord, transformacja moze byc blyskawiczna u tych co jedynie strach przed pieklem zmusza do prawosci. Tacy nigdy nie zrozumieja ateisty np, ktory osiaga lepsze wyniki w przestrzeganiu wiekszosci przykazan.
Myśl globalnie, działaj lokalnie.
To moje motto. ;)

Inne tematy z forum Towarzyskie

marynarz pozna panią (194 odpowiedzi)

Dobry wieczór, Od kilku lat pracuję jako marynarz. Od jakiegoś czasu męczy mnie pragnienie...

Chcę kupić feromony (30 odpowiedzi)

Chcialbym kupić sobie feromony i wypróbować ich działanie ale nie jeśli chodzi o podryw ale w...

Gay Gdańsk (105 odpowiedzi)

JA 21 lat strarówka...

do góry