Widok
przereklamowany
Myślę, że jest przereklamowany. Psychologicznie fajny, ale sceny z miłości franc. między dwoma kobietami lub masturbacja to chyba przesada jak na film od 15 lat!!! Dorosły się nie zgorszy, ale jak się zabiera swoje15 letnie dziecko to oczekuje, że film będzie odpowiedni do tego wieku, ale widzę, że teraz ani lesbijstwo ani homoseksualizm to dla ludzi nie problem.
Grażynko pytasz, bo nie rozumiesz tych pojęć czy nie zrozumiałaś sensu mojej wypowiedzi? Jeśli oglądałaś film powinnaś wiedzieć, że zawiera elementy, sceny lesbijskie (jakbyś nie rozumiała tego pojęcia to jest zabawa między dwoma kobietami) oraz masturbacja (samozadawalanie się). A sprawą normalną dla ludzi staje się anormalność, której ja nie chcę oglądać, pochwalać ani pokazywać dorastającemu dziecku jako rzeczy ogólnie przyjętej i akceptowalnej, czyli lesbijstwo i np.homoseksualizm.Taki film powinien być od 18 lat. Czy to takie trudne do udźwignięcia w logicznym rozumowaniu?
Nie neguję, że film w swym przesłaniu był dobry, ale nie od 15 lat.
Nie napisałam, że w filmie jest coś o homo.
W kinie sprawdzają wiek dziecka i legitymacje, ale nie po to, by dziecko nie widziało scen nie przeznaczonych dla oczu dziecka, ale po to, żeby sprawdzić czy przypadkiem przysługuje mu faktycznie ten bilet ulgowy, który wykupił.
Nie neguję, że film w swym przesłaniu był dobry, ale nie od 15 lat.
Nie napisałam, że w filmie jest coś o homo.
W kinie sprawdzają wiek dziecka i legitymacje, ale nie po to, by dziecko nie widziało scen nie przeznaczonych dla oczu dziecka, ale po to, żeby sprawdzić czy przypadkiem przysługuje mu faktycznie ten bilet ulgowy, który wykupił.
Nie bardzo wiem jak to się ma do wypowiedzi na temat filmu? Były tam sceny lesbijskie czy nie? a facetów wielbiących się nawzajem nazywasz jak? homoseksualistami, gejami, pedałami? a kobiety? jak nazywasz? homoseksualistkami czy lesbijkami? czepiasz się określeń tak jak Grażyna, a nie potrafisz się odnieść do wypowiedzi na temat filmu. Czy tyczy się to kobiet czy mężczyzn sceny, akty inne niż hetero nie są odpowiednie dla oczu dziecka, nastolatka, gdyż niestety powoli prasa, film, tv, internet nie robią z tej choroby żadnego problemu. Za 10-15 lat młodym ludziom, którzy wyrosną na takiej metodzie nauczania "żeby życie miało smaczek -raz dziewczynka, raz chłopaczek" nie będzie to robiło różnicy! W tym tkwi cały sens mojej wypowiedzi. Potrafisz się do tego odnieść nie używając słownika, ale własnego mózgu?
no bez przesady.. filmy dla ludzi z "kultury wysokiej", którzy interesują się sztuką to filmy Bergmana czy Felliniego albo Majewskiego. To ich filmy TRZEBA zrozumieć. "Czarny łabędź" mimo, iż jest dobrym filmem to nie ma w nim nic do "niezrozumienia", bo to jest kino amerykańskie- czyli wszystko podane na tacy. Pozdrawiam
Mocny film
Szedłem nas film z niechecią. Spodziewałem się czegoś w stylu "Showgirls", jakiegoś kina "kobiecego", ale określenia "Dramat,Thriller,Psychologiczny" są w pełni uzasadnione. Ciary chodzą po plecach przy niektórych scenach. Film świetnie pokazuje emocje, z jakimi zmagają się ambitne dziewczęta, które wybrały balet, jako swoje powołanie. Trzyma w napięciu od początku do końca, odzierając przy tym z piórek wyobrażenia o tym, że sztuka to sielanka przeznaczona dla nawrażliwych leni.
Bohaterka przechodzi przeistoczenie z białego łabędzia w czarnego, a w życiu osobistym z dziewczyny zależnej od matki w niezalezną kobietę. To boli.
Polecam ten film,
ale nie ludzim o słabych nerwach lub szukajacym płytkiej rozrywki.
Bohaterka przechodzi przeistoczenie z białego łabędzia w czarnego, a w życiu osobistym z dziewczyny zależnej od matki w niezalezną kobietę. To boli.
Polecam ten film,
ale nie ludzim o słabych nerwach lub szukajacym płytkiej rozrywki.
Rozrywka nie zawsze oznacza oplucie sie kebabem ze śmiechu. Od czasu do czasu warto zaprząc swoją mózgownicę do przemysleń na tematy, które by nam nie trafiły nigdy do głowy. W życiu nie byłem ambitną baletnicą, ani dorastajacą dziewczyną, ale ten film pozwolił mi się wczuć w położenie takiej osoby i zrozumieć kolejną czastkę otacającego minie świata. Nie każdego to bawi.
Niewiele jest udanych filmów, które łączą trudną problematykę z dobrym kinem (ujęcia, aktorstwo, scenariusz, reżyseria, muzyka, kostimy, dekoracje itd). W mojej opinii ten film jest niemal tak dobry i wstrząsający jak "Requiem dla snu", które zapewne Ci się nie spodoba.
Niewiele jest udanych filmów, które łączą trudną problematykę z dobrym kinem (ujęcia, aktorstwo, scenariusz, reżyseria, muzyka, kostimy, dekoracje itd). W mojej opinii ten film jest niemal tak dobry i wstrząsający jak "Requiem dla snu", które zapewne Ci się nie spodoba.
Dobre kino, pachnie odrobinę mistrzem Romanem (vide "Wstręt"). Świetna rola Natalie Portman ale i Cassel w doskonałej formie. Napięcie i atmosfera... Polecam
Warto
Ani minuty nudy i rozwlekania, ujęcie za ujęciem przyciąga widza niczym magnes, nieprzewidywalność zdarzeń cudowna, i ten moment finału pojawiają się napisy a nikt nie wstaje jakby nie chciał wracać do świata spoza sali kinowej, koniecznie wybierzcie się na ten film wszyscy którym nie jest obce myślenie i mroczne piękno ludzkiego umysłu. Polecam
Wyszedłem
Pierwszy raz odkąd pamiętam nie dałem rady i wyszedłem z kina... Czasami jest tak, że film może komuś nie pasować i chyba w tym przypadku tak u mnie było. Może i dobra gra aktorska, ale jednak schematyczny, żeby nie powiedzieć naiwny, trochę mroczny (a ja tego nie lubię i nie szukałem), niepotrzebnie miejscami przerysowany (czy faktycznie jest to realne aby "zaliczać" każdą tancerkę przez dyrektora, nawet jak im zależy na tym). Dla mnie był też nudny (mało różnorodny), bo działo się to w małej przestrzeni - sali baletowej i mieszkaniu bohaterki. No i chyba to bardziej dla Kobiet - dziewczyn film niż facetów, bo dotyczy w znacznej mierze problemów relacji damsko -damskich. Podsumowując - dla mnie wielkie nieporozumienie więc ostrzegam.
prawdziwa sztuka prawdziwe piekno odkupione bolem nendzai wszystkim co najgorsze w zyciu piekno doskonalosc to nie tandetny usmiech maski tu chodzi o to zeby byc prawdziwym w sztuce czego w naszym swiecie tak brakuje pienkno odkupuje sie meka polacy otym powini wiedziec natali wspaniala nie ma lepszej aktorki dzisiaj film dla doroslych polecam
W końcu ambitne kino
Ogląda się film z wielkim zainteresowaniem i oczekiwaniem na dalsze wydarzenia, cała prawda o życiu w tym półświatku artystycznym i nie tylko. Koniec filmu zaskakujący, ja spodziewałam się czegoś zupełnie innego. Jednakże w sytuacji gdy ktoś dąży do doskonałości, wszystko staje sie możliwe. Polecam
...
Mimo tego, ze minal juz miesiac, wciaz nie moge przestac myslec o tym filmie. Jest w nim wszystko- rzeczywistosc, nierzeczywistosc... Wszystko to co jest w naszych glowach, caly ogrom sprzecznosci, dobro- zlo, namietnosc, agersja, marzenia, bol, samodestrukcja, piekno i brzydota prawdziwych emocji wprawionych w ruch zycia... film dla tych ktorzy zdaja sobie sprawe z tragizmu swojego istnienia, swoich granic i choc przez chwile poczuli narkostyczna euforie...