Widok
Hej. Nigdy nie wyrzucam jedzenia. Suchym chlebem mozesz nakarmic ptaki, np podczas spaceru nad morze. W zimie łabędzie rzucały się na każdy kawałeczek, nawet bardzo wyschnięty. Ale wiosną też nie pogardzą, prócz labędzi też gołębie, wróble itd.
Dodatkowo suchą bułę daje się do mielonego, na kotlety :)
Dodatkowo suchą bułę daje się do mielonego, na kotlety :)
Znam swietny sposob na wykorzystanie starego chleba ... to taki nasz rodzinny przepis...az nie wiem czy powinnam zdradzac... ale niech tam ....
U mnie w domu zawse ze starego chleba robi się kluski ....
należy chleb pokrojony na kawalki namoczyć w mleku i wodzie, tak zeby można go było "rozciapciać"...;) potem do tej papki dodaje sie jedno czy 2 jajka , zależy od ilosci chleba i dodaje mąki , tak dużo ,żeby ciasto zrobiło się gęste ,żeby można było nakładać kluski łyżką na wodę. Gotuję się tylko chwilkę od wypłynięcia we wrzątku.
U nas podaje się okraszone przesmażoną cebulką lub boczkiem , ja lubię pokropione przyprawą typu "maggi"
U mnie w domu zawse ze starego chleba robi się kluski ....
należy chleb pokrojony na kawalki namoczyć w mleku i wodzie, tak zeby można go było "rozciapciać"...;) potem do tej papki dodaje sie jedno czy 2 jajka , zależy od ilosci chleba i dodaje mąki , tak dużo ,żeby ciasto zrobiło się gęste ,żeby można było nakładać kluski łyżką na wodę. Gotuję się tylko chwilkę od wypłynięcia we wrzątku.
U nas podaje się okraszone przesmażoną cebulką lub boczkiem , ja lubię pokropione przyprawą typu "maggi"
kotlety z chleba :] robiłam raz, bardzo nam smakowały, podałam z sosem pieczarkowym i surówką :]
chleb połamać/porwać jak dla kaczek ;) wrzucić do miski, zalać mlekiem (u mnie weszło 1,5l), zostawić na minimum 30minut.
następnie mocno odcisnąć chleb, dodać 3 ząbki czosnku(przeciśnięte), przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kminek mielony), 1 jajko- tu miałam odstawione na 2 godziny :] żeby lepiej się "przegryzło :]
następnie formować(pamiętać o zwilżaniu dłoni) kotlety i smażyć :]
do farszu chlebowego można dodać podsmażone pieczarki z cebulką, czerwoną paprykę pokrojoną + żółty ser starty na tarce :]
chleb połamać/porwać jak dla kaczek ;) wrzucić do miski, zalać mlekiem (u mnie weszło 1,5l), zostawić na minimum 30minut.
następnie mocno odcisnąć chleb, dodać 3 ząbki czosnku(przeciśnięte), przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kminek mielony), 1 jajko- tu miałam odstawione na 2 godziny :] żeby lepiej się "przegryzło :]
następnie formować(pamiętać o zwilżaniu dłoni) kotlety i smażyć :]
do farszu chlebowego można dodać podsmażone pieczarki z cebulką, czerwoną paprykę pokrojoną + żółty ser starty na tarce :]
ciekawe propozycje
http://www.mniammniam.com/Smakolyki_z_czerstwego_chleba-799a.html
http://www.mniammniam.com/Smakolyki_z_czerstwego_chleba-799a.html