Widok

Czerstwe pieczywo

Jak można wykorzystać czerstwe bułki lub chleb? Znacie jakieś potrawy z takimi dodatkami. Pytam bo nie znoszę wyrzucać jedzenia. Najczęściej robię grzanki maczane w jajku i mleku, ale może macie jakieś inne pomysły. Chętnie poczytam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja miele na bułkę tartą ;] innego zastosowania nie zman (prócz grzanek jeszcze :} )
też chętnie zasięgnę informacji
Gdziekolwiek się znajdujesz, twój świat tworzą twoi przyjaciele.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej. Nigdy nie wyrzucam jedzenia. Suchym chlebem mozesz nakarmic ptaki, np podczas spaceru nad morze. W zimie łabędzie rzucały się na każdy kawałeczek, nawet bardzo wyschnięty. Ale wiosną też nie pogardzą, prócz labędzi też gołębie, wróble itd.
Dodatkowo suchą bułę daje się do mielonego, na kotlety :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znam swietny sposob na wykorzystanie starego chleba ... to taki nasz rodzinny przepis...az nie wiem czy powinnam zdradzac... ale niech tam ....

U mnie w domu zawse ze starego chleba robi się kluski ....

należy chleb pokrojony na kawalki namoczyć w mleku i wodzie, tak zeby można go było "rozciapciać"...;) potem do tej papki dodaje sie jedno czy 2 jajka , zależy od ilosci chleba i dodaje mąki , tak dużo ,żeby ciasto zrobiło się gęste ,żeby można było nakładać kluski łyżką na wodę. Gotuję się tylko chwilkę od wypłynięcia we wrzątku.
U nas podaje się okraszone przesmażoną cebulką lub boczkiem , ja lubię pokropione przyprawą typu "maggi"
wysuszone bułki dodaję do kotletów mielonych po namoczeniu w wodzie lub w winie i mieszane z mięsem mielonym, trochę cebuli, jajka....bez panierki gotowane w sosie czy smażone rewelacja a smak uzależniony od rodzai mięs...
kotlety z chleba :] robiłam raz, bardzo nam smakowały, podałam z sosem pieczarkowym i surówką :]

chleb połamać/porwać jak dla kaczek ;) wrzucić do miski, zalać mlekiem (u mnie weszło 1,5l), zostawić na minimum 30minut.

następnie mocno odcisnąć chleb, dodać 3 ząbki czosnku(przeciśnięte), przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka, kminek mielony), 1 jajko- tu miałam odstawione na 2 godziny :] żeby lepiej się "przegryzło :]

następnie formować(pamiętać o zwilżaniu dłoni) kotlety i smażyć :]

do farszu chlebowego można dodać podsmażone pieczarki z cebulką, czerwoną paprykę pokrojoną + żółty ser starty na tarce :]
na rozgrzanym oleju smazysz pokrojone w kostki kawalki chleba tak zeby chrupialy, potem rozbijasz jajka zalezy od ilosci chleba odajesz cebulke pokrojona, szczypiorek, troszke wody i wylewasz na chlebek, solisz
image

image
Dziewczyny czy do tych przepisów nadaje się razowy chleb?
Bardzo ciekawe dzięki :)
PTAKOM NIE WOLNO RZUCAĆ ŻADNEGO PIECZYWA BO OD TEGO CHORUJĄ I ZDYCHAJĄ, PTAKOM SIĘ RZUCA ZBOŻA JAK SIĘ CHCE POMÓC(GROCH SŁONECZNIK DYNIA PSZENICA ITD) I TO TYLKO W OKRESIE ZIMOWYCH MROZÓW POTEM MAJĄ SAME ZNALEŹĆ.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciekawe propozycje
http://www.mniammniam.com/Smakolyki_z_czerstwego_chleba-799a.html
Ja uwielbiam czerstwe bułki w gorącym, słodzonym mleku. To taki rodzaj zupy mlecznej.

Inne tematy z forum Kobieta

Jak sobie radzicie z migreną? (134 odpowiedzi)

Kobietki, czy któraś z Was też cierpi na migreny? Ja już nie mogę, migreny miewam odkąd pamiętam,...

Stres powoli mnie wykańcza... (3 odpowiedzi)

Jak radzicie sobie z codziennym stresem? W pracy/ w domu,nadmiar obowiązków, których nie da rady...

depilacja laserowa- opinie (266 odpowiedzi)

Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad depilacją laserową. Męczy mnie depilacja za pomocą...

do góry