Widok

Czerwone światła nie dla 60+ na ...

Czerwone światła nie dla 60+ na rowerach?
Na czerwonym, bo hamować się nie chce, albo na chodnik, żeby czerwone ominąć.
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żeby to byli tylko starsi.

Nie prawda

Na tym pojeździe można skrzywdzić pieszego lub innego rowerzystę.

też poruszam się rowerem

ale drażni mnie nierespektowanie przepisów i nie napisałem że wszyscy, dopowiedziałeś sobie sam

Od razu hejt na rowerzystów ? Dla mnie typowy polski uczestnik ruchu drogowego, któremu nie chciało się

zatrzymać tuż po zmianie świateł - jak część innych rowerzystów, ale też część kierowców i pieszych,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wszyscy ? A ty mnie znasz jak jadę rowerem ?

I co co tak przeszkadza jak ktoś na rowerze np. w deszczu pojedzie jezdnia - chodnik - jezdnia ?

Rower to nie jest samochód, tylko wolnobieżny ale uniwersalny środek transportu - między pieszym a samochodem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A rowerzyści 60 - ?

Proponuję tzw. "służbom" zająć się tym, co wyprawiają rowerzyści ,( najczęściej 60 duży, duży minus) po przeciwnej stronie Morskiej i trochę bliżej Śródmieścia Gdyni tzn. przy przystanku autobusowym Stocznia. Z uwagi na remont SKM Grabówek, codziennie wsiadam tam do autobusu. Jest dosyć wąski chodnik, bo jest zatoczka autobusowa i wiata przystankowa przylegająca "plecami: do wyjścia z tunelu podziemnego. I nie ma tam chyba ścieżki rowerowej, bo jest po przeciwnej stronie Morskiej. Często widzę przejeżdżających rowerzystów, którzy pędzą jak szaleni, nie zważając na ludzi stojących na przystanku. Tylko czekać na wypadek, gdy któryś z rowerzystów zostanie przypadkowo wepchnięty pod koła autobusu. Albo zostanie rozjechana osoba oczekująca stojąca na przystanku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chamstwo

Nie zależy od wieku
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie widzę najmniejszego problemu w tym, że ktoś przechodzi na czerwonym. Zostanie potrącony - jego wina.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zupełnie jak kierowcy. Też jak się zapala czerwone to im się czekać nie chce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bzdury.

Większość rowerzystów, niezależnie od wieku jeździ na czerwonym. Sporo jeżdżę ścieżkami i widzę co się dzieje. Rowerzyści z nosem w smartfonie albo z papierosem (!) to też nie żadna nowość.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może odwrotnie?

Kierowcy - nie ma miejsca parkingowego albo nie chce się płacić - hop na chodnik albo trawnik. Zielona strzałka - nie zatrzymam się. Wyprzedzanie na pasach - pewnie! Ograniczenie prędkości - ja jeżdżę szybko i bezpiecznie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

wszyscy? wszyscy kierowcy jeżdżą na czerwonym przez skrzyżowania...i co teraz?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie tylko 60+na rowerach tak jeżdzą ale niestety wszyscy rowerzyści trzymają ruch tworząc korek jadąc ulicą jako uczestnik ruchu drogowego a jak zobaczy czerwone światło to hop szybciutko na chodnik i już staje się pieszym i potem z potem znów na jezdnie... I czy to jest normalne? Rowerzyści wymagają od kierowców osobówek??? A może zacznijcie od siebie.....
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

dziś byłem świadkiem wielu takich sytuacji

Czerwone dla rowerzystów nie istnieje. Leciwe kobiety stają obok siebie na starcie przed światłami jadąc na zwarcie z osobami jadącymi z przeciwnej strony. Dramat.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tych na rowerach mam wrażenie nie dotyczą żadne przepisy chyba tylko te które chronią ich samych
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trochę w tym prawdy

Starsi ludzie najczęściej jeżdżą dość frywolnie. Nie chodzi o to, że brawurowo - to domena młodych. Ale starsi przejeżdżają na "późnym żółtym" jak ta pani, albo wjeżdżają na chodnik jak czerwone na ulicy, bo uważają, że to nic wielkiego. Nie wiem z czego to wynika - chyba że kiedyś robiło się gorsze rzeczy i według nich, jak wszędzie kradną, to oni mogą na czerwonym...
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 9

Płynnie porusza się po mieście

a zważając na prędkość i rodzaj pojazdu którym się porusza, to krzywdę może zrobić tylko sobie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

olaboga, straszne rzeczy!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry