Widok
Czy jest potrzebne przedszkole integracyjne dla dzieci z niepełnosprawnościami
Grupa specjalistów zbiera informacje na temat zapotrzebowania na specjalistyczną opiekę dla dzieci z autyzmem, niepełnosprawnością intelektualną, afazją, niepełnosprawnością ruchową, zespołami genetycznymi. Chodzi o stworzenie komfortowego miejsca dla dzieci z realnie i profesjonalnie świadczoną terapią.
Przydałoby się coś fajnego, jakieś zajęcia dodatkowe rozwijające uzdolnienia dla dzieci "innych" jest problem. Terapie same w sobie się znajdzie ale takie zajęcia rozwijające uzdolnienia, gorzej. Rodzice z dzieckiem z niepełnosprawnościami często nie mogą zapisać na kółka zainteresowań, bo prowadzący się boją takie dzieci brać. Dziecko jest wykluczone potem z zajęć i jak się czuje? Pozostają mu terapie i tyle.Tego brakuje generalnie wszędzie, poczucie,że ja też mogę jak inni chodzić np. na piłkę, na zajęcia jakieś artystyczne czy inne. Taka specjalistyczna nie wiem jak to nazwać :świetlica integracyjna, coś takiego by się przydało.Rozwijanie uzdolnień, budowanie samooceny i pomoc w odnalezieniu swojej drogi. Szkoła tego nie daje. Przynajmniej ja tego nie widzę. Gdybym była bardziej kreatywna, sama bym coś takiego założyła:)