Widok

Czy jestem naiwna?

Ciągle wierzę, że spotkam kogoś, z kim zbuduję partnerski związek oparty na szczerości. Mam za sobą kilka nieudanych prób, w każdym układzie były jakieś kłamstwa, z czasem wszystko rozpadało się jak domek z kart.
Obserwuję otoczenie. W parach, o których wiem więcej - zdrada i kłamstwa. Na palcach jednej ręki liczę zgodne małżeństwa...
Niby wszyscy chcą tego samego, chcą dobrze. Ale jakoś niewielu się udaje.
Coraz trudniej mi zwalczać smutną myśl o spędzeniu reszty życia w samotności. Czasem się zastanawiam, czy nie powinnam była pójść sama ze sobą na kompromis i tkwić w związku, w którym nie byłam do końca szczęśliwa. Bo może takiego szczęścia "do końca" w ogóle nie ma?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bo tak działa psychika...bardziej zapadają nam nawet w pamięć rzeczy przykre, kiedy np zerwiemy z kimś bo nas zdradził to po roku kiedy ktoś wspomni o tej osobie pierwsze co z nią skojarzymy to zdrada a dopiero później pomyślimy o niej coś pozytywnego..tak już mamy skonstruowany mózg i podświadomość, że przykre rzeczy tkwią tam głębiej i mocniej niż te dobre i przyjemne.
@ciachozkremem
sama swiadomosc ze tak jest pozwala nad tym pracowac ;) to nie latwe ale mozliwe ;)
@mmm
Ale przecież jakbyśmy sprzedawali siebie... mówiąc tylko i zawsze, że każdy nasz partner był zły to świadczy to o nas, sobie wystawiamy negatywna opinię.

Dziwny jest ten świat... czasem na prawdę go nie rozumiem.
Tym bardziej ludzi go zamieszkujących :d
To prawda ale uważam że powinniśmy nad tym pracować, bo niedługo już nic tylko narzekania i narzekania.
Znam takich co wprost pięknie narzekają i użalają się nad sobą i życiem. Ale NIC nie robią, żeby to zmienić.
@M30+
jest taka mozliwosc, dlatego czasem tez warto popatrzec na siebie.
@M30+
bo tak najlatwiej.. ;)
zeby cos zmienic, dobrze zaczac od siebie ;)
@mmm
no tak, a z doświadczenia wiem, że praca nad sobą wymaga ogromnego wysiłku i czasu :)
Ale przede wszystkim chęci :D
tak już mamy skonstruowany mózg i podświadomość, że przykre rzeczy tkwią tam głębiej i mocniej niż te dobre i przyjemne.
~ciachozkremem

Mój mózg chyba jest inaczej skonstruowany.
Ale jestem realistką. Nie ma co się oszukiwać...
Prawda wylezie na jaw, w ten czy inny sposób kopnie nas w tyłek.
Dlatego marzy mi się relacja z kimś, kto zawsze i od początku gra w otwarte karty. Tylko, cholera, czy ja za dużo nie oczekuję...
@M30+
ogromny to nie synonim nieosiagalny... chyba? ;)
@bigbeat
mowic prawde to niesamowicie zaje....iste uczucie ;) problem w tym ze czasem sie nie da ;)
Wiem, że czasem mówić prawdę to sadyzm a słuchać prawdy to masochizm. Ale czy nie lepiej tak niż żyć w fałszu?
@bigbeat
swiat idealny sie troche od realnego rozni, a my jestesmy tylko ludzmi ;)
pewnie ze byloby lepiej ;)
Czyli jestem naiwna wierząc, że mogę być z kimś nie kłamiąc i nie będąc okłamywana?
@bigbeat
gdyby tak bylo to nikt nie bylby z nikim szczesliwy, a jednak niektorym sie udaje ;) nie sadze ze jestes naiwna, czy to ze nie znalazlas jeszcze bursztynu oznacza ze nie istnieje? ;) kazdemu zdarzaja sie gorsze momenty ktore trzeba przetrwac i sie nie zalamywac ;) tak wiec ogarnij sie, bo wiara czyni cuda ;)
@mmm
oczywiście że nie!!
jest jak najbardziej osiągalny ;)
@bigbeat
więc chyba jest nas dwie...
@M30+
jak to sie mowi 'czlowiek uczy sie przez cale zycie a i tak glupi umiera' ;) wiec pracowac nad soba mozna w kazdym momencie ;)
sadzac po 'brzdacu' czasu raczej masz sporo, wiec pytanie jak stoi u ciebie trzeci czynnki, czyli checi? ;)
@mmm
pamiętaj, że pozory mylą :) i "brzdąc" nie koniecznie wskazuje na "młódka" :D
Chęci mam, co więcej, udało mi się pewne rzeczy pozmieniać :D ale cały czas się uczę :)
@M30+
mimo wszystko czasu chyba ci jeszcze zostalo sporo? ;)
@mmm
biorąc pod uwagę, ze się tak szybko mnie nie pozbędą z tego świata, bo mam zamiar dożyc setki, tak, jeszcze troszkę mi zostało :) ale chwalić się nie będę ;D
do góry