Widok
Bzdura! Byłem na USG żylaków w Vena-Med w Sopocie. Pani Borecka jest specjalistą chorób wewnętrznych a nie chirurgiem naczyniowym. W tej profesji to klasa niżej. Wynik USG mój osobisty chirurg prowadzący uznał jako ,,niepotrzebny,, , ,,nic z niego nie wynika,,. Rzeczywiście- przebadano ZDROWSZĄ część schorzenia. Opis tej gorszej, z którą mam największe problemy: NIE BADANO (sic!). Lekarz prowadzący badanie jak stwierdził boi się naruszyć tkankę... Nie miałem takich problemów przy USG w WOJEWÓDZKIM SZPITALE SPECJALISTYCZNYM GDAŃSK UL. NOWE OGRODY 1-6. Tam dostałem oprócz opisu dokładną mapkę uszkodzeń żył. Dzięki tamtym badaniom nie zostałem kaleką. Okazało się, że moja operacja w oparciu o popularne poprzednie USG zakończyłaby się nie gojącą raną i przypuszczalnie amputacją. Bez komentarza.
Żylaki kończyn dolnych mają różną postać od drobnych pajączków,przez żylaki siatkowate do dużych żylaków spowodownych niewydolnością żył odpiszczelowych i /lub odstrzałkowych.W zależności od rodzaju żylaków wybiera się odpowiednią metodę leczenia.Żylaki siatkowate i "pajączki" żylakowe leczy się z wyboru za pomocą skleroterapii (obecnie "piankowej).Z wyboru tzn.że nie ma lepszej,o udowodnionej skuteczności metody leczenia.Niewydolne żyły odpiszczelowe i odstrzałkowe wymagają leczenia operacyjnego .Leczenie to może być tradycyjne polegające na wyrwaniu +stripingu niewydolnej żyły lub jej ablacji (uszkodzenie błony wewnętrznej za pomocą np.energii cieplnej) za pomocą lasera (metoda najnowocześniejsza) lub fal radiowych (radiofrekwencja)a w przeszłości za pomocą ciekłego azotu (krioterapia).EVLT jest metodą małoinwazyjną pozwalającą na wmiarę łagodny przebieg pooperacyjny i szybki powrót do zdrowia.W połączeniu ze skleroterapią (w celu zamknięcia niewydolnych bocznic) pozwala uzyskać naprawdę znakomite efekty lecznicze i kosmetyczne.Lekarz najlepiej chirurg naczyniowy musi przed zakwalifikowaniem do leczenia wykonać (najlepiej samodzielnie) badanie USG Doppler.
dr Zajac podobno jest dobry, bylam u niego raz (tez z polecenia) na wizycie prywatnie, ale w koncu trafilam z NFZ do Szpitala Mar. Woj. na Polankach i tam operowal mnie dr Jerzy Rigall; od operacji minely 3 lata i zylakow na nodze juz nie widac; jednak z NFZ na kazda wizyte czekalam chyba 3 miesiace... a co do usg dopplera to najlepszy ponoc jest dr Theus (nie wiem czy db to napisalam) - tez u niego bylam i polecam:)
Mi moja gin powiedziala ze jak mi bardziej wyjdzie to dostane detralex (ale wg niej to sie stosuje jak zylaki moga zagrazac zyciu, tj ze mozna dostac zakrzepu czy cos...). Ja to chcialam zaczac wczesniej leczyc ale mi lekarze mowili nie ma potrzeby. No i ciaza sie zdarzyla...ja mam 14 tydz ale mi juz wylazly obrzydliwe zylaki na jednej nodze... i nie wiem wlasnie co zrobic sluchac sie gin czy pojsc do innego lekarza? nie chce pozniej miec nogi jak jakis monster...:D
Rina to czy potrzebna jest operacja czy skleroterapia może ocenić lekarz chirurg naczyniowy po analizie badania dopplerowskiego. Operacje wykonuje się w bardzo zaawansowanych stanach, jesli sa niewydolne żyły głębokie. Skeroterapia to prawie (zastrzyki nie bolą, tylko dalsza część leczenia...brrrr) bezbolesny zabieg, ale nie wiem czy kobietom w ciąży można go wykonywać.
Proponuję udac się do jakiegoś chirurga na konsultacje. Doppler jednej nogi kosztuje ok 80 zł.
Podobno świetnym specjalista jest dr Rotter z Gdyni, ale koszmarnie drogi.
Proponuję udac się do jakiegoś chirurga na konsultacje. Doppler jednej nogi kosztuje ok 80 zł.
Podobno świetnym specjalista jest dr Rotter z Gdyni, ale koszmarnie drogi.
witam -sama operacja nie boli bo jestes znieczulona od psa w dól znieczulenie miejscowe wstrzykuje sie w kregosłup dziwne uczucie jak znieczulenie schodzi potem 2-tyg.lezenia nikt nie daje gwarancji ze nie powrucą u mnie to trwalo 5-lat i mialam jak dawniej wtedy trafilam do dr.Rotera na Skleroterapie robi USG -zaznacza- zastrzyki -tz.rajstopa uciskowa i koniec wskazane jes chodzenie zabieg jedna nogpowodzeniaa 1000zl. sama wybierz -ja wybralam nigdy wiecej operacyjnie
ja miałam robione badanie dopplerem w szpitalu wojewódzkim,na skierowanie,ale to chyba z 2 lata temu.
a co Rottera to też o nim słyszałam,ale dostać się tam to masakra,próbowalam telefonicznie zapsiy 2 razy do roku,telefon ci ągle zajęty a jak pojechalam,to i tak babka kazala dzwonic bo osobiscie to nie można-paranoja
a co Rottera to też o nim słyszałam,ale dostać się tam to masakra,próbowalam telefonicznie zapsiy 2 razy do roku,telefon ci ągle zajęty a jak pojechalam,to i tak babka kazala dzwonic bo osobiscie to nie można-paranoja
ja zrobiłam dopplera w evi medzie za ok 80 zł, potem z wynikiem poszłam do chirurga naczyniowego również w evi medzie. Za wizytę zapłaciłam 59 zł. Lekarz stwierdził, że nie są to zmiany kwalifikujące się na operację, mimo, że były dość widoczne. Powiedział, że mam iść do dermatologa na skleroterapię. Zrobiłam sobie 2 zabiegi u dr Szlązaka. Jeden zabieg (zastrzyka z pianki ) kosztuje 240 zł. Do tego musiałam kupić pończochę uciskową, którą nosiłam 3 tyg. po każdym zabiegu, czyli łącznie 6 tyg. Żyły się wchłonęły, ale mam jeszcze siniaki. Noga wygląda o niebo lepiej mimo, że wszystko jeszcze się nie zagoiło. Z tego co doktor powiedział trwa to od 6-10 tyg.
witam , jestem 3 tygodnie po operacji zylaków na 1 nodze.Usg robiłam u dr theusa -70 zł za noge, sama operacje miałam w szpitalu w wejherowie. Znieczulono mnie od pasa w dół, noga została nacięta w trzech miejscach co dało 8 szwów. Po 2 dobach wrociłam do domu, przez 14 dni brałam zastrzyki w brzuch by zapobiec zakrzepom, a przez 5 tygodni mam nosic w ciagu dnia opaske uciskowa lub ponczochę. W perspektywie mam jeszcze do zooperowania druga noge ( obciażenie dziedziczne, ciąża). Sama operacja to nic strasznego, po tez bardzo szybko wrociłam do formy.pozdrawiam
Robiłam w ramach NFZ, na wizycie byłam u Ordynatora w szpitaluw Wejherowie. To on zaproponował operacje na podstawie wyników USG.za trzy miesiące.Co do operacji zdałam sie na los, operowała mnie miła, młoda Lekarz Ankiewicz. Ogólnie opieka, pielegniarki ich podejście do pacjenta super. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
ciekawa jestem efektow, ale na to jeszcze pewnie za szybko... ja jedna noge operowalam kilka lat temu i zostala mi druga i tak myslalam, zeby moze pod koniec roku sie tym zajac, dlatego robie rozeznanie jak to teraz wyglada; a dlugo to trwalo od pierwszej wizyty do operacji? bo ja musialam na kazda wizyte czekac 3 miesiace...
A usuwal ktos pajaczki laserem z nog albo twarzy.Ja mialam robiona skleroterapie czyli wstrzykiwanie na nogach 3 razy no i sie bardzo zmniejszyly,no ale pozostaly jeszcze takie drobinki gdzieniegdzie na nogach i na stopach ktore chcialabym usunac.Teraz tylko potrzebuje wyprobowanej kliniki.Bylam raz na abrahama w Gdyni i probowali mi usunac pajaka duzego laserem i dali za mocny promien czy jak to sie tam nazywa,pajaczek sie nie usunal a ja mialam brazowa kreche na nodze przez rok a potem mala blizna zostala wiec teraz chcialabym isc gdzies gdzie ktoras z was byla zadowolona.Mozecie gdzies polecic???
Witam ostatnio powstała fajna przychodnia w Sopocie na ul Haffnera 10 nazywają się SPF VENA MED, przyjmują tam specjaliści flebolodzy z W-wy bardzo mili lekarze na miejscu badanie dopplerowskie i do końca czerwca za pól ceny ja zapłaciłam 50 zł za jedną noge za badanie niestety prywatna i na NFZ nie przyjmują ale za to konkretni zamiast operacji na którą byłam skierowana zaproponowali mi skleroterapie pod kontrolą usg i pończochy po zabiegu do noszenia wszystko na miejscu nie trzeba biegać i robić tu badanie tam diagnoze a gdzie indziej zabieg pozdrawiam jak ktoś chce sprawdzić tel do nich 727 212 212
Tak zgadzam się z Kasią, polecam Vena-Med w Sopocie tyle, że są już przy innej ulicy, a mianowicie przy Grunwaldzkiej 76, jest miło i sprawnie, co mówię z własnego doświadczenia i jak mówi Kasia wszystko pod reką. Już przy pierwszej wizycie lekarz robi badania dopplerowskie i jednocześnie ten sam lekarz stawia diagnozę, a jesli pacjent chce można nawet przy jednej wizycie wykonać echoskleroterapię. Ja byłam u doktora Tomasza Szular- polecam- telefon podany przez Kasię jest aktualny. PS. W Vena-Med kupisz też kompresyjne (uciskowe) rajstopy lub pończochy i jesli ktoś ma dylemat czy kupic rajstopy kompresyjne, czy też pończochy to zdecydowanie polecam pończochy, bo są zdecydowanie praktyczniejsze.
dr zajac jest rewelacyjny
uratowal dwukrotnie mjej mamie noge
jakmowie uratowal to znaczy uratowal bo inni chirurdzy chcieli juz amputowac :/
i z innej beczki - czy to boli jak powstaja zylaki?
bo straszliwie mnie boli jedna zyla na nodze w okolicy lydki
i jestem na miliard procent pewna ze to zyla :/
uratowal dwukrotnie mjej mamie noge
jakmowie uratowal to znaczy uratowal bo inni chirurdzy chcieli juz amputowac :/
i z innej beczki - czy to boli jak powstaja zylaki?
bo straszliwie mnie boli jedna zyla na nodze w okolicy lydki
i jestem na miliard procent pewna ze to zyla :/
moj maz chodzi z zylakami na Walowa - prywatnie ale jest bardzo zadowolony
juz jakis czas temu robil obstrzykiwanie zylakow - 1500 zl , kazda nastepna wizyta i dostrzykiwanie 100 zl - zyly mu dobrze sie zasuszyly tak jakby zrobily sie martwe nie wiem jak mam to opisac
na drugiej nodze mu sie juz robia ale poki co lekarz powiedzial zeby je zostawic
juz jakis czas temu robil obstrzykiwanie zylakow - 1500 zl , kazda nastepna wizyta i dostrzykiwanie 100 zl - zyly mu dobrze sie zasuszyly tak jakby zrobily sie martwe nie wiem jak mam to opisac
na drugiej nodze mu sie juz robia ale poki co lekarz powiedzial zeby je zostawic
strasznie drogo jak za ostrzykiwanie!! dużo taniej można zrobić ostrzykiwanie w evi-medzie w gdyni u dr Boreckiej-Sobczak, zylaki tez znikaja, polecam, robi też dopplera żył, a do chirurga trzeba przyjść z wynikiem przeważnie, 500pierwsze ostrzykiwanie bylo, potem 350zl i koniec, zylaki zniknely,tyle, aha tez mozna zrobic u niej pajaczki i mniejsze zylaki
ja jestem po zabiegu u mnie zylaki w jednej nodze byly brzydkie ,wystajace i noga strasznie mnie bolala,masci tabletki i obstrzykiwanie nic by juz nie daslo ,usunelam w zeszlem roku w szpitalu jednodniowym w gdyni dabrowie dabrowce operowal mnie fajny dr.Kondera polecam ,zabieg zrobilam na NFZ ,przyszlam rano i nastepnego dnia rano wyszlam,mialam wyciagniete trzy zylaki od gory do kostki noga juz mnie nie boli, chodzilam w ponczochach specjalnych przez miesiac,innych zylakow jak narazie nie widac
ja tez miałam skleroterapie u dr Zajaca. jeszcze chodze w pończoszce.
Nie przyjmuje juz w horyzoncie tylko ma gabinet na hynka 6/9
Mam mieszane uczucia - tzn wierze ze jest dobrym specjalistą ale kasa chyba juz nim zmanipulowała. Dopiero jak przy drugim zabiegu zobaczył że będę musiala sie za jakis czas zgłosić z drugą nogą zrobił sie baaardzo sympatyczny... Moje żylaki były niezbyt skomplikowane - tylko wystajace i brzydko wyglądały (własciwie 1). I wydaje mi sie ze wzial dosc sporo za ten zabieg. Mam nadzieje ze efekt bedzie warty, bo noga jeszcze sie goi.
Nie przyjmuje juz w horyzoncie tylko ma gabinet na hynka 6/9
Mam mieszane uczucia - tzn wierze ze jest dobrym specjalistą ale kasa chyba juz nim zmanipulowała. Dopiero jak przy drugim zabiegu zobaczył że będę musiala sie za jakis czas zgłosić z drugą nogą zrobił sie baaardzo sympatyczny... Moje żylaki były niezbyt skomplikowane - tylko wystajace i brzydko wyglądały (własciwie 1). I wydaje mi sie ze wzial dosc sporo za ten zabieg. Mam nadzieje ze efekt bedzie warty, bo noga jeszcze sie goi.
Niestety tez nie mogę znaleźć :/ a za cholerę nie pamiętam jak się nazywa ten gabinet :/ jest tam przy wejściu wielki transparent na granatowym tle białe napisy :)
Mój Dziadek tam się leczy (jakoś teraz musi na kontrolę się wybrać;))
Jak będę u Dziadka to poszukam wizytówki i spisze nazwę :) tylko nie wiem kiedy to będzie :/
szkoda że wczoraj o tym nie pomyślałam ;/
Dodam że też się tam wybieram, ale dopiero po ciąży ;) bo w ciąży i tak mi kolejne powychodzą ;) ja mam genetycznie właśnie od strony Dziadka i gdybym nie planowała dzieci to już dawno bym się chciała ich pozbyć - bo mam straszne :/
Mój Dziadek tam się leczy (jakoś teraz musi na kontrolę się wybrać;))
Jak będę u Dziadka to poszukam wizytówki i spisze nazwę :) tylko nie wiem kiedy to będzie :/
szkoda że wczoraj o tym nie pomyślałam ;/
Dodam że też się tam wybieram, ale dopiero po ciąży ;) bo w ciąży i tak mi kolejne powychodzą ;) ja mam genetycznie właśnie od strony Dziadka i gdybym nie planowała dzieci to już dawno bym się chciała ich pozbyć - bo mam straszne :/
mamaalanka wzial tyle co od Ciebie + koszt pierwszej wizyty
Tez mam teraz te sińce ;)
Jestem po 2 wstrzykiwaniach i dziś kończe chodzenie w rajstopce ;)
Pogoda mi pomogła to przetrwać ;)
Słyszałam, ze różni lekarze mają różne systemy "wyceny". Jedni liczą kompleksowo, inni za wizytę, a jeszcze inni za ampułkę.
Mam wrażenie, że u mnie wyszło drogo bo struktura moich żył nie była skomplikowana. Ale ile materiału zużył - tego nie wiem. Zabiegi trwały chyba po 10-15 min max.
Tez mam teraz te sińce ;)
Jestem po 2 wstrzykiwaniach i dziś kończe chodzenie w rajstopce ;)
Pogoda mi pomogła to przetrwać ;)
Słyszałam, ze różni lekarze mają różne systemy "wyceny". Jedni liczą kompleksowo, inni za wizytę, a jeszcze inni za ampułkę.
Mam wrażenie, że u mnie wyszło drogo bo struktura moich żył nie była skomplikowana. Ale ile materiału zużył - tego nie wiem. Zabiegi trwały chyba po 10-15 min max.
I to jest cena za jedna noge?Ja mialam pod kolanem wystajacego i na obu lydkach juz przeswitujace.Takze sporo,bo chodzilam do niego chyba z 3 razy bo ciagle cos widzialam:)Ale ja robilam to 2 lata temu takze pewnie wtedy bylo taniej.mial przedzial cenowy 500-1500.A robil Ci usg na pierwszej wizycie?
Koszt to 250 zł za USG obu nóg z konsultacją zresztą cały cennik jest na stronie http://www.poradnia-flebologicza.pl
sorry mała lliterówka http://www.poradnia-flebologiczna.pl
Z dobrymi lekarzami może być ciężko. Wiadomo, każdy ci wykona dopplera, ale u niektórych lekarzy wszelkie umiejętności na tym się kończą. Zanim znajdziesz, może spróbuj naturalnych metod, jak na przykład krem w 100% naturalnych składników. Sama gdy szukałam metod na zwalczenie żylaków, trafiłam nw wiele pozytywnych opinii nt. kremu VARIVE. Myślę, że to na początek dobra alternatywa.
dr Wojniłło. przyjmuje prywatnie w Pruszczu i chyba tez w Lifemedica w Gdańsku. Moja matka miala operacje na zylaki prywatnie w Kościerzynie w szpitalu u tego lekarza. Niestety drugą noge też musi zrobic ale w Trójmieście nigdzie nie dostaniesz sie na NFZ do chirurga naczyniowca. dramat. ale prywatnie to nie ma problemu...
Jestem po zabiegu usuwania żylaków. Miałam naprawdę zaawansowany stan i za pierwszym razem zabieg usunął jedynie połowę z nich. Boję się kolejnego zabiegu bo wiem, że jest on jednak niebezpieczny. Obawiam się skrzepu, który mógłby trafić do obiegu krwi a ostatecznie do serca. Wypróbowałam różne maści, kremy ale nigdy nie stosowałam żadnym preparatów w formie tabletek. Stosował ktoś Varicorin? Znalazłam takie info o nim: "Niewątpliwie, wpływ na sporą popularność Varicorin ma fakt, iż preparat ma gwarantować kompleksowe wsparcie. Jak przekonuje producent, środek ten: skutecznie walczy z żylakami i pajączkami, redukuje uczucie ciężkich nóg, wspomaga krążenie, eliminuje obrzęki kończyn, poprawia zdrowie całego układu krwionośnego, usuwa nadmiar wody z organizmu" (źródło: https://byc-zdrowym.pl/varicorin-suplement-diety-na-zylaki-cena-opinie-sklad/ ). Jest to ziołowy i naturalny preparat. Znacie jakiś inny, który możecie polecić? Jestem skłonna go zamówić ale może inny - sprawdzony przez was okaże się lepszy.