Widok
moj maz chodzi z zylakami na Walowa - prywatnie ale jest bardzo zadowolony
juz jakis czas temu robil obstrzykiwanie zylakow - 1500 zl , kazda nastepna wizyta i dostrzykiwanie 100 zl - zyly mu dobrze sie zasuszyly tak jakby zrobily sie martwe nie wiem jak mam to opisac
na drugiej nodze mu sie juz robia ale poki co lekarz powiedzial zeby je zostawic
juz jakis czas temu robil obstrzykiwanie zylakow - 1500 zl , kazda nastepna wizyta i dostrzykiwanie 100 zl - zyly mu dobrze sie zasuszyly tak jakby zrobily sie martwe nie wiem jak mam to opisac
na drugiej nodze mu sie juz robia ale poki co lekarz powiedzial zeby je zostawic
strasznie drogo jak za ostrzykiwanie!! dużo taniej można zrobić ostrzykiwanie w evi-medzie w gdyni u dr Boreckiej-Sobczak, zylaki tez znikaja, polecam, robi też dopplera żył, a do chirurga trzeba przyjść z wynikiem przeważnie, 500pierwsze ostrzykiwanie bylo, potem 350zl i koniec, zylaki zniknely,tyle, aha tez mozna zrobic u niej pajaczki i mniejsze zylaki
Żylaki kończyn dolnych mają różną postać od drobnych pajączków,przez żylaki siatkowate do dużych żylaków spowodownych niewydolnością żył odpiszczelowych i /lub odstrzałkowych.W zależności od rodzaju żylaków wybiera się odpowiednią metodę leczenia.Żylaki siatkowate i "pajączki" żylakowe leczy się z wyboru za pomocą skleroterapii (obecnie "piankowej).Z wyboru tzn.że nie ma lepszej,o udowodnionej skuteczności metody leczenia.Niewydolne żyły odpiszczelowe i odstrzałkowe wymagają leczenia operacyjnego .Leczenie to może być tradycyjne polegające na wyrwaniu +stripingu niewydolnej żyły lub jej ablacji (uszkodzenie błony wewnętrznej za pomocą np.energii cieplnej) za pomocą lasera (metoda najnowocześniejsza) lub fal radiowych (radiofrekwencja)a w przeszłości za pomocą ciekłego azotu (krioterapia).EVLT jest metodą małoinwazyjną pozwalającą na wmiarę łagodny przebieg pooperacyjny i szybki powrót do zdrowia.W połączeniu ze skleroterapią (w celu zamknięcia niewydolnych bocznic) pozwala uzyskać naprawdę znakomite efekty lecznicze i kosmetyczne.Lekarz najlepiej chirurg naczyniowy musi przed zakwalifikowaniem do leczenia wykonać (najlepiej samodzielnie) badanie USG Doppler.