Widok

Czy można odmówić udziału w "badaniu" z urzędu statystycznego??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, przyszła do mnie jakaś babka z urzędu statystycznego, że znowu jakieś spisy robią, i było był pół biedy gdyby nie fakt, że przez cały miesiąc mam prowadzić jakieś zeszyty i wpisywać WSZYSTKO co kupię ...
ogólnie jak posłuchałam co mam tam wpisywać, to się zastanawiałam czy oni są normalni

zapytałam tej babki czy to jest obowiązkowe, bo nie każdemu każą ( u sąsiada np. nie byli) i powiedziała, że niby tak ..

ale no nie ukrywam, że wcale mi się nie chce tego robić, no nie mam ochoty ani czasu ;)

wiecie może czy mogę odmówić? i nie wypełniać tego??
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wystarczyło zapytać o podstawę prawną tego "przymusu".
Ktoś Cię robi w balona.
Zadzwoń jutro do urzędu statystycznego - jestem przekonany, że nie robią żadnych tego typu badań.
To raczej jakaś prywatna firma badania rynku.
A jak babka przyjdzie następnym razem - niech Ci się wylegitymuje.
Jak zacznie kręcić - dzwoń na policję.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja pier... nie zapomnij pinu do karty do tego zeszytu wpisać :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Miranda:
Pokochałem Cię od pierwszego wejrzenia - za Twój suwaczek :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahaha nieno takich rzeczy sobie nie życzą, ale mam wpisywać miesięczne wydatki, np.
ile kupiłam jabłek i za ile :D
jakie mleko, ile litrów i za ile i czy płaciłam kartą czy cyzmś innym hahaha

kobiety nawet nie wpuściłam do domu więc luz, ale no nie chcę tego wypełniać

mam te siążeczki i mam na nich napisane że to z głównego urzędu statystycznego, książeczka budżetu gospodarstwa domowego ..

kurna, serio zadzwonię jutro do tego urzędu i zapytam ..

dzięki sadyl ;)
imageimage
image
obowiązku nie ma

Pragnąc kontynuować podjętą misję w zakresie badań ankietowych, Główny Urząd Statystyczny zwraca się do Państwa z prośbą o udział w badaniach statystyki publicznej. Państwa przychylność wobec ankieterów statystycznych, czas im poświęcony, zapewnią wysoką jakość uzyskanych danych statystycznych.
Madness is the gift, that has been given to me!!
no to czad ;)

Emenems, uratowałaś mnie z opresji :D
imageimage
image
my wypełnialiśmy w zeszłym roku i teraz też będziemy. po zeszłorocznym doświadczeniu bylismy przerażeni ile na pewnie rzeczy wydajemy ;) ale odpowiadając na Twoje pytanie: mozna odmówić. Sama babka z urzedu mi o tym mówila.
Jasne ,ze nie jest obowiązkowe takowe badanie. Tylko spis powszechny
ale o tym trąbią w TV.
Z drugiej strony jak stwierdziła karolinka_kb
powinny przeprowadzić panie które zastanawiają się gdzie im
pieniadze wsiąkają. Lub zadają sobie pytanie jak oszczędzać?

A ankieterka powiedziała ,że badanie jest obowiązkowe ,bo za każdego "klienta" otrzymuje prowizję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ogólnie ja prowadzę taki zeszyt od stycznia, aczkolwiek nie ze kilo jabłek i gdzie, tylko zbieram cały meisiąc rachunki do jednego wora, i jeden dzien, po zakonczeniu miesiąca dzielę na paliwo opłaty, spozywkę, papierosy rozrywka (kawa na miescie, kino itp) ciuchy...kazdy robi kategorie jakie potrzebuje - najlepsze jest to ,ze najmniej tak na prawde idzie mi na spozywcze artykuły ;) wbrew pozorom
Madness is the gift, that has been given to me!!
z jednej strony to może i fajne, bo rzeczywiście można się rozeznać w wydatkach miesięcznych, ale naprawdę przy dwójce dzieci, ani nie mam na to czasu, ani chęci ;)

dzwoniłam do urzędu statystycznego, także babka żadna złodziejka :D bo jest od nich, ale powiedzieli mi, że badanie dobrowolne, chociaż bardzo im zależy na udziale ;)
imageimage
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

Czynna logopeda z Rumi z przedszkola "Pod Topolą" na showup (3 odpowiedzi)

Zróbcie co chcecie z tą informacją, ale Pani i występuje na żywo i pracuje z dziećmi...

do góry