Widok

Czy można wyprzedzać prawym pasem?

Opinie do artykułu: Czy można wyprzedzać prawym pasem?.

Czy można wyprzedzać inny pojazd z prawej strony? Odpowiedź na to nurtujące wielu kierowców pytanie brzmi: można, i to tak naprawdę w wielu przypadkach. Wyjaśniamy, w jakich sytuacjach jest to dopuszczalne.

W zdecydowanej większości przypadków wyprzedzamy inny pojazd korzystając z lewej strony drogi. Nikt nie ma wątpliwości, że to właśnie lewy pas służy do manewru wyprzedzania. Są jednak sytuacje, w których możemy pozwolić sobie na wyprzedzenie innego pojazdu z jego prawej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Konkretny artykuły.

Mośku, zanim zaczniesz urągać innym - przeczytaj jeszcze raz PORD, tym razem ze zrozumieniem. Zwłaszcza ten fragment o jezdniach oddzielonych np. pasem zieleni. A jeśli to dla ciebie nadal za trudne - poproś o pomoc kogoś dorosłego.
BTW: już wiem, dlaczego na widok rejestracji Gxx tryb ograniczonego zaufania automagicznie przełącza mi się na tryb absolutnego braku zaufania. Dużo tam u was takich, jak ten pacan powyżej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

sam żresz cebulę,

dużo jeżdżę pop Europie, i wszędzie -wszędzie !, znajdą sie mistrzowie środkowego pasa.
Robert ma raceję - zamiast toczyś głupie lingwistyczne gadki, prawnicy powinni dązyć do cywilizowanego ureguloawnia sprawy. Na zachodzie rzadko są 2 pasy? Czowieku , nawetg w Niemczech znajdziesz autostradę bez pasa awaryjnego , więc nie wypisuj banialuków, bo odrazu widać że wychodzą z ciebie kompleksy.

Troszkę matematyka kuleje

przy predkości 120/h 500 m przejedzie w 15 sekund.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

,,Łyknie "ktoś ciebie kiedyś , z takim myśleniem długo nie pojeździsz...Przeceniasz swoje umiejętności ,,królu", jak chcesz się popisywać to na tor wyścigowy ,a nie na drodze publicznej .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli masz prawo jazdy powinieneś wiedzieć , jak nie jesteś pewny nie wykonuj takiego manewru przykład ( czasami każdemu zdarzy się przeoczyć jakiś znak n.p zakazu wyprzedzania , nie jesteś pewny nie wyprzedzaj).

Kubo ,na drodze należy zachować szczególną ostrożność.Mając nawet pierwszeństwo trzeba się upewnić czy jest się bezpiecznym .Dzisiaj mija szósta rocznica kiedy wjechałem na skrzyżowanie mając pierwszeństwo ,zostałem staranowany przez samochód ,którego kierowca był pewny wraz ze swoimi pasażerami ( pomimo ustawionych znaków ) że wina za spowodowanie wypadku była po mojej stronie. Pobyt w szpitalu i skutki tego zdarzenia odczuwam do dnia dzisiejszego.Zwróć uwagę ilu kierowców wjeżdżając na przejazd n.p kolejowy nie upewnia się czy jedzie pociąg.Pozdrawiam i życzę szczęścia na drodze.

,, Profesorów " tu więcej niż na uczelniach .Kodeks drogowy i przepisy w nim zawarte trzeba przestrzegać .A tu pełno analfabetów drogowych bo jak nazwać tych którzy prawo jazdy mają ,a przepisów nie znają .Często mistrzowie kierownicy piszą że znaki im przeszkadzają ,że ograniczenia gdzieś mają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

facet

Wypisuja glupoty i potem dziwia sie ze wypadki sa na obwodnicy.
Lewy pas do wyprzedzana ja w EUROPIE CYWILIZOWANEJ.
Szybko zakonczylo sie glosowanie chyba naciagane

kazdy to powinien wiedzieć

Przecież to trzeba wiedzieć jak ma się prawo jazdy, chyba że ktoś kupił - to mu się przyda taki artykuł

Może jakieś źródło podaj tej interpretacji. ... ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

oddaj prao jazdy

to jest tak:

jak wiekszosc nie ma racji a tylko ty masz, to moze oznaczac cos kompletnie innego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja znam wiecej niz paru,

codziennie jak jade obwodnica 120 to przede mna 1km wolnego, za mna to samo, ale lewy zapchany :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale przeczytaj raz jeszcze art powyzej

tym razem ze zrozumieniem :) Już nawet obrazki są !!!!! Prawie jak gazety które czytasz, jak to się nazywa ? ... chyba tabloidy. Popatrz na drugi obrazek: nawet ma podpis "Wyprzedzanie z prawej strony - dzięki separatorom - dozwolone jest np. na obwodnicy Trójmiasta." .... czytasz ze zrozumieniem , więcej wiesz !!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

powiedział ten co ciągle jeździ lewym i przejeżdża na czerwonym.

Czytanie ze zrozumiemiem

Cała obwodnica ma pas rozdziału, więc można wyprzedzać z prawej strony na całej jej długości.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

TIR za 500 m?

Jeśli jedziesz 120 km/h, a 500 m przed tobą "tir" 100 km/h, to zgodnie z zasadami matematyki klas 1-3 "dogonienie" go zajmie ci 1,5 minuty. To chyba wystarczająco dużo czasu, żeby wrócić na prawy pas, a potem znów wyprzedzić lewym.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry