Ciasto na pizzę jest najprostsze na świecie - mąka, woda, drożdże.
Moje protipy:
- mąka - do pizzy, włoska zero albo jakaś inna z dużą zawartością glutenu i drobno zmielona,rozwiń
Ciasto na pizzę jest najprostsze na świecie - mąka, woda, drożdże.
Moje protipy:
- mąka - do pizzy, włoska zero albo jakaś inna z dużą zawartością glutenu i drobno zmielona,
- woda - gazowana, może być ciepła, ja najczęściej używam piwa,
- drożdże - biorę 1/3 paczki świeżych na placek.
- produkcja - zaczynić drożdże, jak zaczną się roić zagnieść lekkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia, rozciągnąć i od razu piec, bez powtórnego wyrastania.
Moim zdaniem twarde ciasto = zbyt mało glutenu w mące (albo zbyt grubo zmielona mąka), pomoże też bąbelkowana woda, bo co2 z wody dodatkowo spulchni ciasto.
Edit: odrobina soli? ale to dla smaku ciasta, raczej nie pomaga drożdżom.
Edit 2: odrobina oliwy do ciasta też nie jest źle, tak łyżeczka, czyni nawilżenie.
zobacz wątek