Widok
A ja trochę z innej beczki. Czy ktos sie orientuje ile razy można czyścić suknię slubną bez obawy o jej kolor?
Mam suknię ecru z delikatnej organzy z koronkami - kupiłam używaną i jest po praniu a mimo to niektóre falbany u dołu są pobrudzone. Ktoś mnie starszył że pranie powoduje szarzenie materiału, a on juz teraz jest dość ciemny (oczywiście jak na suknię ślubną;) Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Mam suknię ecru z delikatnej organzy z koronkami - kupiłam używaną i jest po praniu a mimo to niektóre falbany u dołu są pobrudzone. Ktoś mnie starszył że pranie powoduje szarzenie materiału, a on juz teraz jest dość ciemny (oczywiście jak na suknię ślubną;) Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Witaj
Ja nie polecę Ci pralni ale odradze jedną ;)
ostatnio w prali w ETC w gdańsku zniszczyli mojemu mężowi białą marynarkę, farbując ją na różowo, tak więc lepiej uważać.... podobno to nie pierwszy raz kiedy tam coś pofarbowano (to wypowiedź ekspedianta)....
tak więc unikaj tej pralni jeśli chcesz zachować sukienkę w oryginalnym kolorze ;)
Ja nie polecę Ci pralni ale odradze jedną ;)
ostatnio w prali w ETC w gdańsku zniszczyli mojemu mężowi białą marynarkę, farbując ją na różowo, tak więc lepiej uważać.... podobno to nie pierwszy raz kiedy tam coś pofarbowano (to wypowiedź ekspedianta)....
tak więc unikaj tej pralni jeśli chcesz zachować sukienkę w oryginalnym kolorze ;)
Ja czyściłam swoją w pralni w CH ALFA. Koszt od 100-150zł w zależności od ilości warstw (ja płaciłam ok.150zł). Moja suknia miała hafty i koronki i do tego delikatną organtynę ale nic się nie stało, wygląda jak nowa.
Mają tam kartę zniżkową za 3zł i daje ona 10% zniżki także opłata się kupić przy takim koszcie czeszczenia
Mają tam kartę zniżkową za 3zł i daje ona 10% zniżki także opłata się kupić przy takim koszcie czeszczenia
Ja przestrzegam przed czyszczeniem w salonie w Rumi na Paderewskiego. Płaci się jak za czyszczenie w pralni a suknia ląduje w pralce . Jest owszem czyściejsza ale mocne zagniecenia i zabrudzenia zostają. Wszelkie delikatne koronki , kryształki i zdobienia są pouszkadzane. Suknia traci niestety na wartości.
to jeszcze dodam ze w etc powiedzieli mi ze u nich tego nie wypiore bo korale sie rozpuszcza i wyslali mnie do alfy centrum a w alfie "na wlasna odpowiedzialnosc" i czekac 2 tygodnie....i "nigdzie mi tego nie przyjma i nikt tego nie wyczysci" a suknia nie byla mocno brudna-jedynie tren pod spodem od sesji
Mi w Realu na Osowie tez powiedzieli że jak cos to na własna odpowiedzialność chemicznie mogą ja wyczyścić ale ze mam zdjąć całą dekoracje : czyli kamienia Swrovskiego, materiałowa kwiaty i całą ozdobe!! Czyli ogólnie popsuć sobie całą suknie. Natomiast w Galerii Przymorze powiedzieli że chemicznie jej nie doczyszczą i że zżółknie ( mimo iz na matce był zakaz moczenia sukni w wodzie) wyprali ja normalnie w wodzie. Efekt : nic nie trzeb było odpruwać , nic nie opodało a suknia wygląda jak nowa POLECAM !!!!!!!!!
Ja oddałam swoją koronkową do pralni i zszarzała, więc sama włożyłam do miski (bez podszewki) z proszkiem do białego (ubrudziłam ją po praniu chemicznym jeszcze nieco na sesji), trochę pomoczyłam, delikatnie "szorowałam".
Bałam się trochę, ale nic do stracenia - szerej nikt by nie odkupił.
Wyszło pięknie! Zrobiła się śnieżno biała!!!
Miałam trochę śladów po trawie i polałam je wodą utlenioną. Wierzcie mi, suknia wyglądała jak nowa.
Dziewczyna, której sprzedawałam nie mogła uwierzyć, że suknia jest po hucznym, licznym weselu i dwóch sesjach.
Także uważam, że pralnie chemiczne to ściema. Mi poszło dużo lepiej ręcznie ;)
Bałam się trochę, ale nic do stracenia - szerej nikt by nie odkupił.
Wyszło pięknie! Zrobiła się śnieżno biała!!!
Miałam trochę śladów po trawie i polałam je wodą utlenioną. Wierzcie mi, suknia wyglądała jak nowa.
Dziewczyna, której sprzedawałam nie mogła uwierzyć, że suknia jest po hucznym, licznym weselu i dwóch sesjach.
Także uważam, że pralnie chemiczne to ściema. Mi poszło dużo lepiej ręcznie ;)
Tutaj macie spis pralni chemicznych wraz z cenami:
https://www.sprzedajsuknie.pl/blog/gdansk/czyszczenie-sukni-slubnej-gdansk/
https://www.sprzedajsuknie.pl/blog/gdansk/czyszczenie-sukni-slubnej-gdansk/