Widok

DDR na Morenę - prośba o info

Morena Temat dostępny też na forum:
Na Morenę prowadzą 3 podobne DDR czyli przy ulicy Nowolipie, Jaśkowa i Rakoczego.
Mam problem z podjazdem przy Rakoczego.
Przy stacji kolejki projektant wymyślił żeby rowerzyści podjeżdżający nie jechali DDR tylko chodnikiem a ścieżka jest tam dedykowana tylko dla zjeżdżających. Pas rowerowy jest tam tak samo szeroki jak dwu kierunkowy DDR przy Jaśkowej po której najczęściej jeżdżę. Ponieważ jazda chodnikiem wśród pieszych obok szerokiej DDR jest dla mnie irracjonalna więc wjeżdżam ścieżką.
Nie pisałbym na ten temat gdyby dzisiaj gościu zjeżdżający nie pokrzykiwał do mnie że mam jechać chodnikiem.

Ludzie czujecie ten klimat rowerzysta zgania że ścieżki rowerowej innego rowerzystę na chodnik.

Czy jakiś znawca tematu może mi racjonalnie wytłumaczyć dlaczego mam tam jeździć chodnikiem. Swoją drogą szkoda że na tym forum lub na jakimś innym nie udziela się oficer rowerowy bo zapewne on bez problemu by mi wytłumaczył o co tu chodzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dzięki za info

Ciekawe że trzeba separować rowerzystów od rowerzystów ale nie ma żadnego problemu z jazdą wśród pieszych. Warto o tym pamiętać gdy pieszy wejdzie na DDR

Czyli podsumowując jednym zdaniem
"Miasto" zadbało żeby wjeżdżający mieli jeszcze mniejszy komfort.

Jak dla mnie zastosowane rozwiązanie jest głupie i obniża bezpieczeństwo ale pewnie się nie znam.

Biorę poprawkę i żeby nie przeszkadzać nikomu a zwłaszcza "hrabiostwu" które zjeżdża będę wjeżdżał po kostce rozdzielającej DDR od chodnika.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 13
Dobra robota.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co pamiętam to 10%.
Zdjęcie jeszcze sprzed zakończenia budowy, teraz może być trochę inaczej:
https://zapodaj.net/a1d88849ed6c5.jpg.html
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Och! A jakież to jest nachylenie i czy jest oznakowane?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Nachylenie jest duże i tak samo prędkości. Przerzucenie rowerzystów podjeżdżających na część dla pieszych jest celowe.
Po prostu pod górkę jedzie się na tyle wolno (część nie daje rady i zsiada z rowerów stając się pieszymi), że interakcja z pieszymi nie jest przeszkodą. Dodatkowo jest lepsza separacja od zjeżdżających z dużą prędkością.

Poza tym polecam popatrzeć jakie tam znaki na dole stoją. Chyba dostatecznie wyraźnie jest pokazane, gdzie trzeba jechać.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1
indeed, bywają rzeczy na niebie i ziemi o których się oficerom rowerowym nie śniło
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry