Widok

DIETA

Dziewczyny chciałabym od jutra przejsć na dietę Dukana . Czy możecie mi podpowiedzieć jak to jest na tej diecie,czy miałyście efekt jo-jo?Może macie jakieś wskazówki?
Będę wdzięczna za podpowiedz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co dokładnie chcesz wiedzieć?

Na dukanie schudłam ok. 12kg, waga wróciła, ale moim błędem było przerwanie diety. Jeżeli wytrwasz na pewno osiągniesz sukces. Ja niedługo robię drugie podejście do diety, mam nadzieję, że tym razem mi się uda.

Ja stosowałam się do zasad diety, ale z małym przymruzeniem oka. Stosowałam niektóre niedozwolone przyprawy, sporo soli (moja zmora), mięso wieprzowe (nie tylko wołowina czy drób). Do tego duzo nabiału (serki, jogurty 0% itp.). Uważaj z jajkami, bo na tej diecie można z nimi mocno przesadzić i nabawić się wysokiego cholesterolu. Nie zapominaj o otrębach, dzięki nim unikniesz kłopotów w ubikacji. Dodatkowo brałam kompleks witamin (dostosowane do wieku, Vita-miner). Po 3 miesiącach zrobiłam podstawowe badania krwi i moczu i skonsultowałam wyniki z lekarzem.

Sama dieta nie jest zła, tylko trzeba ją stosować z głową (jak każdą dietę). Oczywiście znajdzie się grono przeciwników Dukana, którzy będą Ci dietę odradzać, ale jeśli zachowasz zdrowy rozsądek dasz radę.

Jak będziesz iała jakieś pytania, chciała się zwierzyć, szukała motywacji, cokolwiek, pisz na forum lub PW.
Wiele kobiet marzy o rycerzu w lśniącej zbroi. Ale większość musi zadowolić się giermkiem
w dziurawych skarpetkach.
Dziękuję za info :) a od kiedy byś chciała zacząć znów tą dietę? może byśmy razem na nią przeszły byłoby mi łatwiej bo brak mi wytrwałości....
Chętnie do Ciebie dołączę. Codziennie sobie mówię, ze "od poniedziałku" i tak w kółko :)
Myślę, że za tydzień, może niecały, bo dziś napełniłam lodówkę kilkoma produktami, których nie powinnam na diecie ruszać. Jak dojem sałatę, pomidory i żółty ser biorę się za siebie.

Najtrudniej jest zacząć. Pierwszych 7-10 dni to męczarnia, później wpadniesz w codzienną rutynę. Nie wiem, jak odżywiesz się teraz, nie będąc na diecie (jak często i jak dużo jesz), ale na Dukanie dobrze jest mieć coś "pod ręką". Początkowo pewnie będziesz odczuwać głód, dlatego pamiętaj, że masz jeść zawsze, kiedy będziesz głodna. Nie ograniczaj jedzenia, masz się najadać.
Dużo pij. Ja gustuję w niegazowanej mineralce, mój mąż na Dukanie (towarzyszył mi :) ) pił tylko colę light. Zrezygnuj z duzej dawki wspomagających herbatek - ostatnio gdzieś słyszałam, że w dużych ilościach są szkodliwe, działają przeczyszczająco, a to jest niezdrowe.

Acha. Jeśli na coś chorujesz lepiej skonsultuj się z lekarzem.
Wiele kobiet marzy o rycerzu w lśniącej zbroi. Ale większość musi zadowolić się giermkiem
Ta dieta jest szkodliwa dla organizmu, zwłaszcza dla nerek...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Kkk

Być może masz rację, ale pamiętaj, że każda dieta niesie ze sobą ryzyko szkodliwości. Nikt nikogo nie namawia do stosowania tej bądź innej metody odchudzania. Wychodzę z założenia że każdy, kto decyduje się na odchudzanie, dowiedział się o danej metodzie wszystkiego, zarówno tego dobrego jak i złego i wie co robi.
Osobiście jej nie stosowałam ale moja ciocia i kuzynka stosowały, na początku było rewelacyjnie dopóki ja przestrzegały a potem momentalnie efekt jojo , z tą dietą to już trzeba wtedy na dluzszy okres czasu .
A nie lepiej zmienić po prostu nawyki żywieniowe? Jeść dużo warzyw, chudego mięsa i ryb, pełnoziarnistych produktów? Odstawić cukier i przetworzone produkty?
Dunkan, dopóki się go stosuje przynosi rewelacyjne efekty, ale sama sobie odpowiedz na pytanie, czy dasz radę do końca życia unikać węglowodanów i jakie to będzie miało wpływ na Twoje zdrowie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja udalam się do dietetyka i została mi przygotowana dieta, która poza tym, że miała mi zapewnić spadek wagi, miała zmienić moje nawyki żywieniowe - żebym spróbowała innych produktów, takich, po które normalnie nie siegałam. Efekt - waga spadła o 8 kg w lekko ponad miesiąc bez wysiłku fizycznego, a i nawyki się zmieniły :) A jeśli o moje zdanie o Dukanie chodzi to po prostu napisalam, co o niej wiem Nola - i nie zgodzę się z tym, że ludzie tak dokladnie dowiadują się o tym, co będą stosowali - rzucają się na coś co opisuje każdy portal, o czym piszą, że jest super itp. A dopiero później okazuje się, że skutki są opłakane...
A odnośnie zdania, że każda dieta niesie za sobą ryzyko szkodliwości to już w ogóle się nie zgodzę. Dieta, którą dostałam nie jest żadną szablonową, nagłaśnianą wszędzie a poprostu poznaniem zdrowych produktów, doborem porcji i systematyczności posiłków - więc jakie tu ryzyko? Chyba takie, że od strony żywieniowej będę zdrowo odżywiona, nie zabraknie mi potrzebnych składników itp. a w dodatku będę szczuplejsza :)

Inne tematy z forum Kobieta

Niskie libido u mojego mężczyzny (38 odpowiedzi)

Powinnam raczej napisać zerowe libido. Mój mąż w ogóle nie chce ze mną uprawiać seksu. Właściwie...

Zmarszczki na czole (131 odpowiedzi)

Mam okropne zmarszczki na czole. Doradzicie jak się ich pozbyć?

CO Z TYMI OFERTAMI PRACY? (12 odpowiedzi)

Przeglądając ogłoszenia z ofertami pracy, nie trudno zauważyć, że wszystkie oferty są skierowane...

do góry