Widok
**DO OSÓB, KTÓRE BRAŁY ŚLUB W PIĄTEK ALBO BĘDĄ BRAŁY - sprawa dyspensy
dzwoniłam do parafii pw. św. józefa i Judy Tadeusza z Rumi. mamy tam zarezerwowany termin ślubu na piatek... dodam, że na ślubie będa "nasi" księża ale oni nie są ani z mojej parafii ani Narzeczonego. ślub też będzie w kościele, ktory nie jest parafia zadnego z nas.
no i teraz tamtejszy proboszcz przy rezerwacji terminu powiedział, ze spoko tylko, że z tym piatkiem to muszę już ustalić w mojej parafii bo tam też będziemy spisywali ten protokuł i tam też dostaniemy licencję.
Z tym, że proboszcz z Rumi powiedzial, ze zanim zarezerwujemy salę lepiej żebyśmy zorganizowali już pozwolenie/dyspensję na ślub i wesele w piątek by później nie było, ze sala jest zarezerwowana a pozwolenia nie ma.
Z tym że rezerwacji w hotelu gdzie będzie wesele dokonamy w polowie Marca to teraz isc do mojego koscioła po tą dyspensę?
no i teraz tamtejszy proboszcz przy rezerwacji terminu powiedział, ze spoko tylko, że z tym piatkiem to muszę już ustalić w mojej parafii bo tam też będziemy spisywali ten protokuł i tam też dostaniemy licencję.
Z tym, że proboszcz z Rumi powiedzial, ze zanim zarezerwujemy salę lepiej żebyśmy zorganizowali już pozwolenie/dyspensję na ślub i wesele w piątek by później nie było, ze sala jest zarezerwowana a pozwolenia nie ma.
Z tym że rezerwacji w hotelu gdzie będzie wesele dokonamy w polowie Marca to teraz isc do mojego koscioła po tą dyspensę?
PRZEPRASZAM ZA WSZYSTKIE KŁAMSTWA
rozmawalam z księdzem i nie ma na razie żadnych dokumentów oficjalnym w sprawie zakazu ślubow i wesel w piątki. można w matemblewie, można w katedrze oliwskiej więc można i wszędzie.
proboszcz z Rumi powiedział, ze łatwiej zalatwić licencję, dyspense i protokuł w jednej parafii żebyśmy nie musieli biegać sto razy a do niego wszystko zanieść za jednym zamachem :)
proboszcz z Rumi powiedział, ze łatwiej zalatwić licencję, dyspense i protokuł w jednej parafii żebyśmy nie musieli biegać sto razy a do niego wszystko zanieść za jednym zamachem :)
to jest ustalenie kurii a raczej biskupa. nie jestem pewna do jakiej nalezy Rumia, moze juz do pelplinskiej? i tu moze byc roznica. tak jak np ja biorac slub z protestantem musze miec zezwolenie od biskupa na msze, moge tylko miec z blogoslawienstwem ale np zakonnicy nie podlegaja pod to i juz w Mikolaju mozna miec msze
Rumia to jak najbardziej diecezja Gdanska. z tą dyspensą to i tak głupota bo ludzie normalnie mają imprezy w piątki i nikt po dyspensje do kościoła nie biega żeby iść do cioci na imieniny...
teraz tez często studniówki są w piatki więc ta dyspensa to tylke stresowanie ludzi i okazja zarobienia dla wydającego dyspense hihihi
ale slowo sie żeklo i trzeba załatwić
teraz tez często studniówki są w piatki więc ta dyspensa to tylke stresowanie ludzi i okazja zarobienia dla wydającego dyspense hihihi
ale slowo sie żeklo i trzeba załatwić
a na skonsumowanie małżeństwa też trzeba dostać "dyspensę" od biskupa?? co to wszyscy się cofacie do średniowiecza?? Paranoja ludzie mamy XXI wiek a tu zachowania wszystkich z połowy XVII wieku.Wszędzie na zachodzie ludzie biorą Śluby w takim dniu jaki im pasuje a nie jak ksiądz / biskup pozwoli.Żenada . . .
no dla mnie z tą dyspensą to lekka paranoja i tylko widzi mi sie księży dla których sutanna to zawód a nie powołanie. niestety :(
przecież to kolejna "chrześcijańska" rodzina to księża powinni się cieszyć a nie jeszcze robić pod górke, ale zobaczymy na jakiego trafimy u nas hihihi
przecież to kolejna "chrześcijańska" rodzina to księża powinni się cieszyć a nie jeszcze robić pod górke, ale zobaczymy na jakiego trafimy u nas hihihi