Widok

DS - ocena

Zakup domu w trakcie budowy z rynku wtórnego luty 2025. Pan Maciej jest bardzo zaangażowaną i pomocną osobą, współpraca przebiegła sprawnie, raport i zalecenia korekt - uwagi co do wentylacji, jakości wykonania tynków, spękań, nawet zmiany kierownika - bardzo trafione. Zdecydowaliśmy się na zakup, teraz borykamy się z problemami typu - brak nadproża w drzwiach zewnętrznych, brak odgromienia, czy za małe bramy garażowe względem otworów, inne wymiary względem dokumentacji. Przy zlecaniu pytałam o sprawdzenie dokumentacji technicznej, otrzymałam podpowiedź, że tego się nie sprawdza, że zawsze czegoś będzie brakować i coś będzie nie tak. Teraz mamy problem, bo poprzedni kierownik po swojemu przesunął jeden z głównych elementów konstrukcji, co obciąża dodatkowo dach i musimy wzmacniać jedną ze ścian. A to dopiero początek prac w tym domu. Dodatkowo ciągle było powtarzane, że są okna dwuszybowe, tak też jest w raporcie, dopiero jak sama się przyjrzałam to są już standardowe trzyszybowe. Myślę, że do odbiorów deweloperskich Pan Maciej spisze się wzorowo, ale trafiliśmy na osoby prywatne, które budowały po swojemu i niestety co rusz trafiamy na buble, a możliwe że byśmy się nie zdecydowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odpowiedź obiektu

Pani Doroto,
dziękuję za wystawioną opinię. Jest mi przykro, że nie zdecydowała się Pani wcześniej skontaktować ze mną w celu omówienia wątpliwości- zawsze pozostaję do dyspozycji i chętnie wyjaśniam wszelkie kwestie na bieżąco.

Podczas odbioru wielokrotnie podkreślałem, że przegląd dotyczy domu w trakcie budowy, bez pozwolenia na użytkowanie. Taki obiekt nie posiada jeszcze dokumentacji powykonawczej ani pomiarów geodezyjnych, dlatego zakres weryfikacji różni się od odbioru budynku ukończonego. Informowałem również, że nie analizuję dokumentacji technicznej na obiektach w budowie, ponieważ zmiany projektowe nanoszone są dopiero po zakończeniu prac.

Rekomendowałem zmianę kierownika budowy oraz ostrożność przy zakupie obiektu bez pozwolenia na użytkowanie.

W lutym 2025 r. brak nadproża czy brak instalacji odgromowej nie były błędem, a jedynie konsekwencją trwającej budowy. Decyzje dotyczące rozmiaru otworów drzwiowych mogą być zmieniane na etapie robót, a odpowiednie dostosowania można wykonać później. W przypadku bramy garażowej informowałem, że pozostawiono wymaganą przestrzeń pod ocieplenie. Kwestia okien- jeśli w raporcie znalazła się informacja o oknach dwuszybowych, a finalnie są trzyszybowe, mogłem błędnie wpisać do raportu. Ciężko mi się odnieść do sprawy po tylu miesiącach. Nie miało to jednak żadnego negatywnego wpływu na Państwa sytuację. Wymiary- Rozbieżności między wymiarami rzeczywistymi a projektem budowlanym mogą wynosić do 2% (zgodnie z normami). Projekt nie uwzględnia również grubości tynków. Dopiero pomiary powykonawcze pozwalają zweryfikować ostateczne wymiary, dlatego nie wykonuję takich pomiarów na obiektach w budowie, co wyjaśniałem podczas przeglądu.
Przesunięcie jednego z elementów konstrukcyjnych, o którym Pani wspomina- nie mogę się do tego ustosunkować, ponieważ nie znam szczegółów.

W każdej chwili pozostaję do dyspozycji telefonicznie lub mailowo- taka forma kontaktu najszybciej pozwala rozwiać wątpliwości. Uważam, że rozmowa bezpośrednia zawsze jest lepszym rozwiązaniem niż wymiana opinii bez wcześniejszego kontaktu.

Jeśli przedstawione informacje pomogły wyjaśnić sytuację, a Pani zdaniem mogłoby to wpłynąć na ocenę mojej pracy, będę wdzięczny za ewentualną aktualizację opinii. Oczywiście pozostawiam to Pani decyzji.

Z wyrazami szacunku,
Maciej Czechowski
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry