Widok

Daewoo Espero

Pierwsze Espero pojawiły się w Europie we wrześniu 1994 roku, choć na rynku koreańskim były dostępne już kilka lat wcześniej. Przyjemne dla oka nadwozie zostało opracowane przez włoską firmę karoseryjną Bertone, której udało się uzyskać niski współczynnik oporu powietrza Cx=0,28. Rozpoczęcie montażu tego modelu w Polsce datuje się na kwiecień 1996 roku. Na początku wprowadzono do sprzedaży ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

do kolegi marka

to nie wina auta porostu jesteś pechowcem:) albo czas zmienić mechanika to dobre autko a ruda jak w każdym z rudy powstał w nią sie zmieni

tak awaryjnego auta jeszcze nie mialem

Jestem pierwszym i pewnie ostatnim wlascicielem tego samochodu. Rok produkcji 97 przebieg 240000. Ludzie wypisują takie wspaniałe uwagi o tym samochodzie bo chcą się już go pewnie pozbyc i szukają łosia. O awariach mozna książkę napisać. Może opowiem o awariach z zeszłego tygodnia. Drugi raz padł mi rozrusznik, padło sprzęgło, wycieraczki (jazda w deszczu 120km bez wycieraczek to jazda dla twardzieli), czujnik temperatury (prawie zagotowamem samochód)a godzine temu złamał mi się fotel kierowcy przy zawiasie jak odbierałem samochód z naprawy sprzęgła. Do przypadłości Espero mozna dodać ze siada elektryka (szyby, antena, zdalne otwieranie bagaznika centralny) Jak zamowiłem sobie z uzywki panel sterujący szybami to tez był uszkodzony, więc nie jest to przypadłość tylko mojego espero. Słaba blacha łatwo wdająca się korozja. Ktoś powie, że są bardzo tanie części i łatwo dostępne. (np sprzęgło 220zł fotel 400zł) to prawda, ale nie chcę już jezdzic samochodem który się prowadzi jak radziecki samolot z lat 60-70 w którym bacznie trzeba obserwować parametry silnika i nasłuchiwać stukotów i innych dziwnych odgłosów. Na trase zawsze zabieram więcej kasy i spiwór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Espero 1500 mam 10 lat jechałem nim na trasie do Poznania 183km\h na paliwie a na gazie 179km\h poza wymianą na bieżąco zużytych części nie robię w nim nic i jeżdzi

spoko fura

silnik espero pociągnie czołga

OK

Elegancka fura
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daewo jest super

mówię wam kupujcie esperero jak im się przejedziecie to będziecie chcieli jezdzić cały czas

Porownanie

Miałem Espero 1.5 z roku 97 było zajefajne poprostu fruwało ale miałem wypadek i skasowałem je wiec kupiłem drugie i to juz nie było to poprostu muł mam gaz od nowosci i wogule nie nazekam :D Espero jako samochod rodzinny jest SUPER bagaznik 560l mowi sam za siebie.... polecam espero!!!!!!!

kubus

posiadam espero od 4 lat i nie narzekam silnik 1.5 oszczednyz instalacją gazową na gazie pali 9-10 lit na 100km w roku robię45tys kilometrów poza wymianą olejów okresową co 10000 tys km autko spisuje się dobrze autko na swoje gabaryty dobrze się prowadzi jest wygodne

espero 1,5 1997 lpg

mam to autko od 2 lat, jestem 2 włascicielem, pali lato do 11 ltrv lpg, zima nawet 13, ale przelicznik jest bardzo korzystny( w porównaniu z bęzyną) głównie miasto, komfort jazdy szczególnie trasy na 6, trochę miękkie zawieszenie jak na nasze połatane drogi, do bagażnika weszła 80 ltr zbiornik gazu i tak jest dużo miejsca, mam 4 os. rodzinę 2+2 +1 - pies - wszyscy wygodnie wchodzą wraz z bagażami, po tylu latach musiałem( sam ) zakonserwować podwozie = pkt newralgiczne to drzwi i nadkola tył. sumując jeżdzę i nie zmieniam

espero 1,8 cd

niezawodne autko. 420 tys i zadnych problemów mechanicznych. pierwsze amory zmienine po 380tys. ale jeszcze trzymały! troszkę mało dopracowany w srodku niezbyt mocne blachy- korozja po 3 latach zaczęła dawać znac o sobie. ale poszedł do ludzi i jexdzi do dziś.

espero 1.5 glx 96r

Posiadam model z początków montażu w Polsce co niesie za sobą niezrozumiały (sic!) brak wspomagania kierownicy, minusem są nisko położone siedziska przednie i śmieszny zakres ich regulacji pionowej, (kiepska widoczność podczas precyzyjnych manewrów na ciasnych parkingach- ciekawe jak w nim wyglądałby koreański inżynier kurdupel) oparcie siedziska kierowcy złamało sie w br czym byłem zaszokowany (zerowe bezpieczeństwo!!!) Aby auto należycie jeździło zmieniłem amortyzatory na gazowe i z tyłu twardsze sprężyny (standardy pękły), Zwiększyłem też rozstaw kół co poprawiło i tak dobre trzymanie w zakrętach. Mechanicy nie stwierdzili żadnych luzów w układzie jezdnym. Za to korozją robi już swoje na krawędziach dolnych drzwi i progach (sól drogowa i chyba za częste mycie lub niechlujny proces lakierowania)
Do plusów należy silnik- dość ekonomiczny i bezawaryjny. Bez obciążenia można nim śmiało wyprzedzać, no i ta przestrzeń z tyłu ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER AUTKO

Mam Espero 1.5 GLX od 1998r. prosto z salonu i jak narazie tylko raz musiałem go ściągać z drogi innym samochodem w tamtym roku. To nie była awaria, poprostu zacięła się pompa paliwa przez nagromadzony tam przez 7 lat syf z benzyny. Była jeszcze jedna usterka, mianowicie zerwałem linkę chamulca ręcznego podczas wchodzenia na ręcznym w zakręt:). Samochód jest bardzo wygodny i olbrzymi bagażnik. Spalanie też nie jest olbrzymie( miałem motocykł Mz, który ma 6 razy mniejszą pojemnść i jak nie wkręcałem go ponad 4tys. obr/min to palił tyle co mojeEspero. pZdR dla wszystkich użytkownikót tego wspaniałego auta!!!

miałem i nie chcę...

3 lata temu posiadałem espero 1,5 w benzynie z 96r. i wytrzymałem z nim dosłownie 3 miesiace. auto nie chciało jeździć na Pb95... zdecydowanie wolało Pb98. auto zachwyca chyba tylko te osoby, które przesiadaja się z poloneza... pozytywna różnica chyba wtedy jest tylko zauważalna lub odczuwalna. rdza atakowała wszystkie drzwi od spodu i jeszcze klapę liznęła także od dołu. auto kaplica. wcześniej miałem audi 90 2,0 z 89r. i po szybkim pozbyciu sie "dełu" powróciłem do starszej audiki tyle, że 80-tki.

Bartez

witam mam espero z silnikem 1,5 16 zaworowy dlamnie super nawet nowe auta maja problemy z nim na swiatlach np taki golf 1,8 jest bez szans przedewszystki za te pienadze nigdzi eniedostaniemy pelnej elektryki pozdro

damcio mam espero 1.5

ta jasne chcial bys hehe;)przez producenta espera jest napisane ze 1.5 silnik pojedzie max 170km/h a ja jechalem nim wiecej ;) wiec co ty mowisz ze 160km/h z karpy hehe niezly wariat z ciebie hehe

xxx

chyba z przepaści 160 km/h.z dobrym wiatrem i dobrym obciążeniem!:-).na 5 tyle nie da rady a na 4 to 130.z wiatrem!:-)))

damcio mam espero 1.5

niewiem jak wam ale mi sie moje espero bardzo podoba ma taki agresywny wyglod cos wspanialego. Moje espero ma instalacje gazowa i calkiem fajnie przyspiesza powiem wam szczeze niewiem jak moje espero jezdzi na bezynie bo caly czas jezdze na gazie ale napewno o wiele lepiej ;) w sumie na gazie dobrze sobie radzi;* fajne ma wyposazenie itp;)jak by nie znaczej daewoo to by napewno byl duzo droszy i bardziej ceniony ;) ale ja go i tak bardzo kocham za ten wyglod zaniedlugo mam zamiar cos w nim kobinowac maly tunig ;) t tyle narazie do zobaczenia

dobre autko

pracuje nim codziennie . polecam . niezawodne .wygodne . przejechalem nim 330 tys.

Espero 1999 rok

Auto jak najbardziej gut, posiadam Espero 1,8 CD, dużo nim nie przejechałem bo 73.000 km /od kupna w salonie/ i praktycznie żadnych problemów /poza typowymi - wymienione sprężyny, wydech/. Praktycznie od początku jeżdżę na gazie /nie mylić z wódą/ i chodzi to wszystko bezawaryjnie /musiałem tylko wyrzucić silnik krokowy w instalacji gazowej - ostro strzelał - jak ręką odjął/. Spalanie gazu na poziomie 11,5 / 7 i poniżej na trasie, można spokojnie dać w rurę przy wyprzedzaniu, auto nieźle przyspiesza. Zamontowałem w nim strumienicę /turbina na wydechu/ i są efekty - spalanie, przyspieszanie /praktycznie bez różnicy benzyna czy gaz/. Auto rzeczywiście dość "miękkie" ale za to komfortowe. Aktualnie sprzedaję mojego Esperala i mogę go tylko polecić - bezawaryjność, b. dobre wyposażenie, komfort, lakier metalik w stosunku do niskiej ceny /nie papierosowano w moim wozie/. POLECAM

Daewoo Espero - nieodkryty luksus.

Polecam espero w wersji 1.5 dohc 16v,mam pojazd z 1998 roku i powiem szczerze ,ze jest to autko nie do zajezdzenia ,poza zwykłą obsługą eksploatacyjną / olej i filtry ok.160 z wymianą / nie robiłem przy nim nic tak ze koszt jego utrzymania jest smiesznie niski,a przebieg ma taki ze ho..ho...jak TIR,dodam ze pojazd jest regularnie w serwisie po kazdych 10 tys./olej/ ,paliwo to niestety E95 7 lit. /100km i to z markowych stacji ...moze drogo ale mi się to kalkuluje :) jestem bardzo zadowolony ze swojego sprzetu i dodam ,ze powiedzenie- koreanski mercedes jest wyjatkowo trafne...ten wóz nie jezdzi ..on płynie po drodze...a jak wybiera dziury....bajka,szkoda ze juz nie produkowany ale dodam ze przyzwoity egzemplarz mozna dzis kupic za niecałe 8 tysiecy złotych i jeszcze słowo do dzieciaków nie kupujcie niemieckich żużli ze szrotów za podobna kase ,bo w daewoo espero jest komfort i bezpieczenstwo ,którego za te pieniądze gdzie indziej nie znajdziecie........pozdrawiam