Widok

Daewoo Espero

Pierwsze Espero pojawiły się w Europie we wrześniu 1994 roku, choć na rynku koreańskim były dostępne już kilka lat wcześniej. Przyjemne dla oka nadwozie zostało opracowane przez włoską firmę karoseryjną Bertone, której udało się uzyskać niski współczynnik oporu powietrza Cx=0,28. Rozpoczęcie montażu tego modelu w Polsce datuje się na kwiecień 1996 roku. Na początku wprowadzono do sprzedaży ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Espero - opinia

Jestem posiadaczem espero 1.5 z 1998/99 roku. Uważam, iż jest to dobry samochód, cenowo porównywalny z Lanosem (używane), a porównujšc wielkoœc, wygodę i wyposażenie seryjne, bije go na głowę. Jestem pierwszym właœcicielem i mogę stwierdzic, że użytkujšc auto zgodnie z instrukcjš, dbajšco przglšdy itp. jest to pojazd bez awaryjny. Jednże głónš wadš Espero jest bardzo duża podatnoœc na wszlkie dziury i krawężniki, szybko traci zbieżnoœc, innych poażniejszychwad nie zauważyłem. Np. poglšd o słabej jakoœci plastików we wnętru osobicie uważam za nieprawdziwy (nie skrzypi na wybojach, jak w większoœci o wiele droższych samochodów, w dotyku też nie jest najgorszy). Mój egzemplarz pala w eksploatacji miejskiej ok. 11 litrów zimš i ok. 10 w lecie, na trasie spalanie spada do ok. 7 litrów. Pozdrawiam innych użytkowników tego modelu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

to super samochod !!!

Wbrew temu co sie slyszy na jego temat,moj espero spisuje sie bez zarzutu,mam go od trzech
lat i narazie bez awari.Mysle iz jest to samochod
godny polecenia .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daewoo-Opel-Citroen????

Porovnejte prototypy Citroenu Xantia na
http://www.citroen.mb.ca/citroenet/xanpro.htm
ktere se velmi podobaji Esperu.
Co si o tom myslet????????? Je Espero licenci Opelu, nebo Citroenu?
Srdecny pozdrav do Polska z Ceske Republiky!

Daewoo Espero 1,5

To bardzo dobre auto. Ma bardzo dobre przyśpieszenie. 160km/h na czwartym biegu z czterema osobami i jeszcze można by wyciągnąć sporo!
Co do zawieszenia to jest raczej twarde, ale dzięki temu dobrze trzyma się na zakrętach. Szerokie opony ułatwiają prowadzenie tego auta. Wspaniały promień skrętu, i dobre wspomaganie (hydrauliczne, dostosowane do prędkośći jazdy) oraz dobre hamulce to kolejne plusy tego auta.
Spory atut to cena.
Wykorzystując elastyczność silnka można jeżdzić na wyskoich biegach (4;5) iw ten sposób zmniejszać spalanie. Niestety bez "częstego mieszania" biegami tracimy zrywność samochodu.
Na 4 biegu bez problemu można jechać od 40km/h do 160km/h.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak bardzo dobre auto, jeździłem nim 3 lata i mam problemy z kręgosłupem. Jescze tak niewygodnych foteli nie widziałem. Poza tym stelaż złamał się po 1.5 roku. Co do spalania to moje 1.5 GLX paliło w mieście 15 litrów i nie było możliwości tego zmienić. Chyba tylko zmiana stylu jazdy, ale samochód musi jeździć a nie ciągnąć się. Vectra bez porównania super
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

wiater!!!

dawno juz nie slyszalem takich BREDNI ! ! !
pali 15 litrow bo ma przyspieszac ?!?!
to Ty wogole umiesz jezdzic? pewnie 'pedal' w podloge na prostej i dohamowanie do 20 przy lekkim luku!
To nie wina sprzetu tylko komus brak talentu!!!

Espero 1.5 na obnizonym/uwardzonym (sprezyny progresywne) zawieszeniu jest naprawde 'posluszne' w prowadzeniu... polecam wszystkim chcacym sie nauczyc technicznej i optymalnej jazdy. jak sie nauczysz panowac nad autkiem 4,6 metrowym to kazdy inny to jak resorak!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest OK

Jeżdze 2.0 CD w ciągu 4 lat przejechałem 240.000 km i ten samochód chodzi jak zegarek. Może jest trochę za miękki i za niski na polskie drogi......kilka razy wymieniałem osłone pod silnikiem. Pali ok 10l-miasto, 7-9l-trasa. Zgadzam się że zależy od stylu jazdy. Jak komuś pali 15 to może ma dziurę w zbiorniku :).

Fotele ewidentnie niedorobione

ale caly samochod miodzio, tylko ze przez te fotele rzeczywiscie mozna dostac skrzywienia kregoslupa. Moze to bylo na malych koreancow robione to re fotele?

Generalnie gdyby zalozyc sportowe fotele recaro to byloby to niezle auto i dosc wygodne. a Te parszywe fotele radze na smietnik zaniesc od razu przednie.

OPINIA

Mam Espero 1,5 od początku tj. od marca 1998 roku. Uważam że jest to świetne auto (cena/jakość). Nie wiem jak innym, ale u mnie plastyki nie trzeszczą, nie miał do tej pory żadnej awarii (odpukać). Wymieniłem jedynie (poza serwisowymi sprawami) wydech, ale to podobno robią wszyscy w Daewoo :). Pali jak Bóg (producent) wskazał 6,5l na trasie, 10-12l w mieście. Nawet akumulatora jeszcze nie wymieniałem.
Polecam wszystkim.

SUPER AUTO

Wiater to luj. Ma za duże wymagania, a wcześniej jeździł maluchem. To auto jest super . Ma wyposażenie bez zażutu

Super auto espero CD 2000

Moje auto espero ma silnik 2000 i jest autem bardzo ekonomicznym. W mieście spala ok. 8-9 litrów wygodnym w dalekich jazdach, pojemnym bagażnikiem mało psującym się, Dorównuje klasie pojazdów o wysokim standardzie wyposażenia!!!!! Polecam wszystkim zainteresowanym, którzy chcielin\by mieć swoje dobre autko
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super samochod

Jest to juz 35 samochod w moim zyciu , Espero jest najwspanialszym samochodem w mojej karjerze !!!!! Strasznie zaluje ze skonczono produkcje !!! Bardzo zaluje !!!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Espero 1.8 CD jest ok

To jest limuzyna, niedawno wrocilem z USA gdzie jezdzilem duzymi combiakami, teraz jadac moim Espero przypomina mi sie tamten klimat, wygoda i komfort. Mam tez VW Polo, ale jak rano wstaje i wybieram auto do jazdy to od momentu zakupu Espero niezdazylo mi sie wsiasc do Polowki. Moje auto pali do max. 10 po miescie i 6 w trasie i to jest fakt. Co wiecej, ABS, wsp. kier., szyby leflektory lusterka podgrz. zamki wszystko elektr. nawet antena poprostu limuzyna ktora naprawde mozna tez dzec kapcie i poszalec. Wspanialy skret, potezny bagaznik. Auto jak najbardziej polecam i wiem ze gdyby podpisal sie pod nim VW a nie Daewoo to napewno wszyscy by je chwalili :).

SUPPER

Fazowe autko, do foteli trzeba umieć sie przystosować... faktem jest ze są mało ergonomiczne, superowe autko lepszego nieznam ;) Miałem 8 aut ale to jest najlepsze POLECAM WSZYSTKIM

Zarąbiste Auto

Mam Espero 1.8 CD.Tak dobrego auta dawno nie widziałem.Wyposażenie typu: ABS,Air Bag,pełna elektryka,i dużo bajerów.Pozdrawiam użytkowników

Espero 2.0 MPI

Za Espero z pelnym wyposazeniem z roku 97 trzeba zaplacic od 15 do 18 tys PLN w zaleznosci od przebiegu i stanu samochodu.
Vectra A za ta sama cene bedzie o 3-4 lata starsza.

Silniki sa wrecz identyczne - Vectra ma C20NE a Espero C20LE. Roznica polega na osprzecie i sropniu sprezania. Opel zastosowal wtryski firmy Bosch wraz z komputerem natopmiast Daewoo firmy Delco. Walki, popychacze, tloki, termostaty itd wszystki pasuje do siebie i moze sluzyc jako zamienniki, a niejednokrotnie czesci od Vectry sa tansze.
Espero ma rozprezony silnik 8.8 (Vectra - 9.2) co pozytywnie wplywa na jego zywotnosc.
Zawieszenie w Espero jest rzeczywiscie troche za miekkie aczkolwiek jak na limuzyne calkiem przyjemne w jezdzie. Wpada niestety w lekkie bujanie, ale po wymienie sprezyn np na Ventury (komplet 570PLN - seryjne 400PLN) zachowuje sie idealnie.
Jest oczywiscie kilka tedatli do ktotych mozna sie przyczepic. Plastiki mogly by byc troche wyzszej jakosci, jednak nie sa one tak do konca zle. Dziwnie wyprofilowane zawiasy bagaznika utrudniaja wykorzystanie calej przestrzeni bagazowej.

Cala gama silnikow stosowanych w Espero pochodzi z Opla.
2.0 - Vectra A - rozprezony silnik C20NE
1.8 - Vectra A - rozprezony silnik C18NE
1,5 16V - Kadet GSi - przerobiona glowica.

Tak wiec do jakosci silnikow nie mozna sie za bardzo przyczepic. Sa modele Espero, w ktorych caly silnik i wszystkie czesci (wlacznie ze srubkami) maja emblemanty GM.

W konfrontacji z Vectra moim zdaniem wygrywa.

Majstro

Moje Espero na piec lat i 200000 kilometrow przebiegu.Psuje sie srednio raz w miesiacu.Z dodatkow nie dziala ABS,centralny zamek blokuje sie po otwarciu bagaznika,elektryczne szyby z tylu zamykaja sie, lewa 78 sekund a prawa 91 sekund.Espero jest samochodem drogim w utrzymaniu, nie wygodnym,glosnym i strasznie lichym(po 5 latach na kazdym elemecie nadwozia jest korozja).Nie polecam nikomu tego samochodu i nigdy nir kupie juz produktu Daewoo bo auto w 1998 roku kosztowalo 47500 zlotych a teraz jest warte 12000 zlotych.Pozdrawiam wszystkich milosnikow tego zlomu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To masz pecha

Pewnie kupiles rozbitka jakiegos i ci rdzewieje, ja mam 1.5 GLX rocznik 96, bez wspomagania ale mozna mu to wybaczyc bo ma klime :), rdza owszem wyszla ale tam gdize otarlem lakier, z kosztow napraw to tylko amortyzatory po 100tys (w koncu siadly) no i do tego rura wydechowa (za wysoki kraweznik) plus klocki hamulcowe (to chyba normalne), wsadzilem przy 116tys gaz - butelka bagatela 65l w bagazniku a i tak duzy wozek dzieciecy sie miesci... i powiem tyle: Nie bede wymienial tego samochodu jeszcze przynajmniej 2-3 lata! Dlaczego? Bo nic lepszego i tanszego w eksploatacji za 13-15tys nie znajdziesz na rynku

espero 15dohc

mam espero ,,wsumie auto z*******e tylko cos z osiagami i elastycznoscia silnika nie tak ,moze tylko umnie nie wiem jakie macie osiagi tego silnia i jak uzyskac najlepszy czas do 100 chodzi mi prz y jakich obrotach ma moc i do ilu obrotow ciagnoc ja:),,wsumie autko spoxxx,,,,,,tylko te osiagi ile macie sekund!!!!