Widok

Daewoo Espero

Pierwsze Espero pojawiły się w Europie we wrześniu 1994 roku, choć na rynku koreańskim były dostępne już kilka lat wcześniej. Przyjemne dla oka nadwozie zostało opracowane przez włoską firmę karoseryjną Bertone, której udało się uzyskać niski współczynnik oporu powietrza Cx=0,28. Rozpoczęcie montażu tego modelu w Polsce datuje się na kwiecień 1996 roku. Na początku wprowadzono do sprzedaży ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

espero 1.5 glx 96r

Posiadam model z początków montażu w Polsce co niesie za sobą niezrozumiały (sic!) brak wspomagania kierownicy, minusem są nisko położone siedziska przednie i śmieszny zakres ich regulacji pionowej, (kiepska widoczność podczas precyzyjnych manewrów na ciasnych parkingach- ciekawe jak w nim wyglądałby koreański inżynier kurdupel) oparcie siedziska kierowcy złamało sie w br czym byłem zaszokowany (zerowe bezpieczeństwo!!!) Aby auto należycie jeździło zmieniłem amortyzatory na gazowe i z tyłu twardsze sprężyny (standardy pękły), Zwiększyłem też rozstaw kół co poprawiło i tak dobre trzymanie w zakrętach. Mechanicy nie stwierdzili żadnych luzów w układzie jezdnym. Za to korozją robi już swoje na krawędziach dolnych drzwi i progach (sól drogowa i chyba za częste mycie lub niechlujny proces lakierowania)
Do plusów należy silnik- dość ekonomiczny i bezawaryjny. Bez obciążenia można nim śmiało wyprzedzać, no i ta przestrzeń z tyłu ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

espero 1,8 cd

niezawodne autko. 420 tys i zadnych problemów mechanicznych. pierwsze amory zmienine po 380tys. ale jeszcze trzymały! troszkę mało dopracowany w srodku niezbyt mocne blachy- korozja po 3 latach zaczęła dawać znac o sobie. ale poszedł do ludzi i jexdzi do dziś.

espero 1,5 1997 lpg

mam to autko od 2 lat, jestem 2 włascicielem, pali lato do 11 ltrv lpg, zima nawet 13, ale przelicznik jest bardzo korzystny( w porównaniu z bęzyną) głównie miasto, komfort jazdy szczególnie trasy na 6, trochę miękkie zawieszenie jak na nasze połatane drogi, do bagażnika weszła 80 ltr zbiornik gazu i tak jest dużo miejsca, mam 4 os. rodzinę 2+2 +1 - pies - wszyscy wygodnie wchodzą wraz z bagażami, po tylu latach musiałem( sam ) zakonserwować podwozie = pkt newralgiczne to drzwi i nadkola tył. sumując jeżdzę i nie zmieniam

kubus

posiadam espero od 4 lat i nie narzekam silnik 1.5 oszczednyz instalacją gazową na gazie pali 9-10 lit na 100km w roku robię45tys kilometrów poza wymianą olejów okresową co 10000 tys km autko spisuje się dobrze autko na swoje gabaryty dobrze się prowadzi jest wygodne

Porownanie

Miałem Espero 1.5 z roku 97 było zajefajne poprostu fruwało ale miałem wypadek i skasowałem je wiec kupiłem drugie i to juz nie było to poprostu muł mam gaz od nowosci i wogule nie nazekam :D Espero jako samochod rodzinny jest SUPER bagaznik 560l mowi sam za siebie.... polecam espero!!!!!!!

Daewo jest super

mówię wam kupujcie esperero jak im się przejedziecie to będziecie chcieli jezdzić cały czas
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

OK

Elegancka fura

spoko fura

silnik espero pociągnie czołga

Espero 1500 mam 10 lat jechałem nim na trasie do Poznania 183km\h na paliwie a na gazie 179km\h poza wymianą na bieżąco zużytych części nie robię w nim nic i jeżdzi

tak awaryjnego auta jeszcze nie mialem

Jestem pierwszym i pewnie ostatnim wlascicielem tego samochodu. Rok produkcji 97 przebieg 240000. Ludzie wypisują takie wspaniałe uwagi o tym samochodzie bo chcą się już go pewnie pozbyc i szukają łosia. O awariach mozna książkę napisać. Może opowiem o awariach z zeszłego tygodnia. Drugi raz padł mi rozrusznik, padło sprzęgło, wycieraczki (jazda w deszczu 120km bez wycieraczek to jazda dla twardzieli), czujnik temperatury (prawie zagotowamem samochód)a godzine temu złamał mi się fotel kierowcy przy zawiasie jak odbierałem samochód z naprawy sprzęgła. Do przypadłości Espero mozna dodać ze siada elektryka (szyby, antena, zdalne otwieranie bagaznika centralny) Jak zamowiłem sobie z uzywki panel sterujący szybami to tez był uszkodzony, więc nie jest to przypadłość tylko mojego espero. Słaba blacha łatwo wdająca się korozja. Ktoś powie, że są bardzo tanie części i łatwo dostępne. (np sprzęgło 220zł fotel 400zł) to prawda, ale nie chcę już jezdzic samochodem który się prowadzi jak radziecki samolot z lat 60-70 w którym bacznie trzeba obserwować parametry silnika i nasłuchiwać stukotów i innych dziwnych odgłosów. Na trase zawsze zabieram więcej kasy i spiwór.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

do kolegi marka

to nie wina auta porostu jesteś pechowcem:) albo czas zmienić mechanika to dobre autko a ruda jak w każdym z rudy powstał w nią sie zmieni

Tomas

Mam Espero o 2 lat .Jest to bardzo dobre auto . Robie dzienie 150 km .Mało pali.Jest naprawde super autko .Polecam Wszystkim.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ESPERO JEST O.K.

MAM,JEZDZE ,180 TYLKO TYKA SUPER FURA

fura niezawodna

samochód od początku w jednych rękach, od początku serwisowany części wyłącznie oryginał, od początku czyli 97 roku na instalacji gazowej ile ma przejechane ?? 267 000 km, można w to nie uwierzyć i żaden mechanik mi w to nie wierzy, oleju ile wleje tyle jest z instalacją żednych problemów zadbany więc i nic go nie żre tam gdzie nie trzeba. Jedyna usterka z jaką się godzę to nie silniczki a przełączniki szyb :P z tym że przy pomocy elektrosolu jest to do uniknięcia. Mojemu egzemplarzowi prorokuję przebieg którego niejeden właściciel mercedesa by pozazdrościł tak powiem proszę państwa :D

oj zgadzam się

jak się nauczy ktoś panować nade Espero to inne jak resorak. Mam Espero 1.5 i Vectre B 2.0 Opelek to jeździ jak po sznurku, a różnica naprawdę duża.
Ale Espero to świetne auto

ESPERO auto dla ludzi bez kapleksow

Mam esperke z 98 1.5dohc jezdze nia ponad rok i nie mam zamiaru sie z nia rozstawac :) dalem 5 na niezawodnosc choc kilka czesci musialem dolozyc na poczatek pompa wody zrobilem wraz z rozrzadem bo cos z niej cieklo nzprawa 220zl za rozrzad z pompa na 2 walki to cena ok a wymiana rozrzadu rzecz normalna nastepnie wielki problem nie rozsuwa sie antena ojjeje normalne chwile sie zastanowcie metal trze o metal hm pewnie trza o nia dbac wystarczy przetrzec ja jakas szmatka raz na tydzien a wd-40 to dla niej raj:) ile esperek widzieliscie z jakimis dosztukowanymi antenami takiej ne kupujcie bo gosc nie dbal kolejna jakze duza wada espero jest elektryka oje cos strasznego naciskam przycisk a tu o szok szyba sie ne otwiera hm no nic dziwnego auto ma 10 lat pewnie styki mysle rozebralem drzwi dostalem sie do przyciskow i rozbieram je czas pol godz wyczyscilem blaszki hula jak nowka no jeszcze zarowka mi sie spalila a poniszczyl sie silownik drzwi od cz tak ale mial 10 lat jemu terz wybacze jeszcze wymienialem ramiona wycieraczek bo sie zlamalo znaczy sam zlamalem:)a jeszcze laczniki stabilizatorow sa 2 za jeden dalen 13 zl :) to tyle w ciagu roku

ESPERO auto dla ludzi bez kapleksow

popisze teraz o kaforcie ocenilem na 5 auto bardzo miekie nie czuc dziur choc troche je slychac bo plastik na drzwiach mi trzeszczy zgubilem zaczep i nie mam czasu aby cos z tym zrobic troche buja ale planuje oploskie sprezyny zalozyc znajomemu to bardzo pomoglo o reszte espera sama zadba bo jest na tyle duza ze tlumi wiekszosc wyboi autko dobrze sie prowadzi ekonomicznosc hm tez 5 przecietnie 7,5 na setke ale noga nie za lekka czytalem o ekodrivingu pedal gazu max do 3/4 obroty do 2500 czasem pozwole sobie na 3000:)nie rozpedzam auta aby zaraz chamowac tylko jak najdluzej staram sie utrzymac predkosc wiecie myslalem ze to taka wolna jazda a tu szok jade szybko tylko nie ma wcisniecia w fotel narazie nie wiem ile skopci bo chce wyjezdzic cale 50l ale juz widze ze jest roznica:) wrazenia z jazdy no 5 nie jestem miesniakiem w dresie i nie powiem ze tylko bmw daje wrazenia z jazdy bo dla mnie wrazenia to nie wbicie w fotel (choc 94 koniki to tez ne malo) ale przyjemna jazda tym na co mnie stac tym co mi sie podoba :) szacuken dla fanow esperki

espero 1.5 16v 1998 180000km

Witam:)ojciec posiada ten model.Wrażenia z użytkowania bardzo pozytywne.Ale żeby to poczuć ,trzeba mieć to auto.Inna rzecz trafić na zadbany egzemplarz,bo wszystko o co nie dbamy szybciej się psuje.Bez względu na markę auta.Osobiście na dniach kupuję espero 1.8cd 1999 z gazem.Jeżeli ktoś posiada taki model proszę o kontakt.POZDRAWIAM SERDECZNIE MIŁOŚNIKÓW TEGO MODELU:)

pytanko do speców;)

planuje kupno espero1.5 DOHC 16Vz LPG koniec roku 1998 ma nastukane juz 220000km. stan tego auta bd ale mam pytanie co dalej czy coś sie moze posypać i co wiadomo na temat tej wersji, jest dobra czy zła w stosunku do innych? DARDZO PROSZE o pomoc i jakies doradzenie czy warto dadam ze cena auta to 3.700 i jest na miejscu czyli lublin. z gory dziekuje=)

Moje auto daewoo espero silnik 1500 sprawuje się bez większych problemów , może dlatego gdyż ma bardzo niewielki przebieg bo 46000km a rocznik tego auta to 1998. Kupiłem go od wójka. Oczywiście są skrzypienia,jakieś trzaski niewiadomo skąd pochodzące i jest wrażliwy na zbytnią utratę zbieżności, jest wrażliwy na krawężniki i wszelkie zbyt duże nierówności , jest zbyt miękki pływający, i spalanie jego jest niemałe bo w średnim teście wypadł u mnie 8,5 litra benzyny na 100km i byłem rozczarowany , spodziewałem się bardziej ekonomicznego auta , tym bardziej że starałem się jeżdzić ekonomicznie...Gdyby nie spalanie byłbym ogólnie bardzo zadowolony.Moim zdaniem koreańczycy się postarali bo to naprawde dobre auto jak za te pieniądze, jest dobrze wykonane jak na swoją klase z bogatym wyposażeniem.Powiem jeszcze że można kupić coś droższego , bardziej markowego w podobnej klasie, ale daewoo espero w niczym nie ustąpi innym autom pomimo żę są droższe .Takie mam wrażenie.Dlatego polecam to auto , bo to nie duże pieniądze a otrzymujemy produkt niegorszy od droższych aut z tek półki.