Widok

Daewoo Espero

Pierwsze Espero pojawiły się w Europie we wrześniu 1994 roku, choć na rynku koreańskim były dostępne już kilka lat wcześniej. Przyjemne dla oka nadwozie zostało opracowane przez włoską firmę karoseryjną Bertone, której udało się uzyskać niski współczynnik oporu powietrza Cx=0,28. Rozpoczęcie montażu tego modelu w Polsce datuje się na kwiecień 1996 roku. Na początku wprowadzono do sprzedaży ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

SUPER AUTO

Wiater to luj. Ma za duże wymagania, a wcześniej jeździł maluchem. To auto jest super . Ma wyposażenie bez zażutu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

OPINIA

Mam Espero 1,5 od początku tj. od marca 1998 roku. Uważam że jest to świetne auto (cena/jakość). Nie wiem jak innym, ale u mnie plastyki nie trzeszczą, nie miał do tej pory żadnej awarii (odpukać). Wymieniłem jedynie (poza serwisowymi sprawami) wydech, ale to podobno robią wszyscy w Daewoo :). Pali jak Bóg (producent) wskazał 6,5l na trasie, 10-12l w mieście. Nawet akumulatora jeszcze nie wymieniałem.
Polecam wszystkim.

Fotele ewidentnie niedorobione

ale caly samochod miodzio, tylko ze przez te fotele rzeczywiscie mozna dostac skrzywienia kregoslupa. Moze to bylo na malych koreancow robione to re fotele?

Generalnie gdyby zalozyc sportowe fotele recaro to byloby to niezle auto i dosc wygodne. a Te parszywe fotele radze na smietnik zaniesc od razu przednie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest OK

Jeżdze 2.0 CD w ciągu 4 lat przejechałem 240.000 km i ten samochód chodzi jak zegarek. Może jest trochę za miękki i za niski na polskie drogi......kilka razy wymieniałem osłone pod silnikiem. Pali ok 10l-miasto, 7-9l-trasa. Zgadzam się że zależy od stylu jazdy. Jak komuś pali 15 to może ma dziurę w zbiorniku :).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiater!!!

dawno juz nie slyszalem takich BREDNI ! ! !
pali 15 litrow bo ma przyspieszac ?!?!
to Ty wogole umiesz jezdzic? pewnie 'pedal' w podloge na prostej i dohamowanie do 20 przy lekkim luku!
To nie wina sprzetu tylko komus brak talentu!!!

Espero 1.5 na obnizonym/uwardzonym (sprezyny progresywne) zawieszeniu jest naprawde 'posluszne' w prowadzeniu... polecam wszystkim chcacym sie nauczyc technicznej i optymalnej jazdy. jak sie nauczysz panowac nad autkiem 4,6 metrowym to kazdy inny to jak resorak!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak bardzo dobre auto, jeździłem nim 3 lata i mam problemy z kręgosłupem. Jescze tak niewygodnych foteli nie widziałem. Poza tym stelaż złamał się po 1.5 roku. Co do spalania to moje 1.5 GLX paliło w mieście 15 litrów i nie było możliwości tego zmienić. Chyba tylko zmiana stylu jazdy, ale samochód musi jeździć a nie ciągnąć się. Vectra bez porównania super
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Daewoo Espero 1,5

To bardzo dobre auto. Ma bardzo dobre przyśpieszenie. 160km/h na czwartym biegu z czterema osobami i jeszcze można by wyciągnąć sporo!
Co do zawieszenia to jest raczej twarde, ale dzięki temu dobrze trzyma się na zakrętach. Szerokie opony ułatwiają prowadzenie tego auta. Wspaniały promień skrętu, i dobre wspomaganie (hydrauliczne, dostosowane do prędkośći jazdy) oraz dobre hamulce to kolejne plusy tego auta.
Spory atut to cena.
Wykorzystując elastyczność silnka można jeżdzić na wyskoich biegach (4;5) iw ten sposób zmniejszać spalanie. Niestety bez "częstego mieszania" biegami tracimy zrywność samochodu.
Na 4 biegu bez problemu można jechać od 40km/h do 160km/h.

Daewoo-Opel-Citroen????

Porovnejte prototypy Citroenu Xantia na
http://www.citroen.mb.ca/citroenet/xanpro.htm
ktere se velmi podobaji Esperu.
Co si o tom myslet????????? Je Espero licenci Opelu, nebo Citroenu?
Srdecny pozdrav do Polska z Ceske Republiky!

to super samochod !!!

Wbrew temu co sie slyszy na jego temat,moj espero spisuje sie bez zarzutu,mam go od trzech
lat i narazie bez awari.Mysle iz jest to samochod
godny polecenia .

Espero - opinia

Jestem posiadaczem espero 1.5 z 1998/99 roku. Uważam, iż jest to dobry samochód, cenowo porównywalny z Lanosem (używane), a porównujšc wielkoœc, wygodę i wyposażenie seryjne, bije go na głowę. Jestem pierwszym właœcicielem i mogę stwierdzic, że użytkujšc auto zgodnie z instrukcjš, dbajšco przglšdy itp. jest to pojazd bez awaryjny. Jednże głónš wadš Espero jest bardzo duża podatnoœc na wszlkie dziury i krawężniki, szybko traci zbieżnoœc, innych poażniejszychwad nie zauważyłem. Np. poglšd o słabej jakoœci plastików we wnętru osobicie uważam za nieprawdziwy (nie skrzypi na wybojach, jak w większoœci o wiele droższych samochodów, w dotyku też nie jest najgorszy). Mój egzemplarz pala w eksploatacji miejskiej ok. 11 litrów zimš i ok. 10 w lecie, na trasie spalanie spada do ok. 7 litrów. Pozdrawiam innych użytkowników tego modelu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0