Widok

Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

opinii c.d.

Rok po zakupie rocznik '99:
1. Spawanie tłumika (bo sie zrobił bolid F1)
2. Gorące przednia prawa felga (po 10 km smród nie do opisania), wyższe spalanie i zamulenie - problemem okazał się zacisk i tłoczek - jakoś się zastał. Kwestia rozkręcenia, rozruszania i na obecną chwile felga jest nieco tylko cieplejsza od pozostałych (w najgorszym wypadku nastąpi wymiana całego zacisku).
3. Drobne wybrzuszenia lakieru w obszarze tylnych kół.

Jeździ i co mi więcej trzeba :)

POMOCY!

Ostatnio w moim MATIZIE zaczęło coś stukać, dowiedziałem się, że konieczna jest wymiana amortyzatorów. Czy ktoś z was już wymieniał? Jeśli tak proszę o rady i pomoc jak sobie z tym poradzić i czy lepiej udać się z tą wymianą do mechanika.
Pozdrawiam.
Kolego twój post jest z 2010 a tu mowa o wcześniejszej dekadzie

odp amory

Niestety trzeba wymienić. Osobiście nie posiadam takiej wiedzy jak to zrobić więc proponuje udać sie do jakiegoś znajomego mechanika, a jak nie masz znajomego to popytać w kilku punktach ile by to kosztowało. Na forum daewoo też możesz zasięgnąć rady.

Pozdro

re: odp

Wielkie dzięki !!

Drobna korekta

Matiz przy jezdzie mieszanej pali 5 l na 100 km .Tak jest u mnie po 100000 przebiegu a tym było trochę trasy dużo miasta raz sam raz w 5 osób więc proszę o korektę swojego spojrzenia czy tendencyjnych testów //zależy na czyje zlecenie //.Pozdrawiam ............
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam

a ja właśnie kupiłam i od jutra jeżdżę, autko potrzebne mi w zasadzie tylko po to, żeby odwieźć dziecko do szkoły i czasami wyskoczyć na zakupy, w weekend do lasu na wycieczkę, za te pieniądze i tak nic lepszego nie kupię, szaleć nie mam zamiaru, wzrostem nie grzeszę i jak na moje potrzeby to myślę, ze jest wystarczające.

andrzej

to co ludzie piszą o tym samochodzie to kłamstwo jest okej a pali od 5,5 do 6 litrów

wiosna lato jesień 5,2 - 6 (te 5,2 to prawie całość poza miastem)
Zimą ciut więcej niż 6, bywa że 6,5 ale to wina tego że odpalam, a dopiero potem skrobie szyby (bo po co skrobać jak potem nie odpali :P).
Jak ta zima będzie taka jak poprzednia to masakra...

no coz

A tak z drugiej strony to tak zupelnie wierzyc mi sie niechce ze tylko zdrzak byl wgniecony Panie Volvo a kierowca matiza zginal matiz nie wazy 3 kilo tylko okolo 800 i uderzenie nawet w Volvo nie wgniotlo by zderzaka tylko troche wiecej i prosze was posiadaczy duzych aut nie piszcie jakie sa odoprne bo zadne nie sa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie trzeba trzymć cały czas nogi na stopie.wszystko w temacie.

trzeba zmienić amortyzatory na olejowe np.kayaba

matiz korekta

mam matiza 8 lat po dobrym serwisie pali na trasie z 3 osobami 4,3 w miastku 6.5 a do kufra masz rację mały nawet na 2 osoby

prędkośc matiz

zmień orginał ze 155 na 175 średnicy opon to pojedziesz 170

a mnie tam dobrze jeździ się matizem, i tylko dlatego że komuś on się nie podoba, nie będę go zmieniać. Po to jest taki wybór w samochodach, żeby każdy wybrał sobie takie autko jakie mu odpowiada. Mnie się podoba matiz a tobie jakieś inne auto, ja nie komentuje twojego wyboru, więc ty nie ogólniaj i nie wrzucaj wszystkich posiadaczy matizów do jednego worka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja mam problem z pedałem gazu, czasami nie łapie, jest jakby zwiotczały a jak już w końcu załapie to przy lekkim nacisku strasznie gazuje. Czy ktoś wie co to może być?

matiz

mam matiza 3 lata i ma dużo usterek jest do d.....

miałem matiza przez 1,5 roku

miałem matiza przez 1,5 roku i nigdy mnie nie zawiódł no może tylko raz jak padł czujnik hala ale wymiana tyle kosztowała co kupno całego aparatu zapłonowego więc kupiłem nowy aparat i od tego czasu zrobiłem 30000 przez rok i nic sie w nim nie działo abył to matizek z roku 1999 i gdy go sprzedawałem we wrześniu tamtego roku wyglądał jak nowy bo był całe życie garazowany audało mi sie nim osiągnąć licznikowe ponad 170 ale musiałem go długo bujać była to wersja life w kolorze miedziany metalik.jeżeli chodzi o spalanie to w warszawie spalał mi 7 litrów a w trasie 5 litrów i poniżej nie mogłem zejść ale jechałem nim w trasie tak do 100 km/godz,w zime w mieście w korkach spalił mi nawet 8,5 litra gdyż to nie były za bardzo oszczędne samochody chociaz z założenia takie miały być ale koreańcom się nie udało.życzę wszystkim użytkownikom matizków szerokości

mój się psuje często... ale jest już mocno wiekowy... nawet silnik wymieniałam,ale to poprzedni właściciel mnie w bambuko zrobił. I tak kocham mój samochodzik :)

nowe części

Co to jest q*wa TŁUMNIK? Drodzy wielbiciele imitacji samochodów co to za ustrojstwo ten tlumnik?

wypowiedź zmoderowana (admin137, 2011-03-17 15:10:35)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

D C - ocena (3 odpowiedzi)

Najlepszy żłobek na Chełmie

Kursant Michał - ocena (6 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

do góry