Widok

Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mocny

miałem nieprzyjemność ,,cmoknąć się" moim Tizkiem z innym autem (nie z mojej winy). Uderzyłem przodem(przy prędkości ok 50 km/h) w lewy przód/bok amerykańskiej wersji forda taurusa. Kobitka która nim jechała zakleszczyła sie w środku, poza tym do domu jej autko wróciło na lawecie (wylany olej i te sprawy). Ja natomiast przez jakis tydzien jezdzilem z troche tylko pokrzywiona maska. Poza tym Kocham swojego Tizka bo nigdy mnie nie zawiodł ( zjechalem nim 3/4 Niemiec) a na autostradzie ( kier . Bonn) z 3 osobmi na pokładzie jechał............165 km/h ( ale o zużyciu paliwe już tutaj nie wspomne :-)) Pozdrawiam wszystkich Matizowców. Matizmaniacy - łączcie się
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mankament

wadą tego auta jest to, że otwarcie go ( bez kluczyka ) zajmuje mniej niż 5 sekund. Wlasnie przez to juyz dwa razy mi sie wlamali. Apropo przebiegu: na blacie mamy już 217 tys. i jak dotąd żadnych poważniejszych napraw ( nie licząc sprzegla ktore wymienilem juz po...30 tys.km) W każdym razie konczac temat kiedy jedziemy we trojke ( ja, moja dziewczyna i nasz tizek) na trasie K- ce Wisła potrafimy zebrać 3 mandaty. Jednym słowem nie jestesmy najgorsi!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

72000

matiz 72000 pierścienie i zawory wydechowe -nowe .Czy ktoś miał taki przypadek?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lux auto

Prawdę mówiąc nie jestem posiadaczem Matiza ,ale jestem jego użytkownikiem.Od 5 lat pokonuje nim średnio 100 km.dziennie i jestem zachwycony tym autem.Oprucz wymiany filtrów ,oleju i płynów NIC żadnych usterek.Osobiście mam Fiata Uno,rok produkcji 2000.szmelc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

crashtest

z tymi wypadkami i zniszczeniami samochodow to jakis wyscig tu panuje. z tego co mi iadomo, to nowoczesny samochod po moze nie stluczce ale powazniejszej kolizji bierze na siebie uderzenie, czyli blachy sie skladaja, samochod do kasacji a ludzie wychodza calo. matiz jest tak wlasnie zaprojektowany. nie mozna tu porownywac konstrukcji passata czy bmw z 1992 roku, bo wtedy nie osiagano takich wytrzymalosci stali, tak wiec jesli ktos pisze, ze matiz sie zlozyl a jemu w furmance odpadl znaczek i tablica rejestracyjna, to niech sie zastanowi jak wyjdzie z kraksy z np. przydroznym drzewkiem ... moj znajomy mial matizkiem takie wlasnie spotkanie, i chlopak sie tylko posiniaczyl, samochod jak na bezpieczna konstrukcje przystalo- do kasacji

Matiz the BEST

OD roku jestem posiadaczem Matiz JOY z 99r 60 tys przebiegu. Cóż moge powiedzieć. Na początku byłem trochę sceptyczny co do zakupu,ale wszystkie moje wątpliwości minęły po 3 dniach jazdy.Autko dobrze się prowadzi pali 5l/100km przy 90-110 km/h.Zero awari.Skrzynia biegów została zalana ELFem i problemy z 2 zniknęły :-).Co do porównania z Seicento,to jakbym klnął gdybym je kupił. Matiz the best, no zawieszenie ma gorsze, poza tym THE BEST!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajny wóz

Jeżdżę codziennie w pracy autem z kratką od 3 lat i aktualnie ma przebieg 95000 km i ostatnio zdążyłem wymienić sprzęgło, wahacze przednie, łożyska przód i drugi komplet klocków. Ogólnie z autem naprawdę nie ma problemów...troszkę głośny na wysokich obrotach. Silnik jest dość energiczny (choć przerobiony z Tico) lecz przy jeździe ponad 120 km/h sporo spala (8.5/100) i jest mało stabilny (trochę zbyt wąski i za wysoki). "Odeszła" farba na uchwytach lusterek i gniją z leksza obramowania przy trójkątach drzwi przednich. Dziwne ale we wszystkich firmowych Matizach (4 szt) po około roku postrzelały przednie szyby... nikt nie potrafi wytłumaczyć dlaczego...Ogólnie autko super...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

matiz GT

Moj matiz ma 57km i 84Nm momentu po lekkiej przeróbce silnika w profesjonalnym zakładzie (dają gwarancję) polecam każdemu, autko zyskuje dużo na 3 i 4 biegu, jest bardziej dynamiczne, spalania jeszcze nie mierzyłem ale to i tak zależy jak kto jeździ

matiz to mój przyjaciel

jest jednym slowem super!!! mam też swojego...
jest złoty wersja friend!!! jestem z niego zadowolony ale chccialbym go udoskonalic....
ztuningowac!!! szukam sponsorów!!! :D

tak tak zgadzam się

niemieckie wozy takie jak ople i vw to szroty
mają kiepskie blachy a vw w porównaniu do lanosa ma ddduuuużoo ... gorsze przyspieszenie co
do matiza to TICO ma lepszego kopa

BMW 320

BMW spala tyle wciskajac do podlogi caly czas, a Matiz jest niczym pudełko po zapałkach - uderzony z tyłu, zagina się także z przodu :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

BMW

Nic nie dorównuje rzędowej szóstce z BMW to prawdziwy majstersztyk....i ta jedwabista praca,elastyczność poza tym są to bardzo trwałe jednostki napędowe...Dla koreańczyków rzecz niemożliwa do wykonania

matiz to chała

ten samochód to kompletne dno i gówno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Matiz to autko dla rozsądnych i niezamożnych

Mam go od 4 lat i jak do tej pory nie miałem specjalnie z nim problemów .78000 przejechane dzwoni tłumik odpada farba przy mocowaniu lusterek tylne amortyzatory do wymiany .wymieniane klocki i szczeki olej świece i to wsio .Można jeździć szybciej i lepiej innymi autkami ale matiz jest niepowtażalny .

matizzz

mam matiza frienda od 4 lat (40.000 tys. km). We czwórkę w zeszłym roku byliśmy nim na wakacjach (na dachu box 50 kg). Matiz dał sobie radę po serpentynach i górach Austrii, Słowenii, Chorwacji, Bośni i Czarnogóry. Wady: mały bagażnik, kokpit zajmuje dużo miejsca a jest niefunkcjonalny (Wszystko spada przy skręcaniu), ciężko wchodzi dwójka...

matizzz

mam matiza frienda od 4 lat (40.000 tys. km). We czwórkę w zeszłym roku byliśmy nim na wakacjach (na dachu box 50 kg). Matiz dał sobie radę po serpentynach i górach Austrii, Słowenii, Chorwacji, Bośni i Czarnogóry. Wady: mały bagażnik, kokpit zajmuje dużo miejsca a jest niefunkcjonalny (Wszystko spada przy skręcaniu), ciężko wchodzi dwójka...

do Pajaca Z BMW

BMW może i niezły samochodzik- ale nie zachwycaj sie tak silnikiem :-) Prawdziwy majstersztyk i cudowne brzmienie to ma moja ALFA 164 3.0 i każde BMW sie przy niej kryje....
A tak wogóle mam też MATIZKA i jest to idealny samochodzik do miasta..... :-)

MATIZ DO PALENIA GUMY

MATIZEM PALE GUME OD DAWNA JESZCZE NIC SIE W NIM NIE ZEPSULO JAK JESZCZE NIE PRUBOWALES NIM PALIC GUMY TO SPRUBUJ ZABAWY CO NIE MIARA.przy 120Km/h idac bokiem mozna poczuc namiastke driftingu,poniewaz jest wysoki i leki polecam .nic ino palic gume:)

Matiz

Przebieg 43000 ,jak do tej pory wszystko OK, tylko co 10000 olej. Wymieniłem dwie żarówki reflektorowe. W zimie firmowy olej Daewoo w skrzyni biegów nie sprawdz się. Zdecydowanie pomaga wymiana na Mobil 75w90 lub podobny (100%syntetyk). Mój sąsiad pzy przebiegu 20000 wymieniał pompę paliwa a przy 46000 rozdzielacz zapołonu (nawala czujnik optyczny znajdujący się w środku) oraz kable zapłonowe dwukrotnie. To wsztstko, życzę bezawaryjnej i bezpiecznej jazdy matizami.

fajne autko

Fajne autko do miasta .Malo pali, wszedzie sie zmiesci .

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Kursant Michał - ocena (6 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

D C - ocena (3 odpowiedzi)

Najlepszy żłobek na Chełmie

do góry