Widok

Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

fiat luciolla (prototyp matiza) byłchyba zbyt śmiało zarysowany a daewoo wprowadzoło kilka zmian i mieli rynkowy hit
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak za ta cene to nawet ok

Posiadam ten samochód juz prawie 4 lata i przejechalem nim bezawaryjnie 40000km.(poza malutka ustereczka-zerwane mocowanie linki sprzegla. Samochod ten ma duzo zalet ale niestety wady tez posiada, choc z tego co wiem to nie ma takiego ktory by nie mial. Mi najbardziej przeszkadza bardzo nieprecyzyjna skrzynia biegów i sprzeglo- ciagle trzeba regulowac. Silnik jak na ta pojemnosc ma dosc duza moc ale niestety potrafi tez dosyc DUZO spalic. Przy ostrzejszej jezdzie nawet 10l a srednio ok 6 na trasie spalanie oczywiscie spada ale i tak jest dosyc wysokie. Jak juz wczesniej wspominano samochod ten ma miekkie blachy oraz badziewne lakiery, ktore bardzo latwo jest zarysowac- jest to mozliwe nawet paznokciem. Zdazylo mi sie na pokazie sztucznych ogni ze w powloke lakiernicza wtopily sie ich resztki. Jednak za te pieniadze nie mozna za duzo wymagac. Fiaty sa na pewno duzo gorsze bo tez jezdzilem. Wedlug mnie oplaca sie kupis uzywany z nieduzym przebiegiem bo szybko traca na wartosci ale to przez uch jakosc
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dotyczy Matiza

Wygląda na to że mnie trafil sie jakiś szczególny egzemplarz.Staram sie jak moge ale ten mój ma straszne przepały 9-10 litrów i za nic nie chce wziąsć mniej Bylem 2 razy w ASO Daewoo na Grudziąckiej (Gdańsk)i za każdym razem to samo . Nie ma do czego sie przyczepić Podłączyli go do komputera .Niby wszystkie parametry w normie Aten nic tlko żłopie paliwo ja jakiś '' krążownik szos'' Przecież to sie w pale nie miesci ale to prawda Może znacie jakiś sposób co z tym zrobić do kogo sie zgłosić. POMOCYYY

dotyczy Matiza

Wygląda na to że mnie trafil sie jakiś szczególny egzemplarz.Staram sie jak moge ale ten mój ma straszne przepały 9-10 litrów i za nic nie chce wziąsć mniej Bylem 2 razy w ASO Daewoo na Grudziąckiej (Gdańsk)i za każdym razem to samo . Nie ma do czego sie przyczepić Podłączyli go do komputera .Niby wszystkie parametry w normie Aten nic tlko żłopie paliwo ja jakiś '' krążownik szos'' Przecież to sie w pale nie miesci ale to prawda Może znacie jakiś sposób co z tym zrobić do kogo sie zgłosić. POMOCYYY

Matiz czy SC?

Pare miesiecy temu postanowilem kupic samochód. Wahałem sie pomiedzy Matizem i Seicento. Mój wybór padł ostatecznie na tego drugiego . Nie jestem do konca przekonany o słuszności mego wyboru choć nie narzekam SC nawet ładnie sie zbiera i jest dość zrywny. czy koś doświadczony irozsądny mógłby dokonać solidnego porównia tych aut?

Strefa zgniotu

Jacek napisał :
"mam matiza juz 6 miesiecy po tygodniu czasu wyjazdu z salonu jakis glomb wjechal mi w tylni zderzak Renowko z duza pretkoscia.U niego poszedl caly lewy bok, a u mnie tylko wymieniono belke i zderzak."
Niestety, ale tego przyczyna jest bardzo prosta. Matiz nie posiada żadnej strefy zgniotu. Natomiast samochód klasy wyższej składa sie w harmonijke. Kiedyś byłem u wujka blacharza i przyjechał facet Passatem i mówi ze mu ktos polonezem w tyłek w jechał. Polonez ledo uszkodzony a w pasacie caly lewy bok jak harmonijka. A klapa od bagażnika 5 cm wyżej. Wszystko pomyslane tak aby nikomu w środku samochodu nic sie nie stało. A i faktycznie. Wewnątrz samochód prawie bez zmian.

Matiz!!

Ja jeżdziłem MATIZEM przez dwa lata i jak to kazdy nastolatek lubilem pojezdzic szybciej!Matiz sprawowal sie super, palil 6/7litrow w miescie!jak ja jezdzilem-palil troche wiecej:))jedyne co sie pojawialo to problemy z trakcja-kiedys zakret 90stopni pokonalem na dwoch prawych kolach!
Awaryjnosc byla znikoma-tylko elementy eksploatacyjne!Spadek ceny??ja kupilem go za 30 tysiecy(wersja friend)a po 5latach sprzedalem za 13500! to nie duza strata na przebiegu ponad 200000!!Martiz jest the best!!!

matiz

co moze rozladowywac baterie w matizie?jak jezdze co dziennie to jest dobrze a wystarczy ze postoi z 2-3 dni i nie zapale

Miki frajer jesteś.

Ciebie nawet na kosiarke nie stać a co dopiero na Matiza.Ja mam matiza rocznik 2001 za 10000 zł. i jeżdże a nie naprawiam a jak ktoś chce naprawiać a nie jeżdzić to niech sobie za te same pieniądze 15 letniego golfa kupi.
Pozdrawiam.

"co może rozładowywać baterie w matizie?

...jak jezdze co dziennie to jest dobrze a wystarczy ze postoi z 2-3 dni i nie zapale"
-
Ostatnio słyszałem że stare akumulatorki w autoalarmie. Nowe biorą 3-4mA a stare podobno dziesięć razy więcej i dlatego akumulator pada najdalej po tygodniu.

Matiz terenowy; )

Mam Matiza 2001 zepsuła się tylko gałkę w przednim zawieszeniu,a teraz zaczyna stukać druga. Poza tym wszystko OK. Mam zamontowany gaz(taki zwykły ,nie ten sekwencyjny) i teraz mój Matiz jest mistrzem oszczędności :)...lato 6,5l gazu zimą 7,5l niestety z tym gazem to trochę krowiasty jest samochodzik no ale coś za coś ,na miasto wystarczy KM... co do bezpieczeństwa to na pewno są bezpieczniejsze samochody :( Cenię Matiza za to że jest dosyć wysoko zawieszony,Zdażyło mi się jeździć nim kilka razy przez rzeczkę w Beskidzie Niskim :)
Bardzo tani w utrzymaniu...wystarczy regularnie serwisować a dalej to już tylko olej i benzyna ...no i gaz w moim przypadku ;)

ftgjghhg

mmmmmmmaaaaa mmm mm jm maaa

ftgjghhg

mmmmmmmaaaaa mmm mm jm maaa

Ścierwo Matiz

oto schemat "samochodu" marki daewoo matiz

http://pontiactransam.w.interia.pl/mati.jpg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

matiz

Mam matiza 6 lat. Nazar - sprawdź sobie ładowność matiza i nie bredź o tym że jest miekki!
Jest wąski i wysoki - dlatego chce fiknąć na zakręcie. Można go jednak wyczuć i śmiga się aż miło!!
Uwagi eksploatacyjne: delikatne zawieszenie przednie - stosować odpowiednie opony ( i nie twarde!! np.D 124) wtedy zrobi się z 60 000 do remontu końcówek; dobra 98 benzyna: mniej pali i lepiej jeździ, olej zmieniać nawet dwa razy w roku ( zimowy i letni) a to autko napewno Wam się odwdzięczy niezawodną eksploatacją . Olej ma być dobrej jakości. ( popychacze zaworów hydrauliczne!) Przed zimą i po zimie sprawdzać świece, stan kabli WN ( kunom smakują !!! ale latem)
W ciągu tych 6 lat wykonuję to wszystko o czym piszę i jeżdżę bez żadnej awarii ponad 60 tyś km. Pozdrawiam

Matiz

Matiza ma od roku 2000. Przejechał 120 tys. km Od 70 tys. jeżdżę na gas.Zużycie benzyna-lato 5,0-6,0 l. zima 5,5-6,5 gaz latem do 7 zimą do 8 l LPG .Awarie:80 tys. kopułka i palec koszt 80 zł 110 tys. sprzęgło-docisk koszt 600 zł.Przyspieszenie słabe trudno się spodziewać po silniku 0,8 litra lepszego.Przciętna predkość 110-120 km. Najwyższa 145 km-nie jestem entuzjastą bardzo szybkiej jazdy ,małżonka 155 km na gazie.
Oceniam na 5.Jeżeli komuś nie pasuje to BMV.

Zgadzam się mawert:)

ja mam mariza od dwóch lat i jak naraze chodzi bez żadnych zarzutów....51KM to nie jest mało...bierzcie pod uwae silnik 800cc ale jak to jest zawsze.....znajdzie się kilku debili, którzy nasłuchają się gdzis ze daewoo to do dupy marka i wszystkie ich samochody nie nadają się do niczego.....i potem powtarzają to wszędzie, a prawde jest tak aze więksozśc z nich nie ma zielonego pojecia o sanochodach....tym bradziej o marce o której się wypowiada, w dodatku niegdy taka osoba nie miała somochodu tej marki, wiec co moze wiedziec.....jelsi sie szanuje swój samochód to kazdy bedzie jexdził długo i dobrze.....moj kumpel ma lanosa 6 lat z salonu i jak do tej pory to tlyko zarówki, pasek i płyny eksploatacyjne wymieniał....co wy na to??? a nawet jakby coś...częsci sa tanie .....

Jeszcze jedno...jelsi ktoś mówiże Matiz ma małego buta...to nie jest auto sportowe....jelsi chcesz mieć szybki samochód to kup sobie porsche a nie porówuj Matiza do niego.......taksamo jak ktos ciśnie cały czas w takim Matizie....i potem jeczy ze mu coś wysiadło.......takiemu człowiekowi powiem tak: NAUCZ SIĘ JEŹDZIC.....to nie jest sporotowy smochód ...zapamiętąc......

Który Matiz pali 6litrów?

Mam ponad 2 lata Matiza i w 3 osoby na trasie przy szybkości 120 km/g spala 3,75 do 3,80 litra w zależności od benzyny. Więc nie opowiadajcie bzdur.Kiedyś w 4 osoby żyłowałem na każdym biegu, gdyż spieszyłem się i spalił 4,5 litra. Jeśli ktoś chce mogę w każdej chwili to udowadnić nawet idąc o drogi zakład (oczywiście benzynę kupuke niedowiarek).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Awarie Matiza

Mam matiza od ponad roku (rocznik 99) i przebieg 143 tys.km.to sporo!! Coraz częściej się w nim coś psuje.Od maja tego roku wymieniłem w nim już:łożyska z przodu i z tyłu,wachacze z przodu,kable wysokiego napięcia i swiece,dałem nowe części do hamulców z tyłu,nie wspominam o oleju i filtrach bo to normalne przy eksploatacji.Auto wizualnie wygląda bardzo dobrze.Do tej pory było niezawodne, jednak teraz już zaczyna się psuć.Ostatnio przestał chodziś środkowy cylinder,palił tylko na dwa gary?? niewiem dlaczego?? (kable iświece ma nowe),zaczoł też pomału znikać płyn z chłodnicy mimo,że nie plami na glebie.Coraz słabsze ma też hamulce a klocki,tarcze bębny i okładziny są OK.(był odpowietrzany układ hamulcowy)Do tego zaczyna palic olej,machanik powiedziałe że puszczają uszczelniacze zaworów.Tak więc zastanawiam sie nad zmianą auta na inne.Za bardzo się zaczyna sypac.Myslę że przebieg 140 tys.to dla matiza duzo.Pozdrawiam

Awarie Matiza

Mam matiza od ponad roku (rocznik 99) i przebieg 143 tys.km.to sporo!! Coraz częściej się w nim coś psuje.Od maja tego roku wymieniłem w nim już:łożyska z przodu i z tyłu,wachacze z przodu,kable wysokiego napięcia i swiece,dałem nowe części do hamulców z tyłu,nie wspominam o oleju i filtrach bo to normalne przy eksploatacji.Auto wizualnie wygląda bardzo dobrze.Do tej pory było niezawodne, jednak teraz już zaczyna się psuć.Ostatnio przestał chodziś środkowy cylinder,palił tylko na dwa gary?? niewiem dlaczego?? (kable iświece ma nowe),zaczoł też pomału znikać płyn z chłodnicy mimo,że nie plami na glebie.Coraz słabsze ma też hamulce a klocki,tarcze bębny i okładziny są OK.(był odpowietrzany układ hamulcowy)Do tego zaczyna palic olej,machanik powiedziałe że puszczają uszczelniacze zaworów.Tak więc zastanawiam sie nad zmianą auta na inne.Za bardzo się zaczyna sypac.Myslę że przebieg 140 tys.to dla matiza duzo.Pozdrawiam

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

Kursant Michał - ocena (6 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

D C - ocena (3 odpowiedzi)

Najlepszy żłobek na Chełmie

do góry