Widok

Daewoo Matiz

Autko wprowadzono do produkcji w 1998 roku i właściwie od razu zawojowało ono polski rynek. Sylwetka wykreślona przez Giorgio Giurgiaro (włoski, a więc europejski styl) w dalekowschodnim wykonaniu zdecydowanie odcięła się od innych produktów Daewoo. Dostęp do obszernego (jak na 3,5 metra długości autka) wnętrza ułatwiają szerokie, a przede wszystkim szeroko otwierające się drzwi przednie oraz ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A to psikus:D

Moj matiz w maju skonczy 10 lat... Niestety chyba nie dozyje tego czasu, dzis siadla skrzynie biegow. przejechane jest chyba ze 120 tysiecy kilometrow i dzis spotkala mnie ta przykra niespodzianka:( Wyjezdzam z podworka, wiadomo wrzucam 1, wyjechalem, chce wrzucic 2 a tu bez zadnych wczesniejszych znakow typu zgrzytanie badz jakiekolwiek halasowanie, nie chce wrzucic sie 2:( nie dziala tez 4 ani wsteczny... Jak ja mam teraz jezdzic??

Jestem właścicielem Matizka od 8lat, auto z salonu. Przejechałem nim ponad 140,000tys. Wymieniam tylko elementy eksploatacyjne typu: olej, filtry, świece,gałki itp. Matiz nie wie co to garaż. Raz miałem przypadek rozkodowania kompa, ale poza tym wszystko w jak najlepszym stanie.Pozdrawiam wszystkich posiadaczy małych,aczkolwiek pięknych autek.

matiz

ja uważam tak jak obywatel.Policjant jest tak beszczelny że to mi ręce i nogi opadają.Jak można wypowiadać się na temat o którym się nie ma pojęcia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

fajna bryka

matiz to bardzo dobry samochód.A jak ktoś nie ma o tym pojęcia jak ten zakompleksiony policjant to nie powinien się wypowiadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

:)

Jak na 1 samochod to gitara:) Wczesniej jezdziłem Toyotą C oraz renult lguna kombi ojca. Ale chcialem miec własny samochodzik:) Jak dla mnei to samochod najlepszy w swojej cenie. Mało pali, przeglady tyle co za pieczątke, wszedzie zparkujesz, waski -mozna nim nawet pod prad jechac^^. Do jazdy miejskiej poprostu cudo. Jedyne co czasmai przeszkdza to wyprzedzanie w trasie, np wyprzedzanie tira, ktory jedzie ponad 100km/h to włosy dęba stają. Trzeba naprawde długą prosta znależć i najlepiej z górki^^ No, ale na miescie i tak pelno fotoradarow, samochodów i dziur, wiec wiecej niż 90 nie m sensu jechać... a ja głownie po miescie jezdze:) Do tych co mowia ze neiwygodnie sie jezdzi: Przejedz sie polonezem lub ćinkoczento:D Oraz nei kazdy musi pędzić 220km/h po miescie i lubi stważać zagrożenie. Laguna do szkoły pedzac i wyprzedzajac wszystko i na samych zoltych swiatłach dojezdzam w 15min, a spokojna jazda matizem w 19min.

gaz do matiza

witam ja od tygodnia mam założony gaz w natizie i nie narzekam,praltycznie nie zauwazam zmiany w jeżdzie jeśli chodzi o gaz. dodam że mam sekwencyjny wtrysk-drogi ale te ceny benzyny mnie zmusiły 4,70 za litr.a ogólnie autko jest super, mam go od trzech lat i uwielbiem mojego MIETKA. POZDRAWIAM

Matiz-opinia

Autko doscs srednie. Mały bagażnik, mały silniczek(zbyt mały) a dużooo pali jak na tą pojemność. Zawieszenie kiepskie, ogrzeanie kabiny pozostawia dużo do życzenia. Wnętrze to plastiki. Nie jest głosny co jest zaletą i jest mały co również jest zaletą oraz awaryjnosc jest niska. Ogólnie chodzi o to ze jest samochodem zrobionym po kosztach, czyli jka najtaniej.

sam jestes syg i ten twoj golf ,ty szrocie

MATIZ NIE JEST ZŁY

Są zwolennicy Matiza i przeciwnicy ale kazdy chwali tym czym jeżdzi !!! Więc po co udzielac siena temat Matiza jesli się go nie posiada lub nie posiadało ???? !!!! Pozdro dla członków IKM !!!

OPINIA

Eksploatuję Matiza już drugi rok. Przejechałem prawie 20 tys. km i muszę stwierdzić, że nie mam do tego samochodu żadnych zastrzeżeń. Jak na cenę za która można go kupić nie można wymagać cudów. Jego wnętrze to wielki plus. Cała deska, kokpit są naprawdę na wysokim poziomie a wieczorem sprawiają wrażenia bardzo bogato wyposażonego samochodu. Co ważne mało spala i jest bardzo dynamiczny przy ruszaniu, a jego osiągi na prostej również są bardzo dobre. Osobiście wyciągnałem nim 160km/h i czułem,że chłopak da radę więcej, ale bałem się (akurat tutaj z musu jechałem taką prędkością). Moim zdaniem miasto idealne na miasto a i na dłuższe wypady jest nienajgorsze. Polecam serdecznie ten samochodzik

Matiz jest ok

Mam ten samochód od nowości i wcale nie żałuję że go kupiłem..Jestem z niego bardzo zadowolony.Polecam go.
Mam przejechane już 116 tys.km.Jedyne co teraz muszę zrobić to wymienić prawe przednie drzwi-korozja i tyle.
Jeżeli chodzi o spalanie to prosze 4,8-5l jazda ciągła
jednostajna,natomiast po mieście ok.6l Wadą jest mały bagażnik zaletą podstawową że jest wysoki w środku ale to nie przeszkadza przynajmniej mnie i mojej 4 os.rodzinie.Jeszcze raz polecam.

Matiz Górą

Mam matiza 4 miechy i nic mi się z nim nie dzieje...
Auto przeżyło już swoje lecz 160 na trasie spokojnie pomyka.
Jedyna wada to słabe dachowe żarówki...
Czeka mnie do wymiany tylko sprzęgło i auto gotowe na następne lata...
Wygląd autka jest bardzo sportowy tylko trzeba się muy dobrze przyjźeć...
Łatwe do tunningu i wstawianiu bajer...
Trzyma się drogi i pali gume...
Auto na lata i jest z*******e....

o spalaniu, przechyłach i ogniu

Mój Matiz też dużo palił. Przy jeździe jednoosobowej po mieście (tylko, bez trasy) spalał 8,6 litra. Rzeczywiście był za lekki i trochę za wysoko umieszczony środek ciężkości. Mój Matiz miał wypadek (widziałem go, bo jechałem drugim autem za nim). Po zjechaniu prawymi kołami na pobocze i próbie powrotu na asfalt, podskoczył na krawędzi drogi i postawił się bokiem (prędkość 70km/h). Kontra kierownicą, Matiz na drugi bok, kontra, bok, poślizg i do rowu. W rowie drzewo (w prawy reflektor). Potem dym, cztery gaśnice samochodowe (matizowa, moja i dwóch innych kierowców), brak efektu, ogień, koniec. Auta nie ma...

MATIZIK:)

spalanie spoko nie narzekam tankuje 98Bp leprza jest... mam go od 3 lat i wymian troche mialem warzacze tlumik... paski i oleje Mobil 1 super s... niezawodne i bardzo tanie w eksploaracji i oplatach...

Matiz Friend 0.8 KAT '99

Matiz to całkiem fajne autko, przejechałem nim już 180 tys km wymieniłem w nim standardowo oleje, paski, filtry, świeczki itp. jedyną poważną naprawą była wymiana zawieszenia co kosztowało mnie razem z robocizna 1400 zł wszystko czyli kolumny, drążki amorki. Spalanie zamyka się w 6,5 litra jazda mieszana. doposażyłem go w central na pilota, lepsze głośniki i radyjko. Nigdy mnie nie zawiodło byłem nim w Krakowie i w Zakopanem na standardowych oponkach wycisnąłem nim 160 km/h ale jeżdżę na nieco innych zwiększają komfort np. jak jeździ się po dziurawych polskich dróżkach. Dynamika jeżeli nie załuje się gazu i trzyma silnik na obrotach to jest przyzwoita, sprint po miescie takim autkiem to jest to... żaden większy samochód nie radzi sobie lepiej od tego w miejskiej dzungli. Jestem mechanikiem i choć mój szef lubuje się w fordach ja z miłą chęcią podchodzę do naprawy tych poczciwych autek.Wydaje mi się że ta wersja czyli friend jest najoszczędniejsza ponieważ nie jest obciążona wspomaganiem i klimatyzacją a co za tym idzie przekłada się to na jego osiągi... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Matizków

matizek

moim zdaniem to fajne małę i wygodne autko, bez problemu wchodzi 5 osób!!! nie pali 10l/100km tak jak tu ktoś mało obeznany napisał. to autko jest nie drogie i jak na tą cene komfortowe w porównaniu do innych aut jak np. skoda fabia, jest dwa razy lepszy, ponieważ ma wygląd wenętrzy i zewnętrzy lepszy. a co do osiągów to też są dobre bo przy takiej pojemności tak szybko osiąga 100 jak nie jedno lepsze auto!

do wszystkich zakochanych w tym badziewiu

do tych co lubuja sie w tym "szajsie" ... JEDNI LUBIA POMARANCZE ,A DRUDZY (jak wy matizowcy) JAK IM NOGI SMIERDZA ...

do poprzednika

to sobie je umyj bucu

matiz kopułka zapłonu

witam! wymieniłem kopułke na nowa i aplec i nie mam pewności czy podłączyłem dobrze kable do kopułki tzn w tej samej kolejnoiści co były auto ma iskre ale nie odpala jak można sprawdzić odpowiednią kolejność??

MaRo

tu się nie zgodzę ;] codziennie dojeżdżam tym autem do szkoły i jakoś nikt mnie jeszcze nie wyprzedził, czasem sam muszę to robić...podobają mi się miny kolesi na światłach którzy widzą jak matiz śmignął np. merca. Pali tyle co nic.

Inne tematy z forum Nauka i Szkolnictwo

D C - ocena (3 odpowiedzi)

Najlepszy żłobek na Chełmie

Kursant Michał - ocena (6 odpowiedzi)

Wyjątkowy talent połączony z wiedzą poparty doświadczeniem i umiejętnością przekazywania wiedzy...

do góry