Widok

Darmowe szczepienie przeciwko ospie.

Rodzina i dziecko Co? Gdzie? Kiedy? Temat dostępny też na forum:
http://pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=70528 . Ja w każdym razie nie wiedziałam, że można zaszczepić za darmo.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no już od dawna ... :)

ale czy jest sens szczepic...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak jest sens, bo nawet jak dziecko zachoruje to potem łagodniej przechodzi chorobę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pomijając, że to nie temat wątku ;) to ja też uważałam, że nie szczepić, ale jak mała dostała ospę i o 3 w nocy mąż jechał do apteki żeby kupić coś na świąd to trochę mi się odmieniło.

W każdym razie ja nie wiedziałam, że można zaszczepić za darmo i może komuś się ta informacja przyda.
image
tylko, że tak jak tam jest napisane, dziecko musi uczęszczać do żłobka

moje nie uczęszcza, więc musiałam zapłacić 180zł za każdą dawkę, a są dwie
Nie wiedziałam i 400zł zapłaciłam
Tak. Do żłobka , albo przedszkola.
image
przedszkole chyba nie

niestety w praktyce to co przychodnia inne informacje podaj, ja w mojej na wzgorzu dawke mialam bezplatna (tzreba bylo napisac oswiadczenie ze dziecko chodzi do zlobka), druga byla platna 180.
To weszło jakoś w marcu. Myśmy szczepili w lutym więc zapłaciliśmy. Koleżanka szczepiła teraz, mały siedzi w domu a i tak dostała za darmo. Brzydko mówiąc "na gębę" jej uwierzyli. Trochę to niesprawiedliwe... Powinno być zaświadczenie z tego żłobka / przedszkola do którego uczęszcza dziecko.
Dzieci przedszkolne tak...ale tylko wtedy gdy dana przychodnia ma taką umowę podpisaną. U nas czekaliśmy 9miesięcy na takie "dofinansowanie" przychodni,telefony co najmniej raz w tygodniu. W końcu ... dzieci mi zachorowaly..syn przyniósł z przedszkola....i 2 miesiace mieliśmy ospę..po kolei 3dzieci
Akurat to że było szczepione na ospę prawdziwą nie będzie miało wpływu na przebieg ewentualnej ospy wietrznej. Natomiast lepiej żeby dziecko to przechorowało jako dziecko, w wieku późniejszym jest znacznie cięższy przebieg, szczególnie u dorosłych, z hospitalizacją włącznie, a nawet z zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych. Znam to z doświadczenia.
Polecam obejrzeć odnośnie szczepionek:
http://www.youtube.com/watch?v=sB8QbiCmCwI
Odnośnie szczepionek:
http://www.youtube.com/watch?v=KktVvP8yWM4&feature=related
Reportaż z polski po szczepieniu:
http://www.youtube.com/watch?v=-l-qvmdyoYU&feature=related
nam udało się zaszczepić za darmo, a córcia nie chodzi ani do złobka ani do przedszkola. Faktycznie pediatra pytała o ten złobek, to powiedziałam, że jest plan na żłobek, ale nie wiem czy wypali. No i nas zakwalifikowała. To zalezy tylko od pediatry czy dziecko dostanie za darmo czy nie.
my też darmowo , pediatra zaproponowała a wiedziała że Młody nie chodzi do żłabka. Mówiła że zostało im trochę dawek więc dlatego darmowo
warto to poczytac o szczepionach,a nie slepo wierzyc lekarzom.nie szkoda wam waszych dzieci?ja chorowalam na ospe i co zyje.
moja lekarka dlatego mi odradzila.mowi ze i tak przez to przejdzie a szczepionka nie gwarantuje ze bedzie lzej
To nie jest szczepionka na ospę wietrzną, tylko na ospę prawdziwą. Więc nie dziw, że żyjesz, żaden cud.
a na dzume i cholere nie bylo szczepien i co gdzie te choroby?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na Kubie np

Inne tematy z forum Zdrowie

Hiszpańska mucha, jakie macie doświadczenia? (7 odpowiedzi)

Ciekawi mnie tutaj czy ktoś może stosował srodek taki jak hiszpańska mucha i moze napisać swoje...

Problem z osiągnięciem pełnej erekcji (6 odpowiedzi)

Piszę to anonimowo, bo w przeciwnym wypadku nigdy bym się na to nie odważył. Od jakiegoś czasu...

Mam problem z penisem. Nie staje (6 odpowiedzi)

Mam od jakiegoś czasu problemu ze współżyciem. Penis nie staje albo jest w niepełnym wzwodzie....

do góry