Widok
Debile na drogach
Mam pytanie, jakie trzeba mieć braki w fantazji i inteligencji, żeby na drogach piaskowych miedzy domami jeździć ponad 60 km/h ? Dotyczy akurat Pszennej i dróg koło niej ale takie pomysły to widać wszędzie. Niedosyc, ze pòłinteligenci zostawiają tumany piachu w powietrzu to jeszcze nie patrzą na idących pieszych. Dla wszystkich debili mam propozycje startu w rajdzie Mazur (drogi szutrową), choć szkoda ich rodzin bo mogą sobie zrobić krzywdę .
Skoro nie ogarniasz treści znaku 'Teren zabudowany' to nie miej pretensji, że inni kierowcy poruszający się w twojej okolicy też mają go gdzieś.
Na odcinku rondo turbinowe-Bysewo (skrzyżowanie z Budowlanych) JEST teren zabudowany czy się to komuś podoba, czy nie. Brak matek z wózkami i dzieci nie ma tu nic do rzeczy.
Mam nadzieję, że policja przy najbliższej okazji wytłumaczy ci przy pomocy bloczka mandatowego co oznacza ten trudny termin.
Na odcinku rondo turbinowe-Bysewo (skrzyżowanie z Budowlanych) JEST teren zabudowany czy się to komuś podoba, czy nie. Brak matek z wózkami i dzieci nie ma tu nic do rzeczy.
Mam nadzieję, że policja przy najbliższej okazji wytłumaczy ci przy pomocy bloczka mandatowego co oznacza ten trudny termin.
odcinek rondo turbinowe do pętli Bysewo - obszar zabudowany z dwóch stron 50km/h.(lubią suszyć - dla mnie absurd ta 50tka tam) Dalej koniec obszaru zabudowanego ale 70km/h (ostatnio znak przewrócony, od kilku dni powrócił na swoje miejsce. odcinek ten kończy się chwile przed stacją gdzie jest na MOMENT 90 bo odwołanie 70tki i przy wysepkach przy stacji znów 70tka. Przy światłach obszar zabudowany 50.
Dziękuję!
co do Rolniczej jeżdże tam sporadycznie do Rolnika - nie wyobrażam sobie tam jazdy szybciej niż 40 :/ - sorry ale ja dbam o swój samochód.
Kolejowa - ludzie opamiętajcie się tam jest znak "strefy zamieszkania", to m.in;
- prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
- możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
- prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
- zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
dodatkowo pierwszeństwo z prawej bo nie ma tam znaków wskazujących inaczej.
Dziękuję!
co do Rolniczej jeżdże tam sporadycznie do Rolnika - nie wyobrażam sobie tam jazdy szybciej niż 40 :/ - sorry ale ja dbam o swój samochód.
Kolejowa - ludzie opamiętajcie się tam jest znak "strefy zamieszkania", to m.in;
- prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
- możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
- prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
- zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.
dodatkowo pierwszeństwo z prawej bo nie ma tam znaków wskazujących inaczej.
"odcinek rondo turbinowe do pętli Bysewo - obszar zabudowany"-w naszym kraju to jest jakaś masakra z tym obszarem zabudowanym tak naprawde powinien sie skończyć za skrzyzowaniem-jadąc od turbinowego.Dalej są już działki i petla w bysewie nie wiele zmienia.Mam wrażenie że znaki w naszym kraju stawia się zbyt często bez logiki.Tam gdzie są potrzebne ograniczenia prędkości to ich nie ma i na odwrót.
Celos. Chyba nie do końca zrozumiałeś wętek. Jeżeli na prostej drodze z szerokim poboczem i jeszcze szerszym przydrożem, jaką jest ul. Lotnicza, uzasadnione jest ograniczenie prędkości do 50 km/h (moim zdaniem totalna bzdura), to jakie powinno być ograniczenie prędkości na drodze biegnącej 2m od płotu posesji?? Jeżeli nadal nie wiesz o czym mowa, to zapraszam na ul. Źródlaną.
Jeżli uważasz, że powinno być mniej niż 50 to napisz do Urzędu Gminy pismo w tej sprawie. W czym problem?
Wkurza mnie tylko takie wybiórcze traktowania przepisów. "Pod moim domem macie jeździć powoli, ale Nowatorów lub Lotniczą to będe sobie jechał ile mi się podoba". Albo traktujemy prawo poważnie albo nie.
A poza tym żadne przepisy nie zastąpią zdrowego rozsądku kierowcy.
Wkurza Cię 50 na Lotniczej? To przypomnij sobie skoszony przystanek przy Biedronce przez takiego jak Ty, którego zdaniem to totalna bzdura, bo przecież wie lepiej ile można tam jechać. Cud, że chwilę wcześniej autobus zabrał stamtąd dzieci.
Wkurza mnie tylko takie wybiórcze traktowania przepisów. "Pod moim domem macie jeździć powoli, ale Nowatorów lub Lotniczą to będe sobie jechał ile mi się podoba". Albo traktujemy prawo poważnie albo nie.
A poza tym żadne przepisy nie zastąpią zdrowego rozsądku kierowcy.
Wkurza Cię 50 na Lotniczej? To przypomnij sobie skoszony przystanek przy Biedronce przez takiego jak Ty, którego zdaniem to totalna bzdura, bo przecież wie lepiej ile można tam jechać. Cud, że chwilę wcześniej autobus zabrał stamtąd dzieci.
Dość kuriozalna sytuacja: Pszenna ograniczenie prędkości do 30 km/h i 3.5 t a po drugiej stronie Źródlana, taka sama droga, ale tutaj hulaj dusza - można 50 km/h i choćby 1000 ton !!! Ta gmina nic nie robi, nie ma jakiejkolwiek wizji i zasad a działa tylko wtedy jak uda się o coś wykłócić. Mieszkańcy Źródlanej są chyba mało kłótliwi - czas na działania. Nie czekajmy aż ktoś zginie przez wariata !!!
Przyznam szczerze, nie widziałem tego znaku ograniczenia do 30 km/h musieli postawić go stosunkowo niedawno, ale to bardzo dobrze. Wjeżdżając na pszenna z lotniczej i odwrotnie, często jest to bardzo trudne przy wzmożonym ruchu, na tyle trudne ze czlowiek glownie koncentruje sie na samej możliwości wjazdu. Moze szkoda ze nie są powtórzone te znaki lub trochę bardziej odsuniete od lotniczej. Choć wiem ze znaki nie wile pomogą na glupote. Nagminnie widzę jak jeżdżą olbrzymie ciężarówki, albo pędzą osobówki, np wczoraj jakiś młody chlopaczak starym jasnym pasatem zapi...ał jakieś dobre 70km/h wzdłuż nowych szeregowców. Albo inny idiota notorycznie jezdzi na jednym kole motocyklem po osiedlu rodzinnym, do tego ma kamerę na kasku aby uwiecznić swoje debilne wyczyny :(
15 maja wysłałem maila do UG w Żukowie o następującej treści:
"Szanowni Państwo,
przed dwoma dniami rozpoczęły się prace układania płyt "jumbo" na ul. Źrodlanej w Baninie. To oczywiści dobra wiadomość dla mieszkańców ulicy. Pragnę jednak zapytać, czy przewidzieliście Państwo oznakowanie tej ulicy znakami ograniczenia prędkości? Niepokoi mnie bowiem to, co będzie się tu działo, skoro jeszcze przed ułożeniem płyt wielu kierowców pruło po Źrodlanej na pełnym gazie nie zważając na mieszkańców. Niepokoi mnie to tym bardziej, że krawędź układanej drogi będzie przebiegać teraz w odległości zaledwie 2-2,5 m od ogrodzeń znajdujących się tu domostw, co stanowi przesłankę do kolizji przy wyjeżdżaniu z posesji, a przede wszystkim narazi na niebezpieczeństwo potrącenia mieszkańców posesji, zwłaszcza dzieci, nie wspominając już o zwierzętach domowych. Proszę o stanowisko Gminy."
Na razie odpowiedzi brak!!!
"Szanowni Państwo,
przed dwoma dniami rozpoczęły się prace układania płyt "jumbo" na ul. Źrodlanej w Baninie. To oczywiści dobra wiadomość dla mieszkańców ulicy. Pragnę jednak zapytać, czy przewidzieliście Państwo oznakowanie tej ulicy znakami ograniczenia prędkości? Niepokoi mnie bowiem to, co będzie się tu działo, skoro jeszcze przed ułożeniem płyt wielu kierowców pruło po Źrodlanej na pełnym gazie nie zważając na mieszkańców. Niepokoi mnie to tym bardziej, że krawędź układanej drogi będzie przebiegać teraz w odległości zaledwie 2-2,5 m od ogrodzeń znajdujących się tu domostw, co stanowi przesłankę do kolizji przy wyjeżdżaniu z posesji, a przede wszystkim narazi na niebezpieczeństwo potrącenia mieszkańców posesji, zwłaszcza dzieci, nie wspominając już o zwierzętach domowych. Proszę o stanowisko Gminy."
Na razie odpowiedzi brak!!!
wystarczy chodzić gęsiego w przeciwnym kierunku do ruchu pojazdów i nie będzie problemów z rozjechanymi stopami
poza tym zwróćmy uwagę że to piesi korzystają z drogi a nie pojazdy z chodnika więc krótko mówiąc pretensje na bok lub do Burmistrza Gminy Żukowo z petycja o chodnik
tak, mam dzieci i chodzę z nimi tamtędy i jeżdżę rowerkami, też mnie to boli ale chodzę zgodnie z przepisami, a to czy wariat leci 30 czy 130 to już jego sumienie a nie moje,
tka wiem inaczej będę mówił jak mi dzieciaki przetrąci
pozdrawiam
poza tym zwróćmy uwagę że to piesi korzystają z drogi a nie pojazdy z chodnika więc krótko mówiąc pretensje na bok lub do Burmistrza Gminy Żukowo z petycja o chodnik
tak, mam dzieci i chodzę z nimi tamtędy i jeżdżę rowerkami, też mnie to boli ale chodzę zgodnie z przepisami, a to czy wariat leci 30 czy 130 to już jego sumienie a nie moje,
tka wiem inaczej będę mówił jak mi dzieciaki przetrąci
pozdrawiam
Kolejny wypadek kolo biedronki,ludzie jeżdżą jak szaleni później skutki....
http://kartuzy.info/wiadomosc,19111,Banino-Zderzenie-samochodu-z-motocyklem.html
http://kartuzy.info/wiadomosc,19111,Banino-Zderzenie-samochodu-z-motocyklem.html
wczoraj wieczorem kolejny wypadek
wczoraj wieczorem kolejny wypadek