Widok
Ja polecam firme Agata Dekoracje http://www.agatadekoracje.pl piekne dekoracje i mily kontakt polecam
jeżeli chodzi o dekoracje sali czy kościoła to widziałem naprawdę wiele fajnych pomysłów, których nie jestem wstanie niestety opisać Ci tutaj ale mogę podać Ci link do ciekawego artykułu na ten temat http://www.salenawesela.pl/artykul/jak-udekorowac-sale-na-wesele/3/ pozdrawiam
Chcemy je zatrzymać do domu na przyszłość. Zreszta jest juz tylko 9- 2 oddalam do kościoła, a jeden zakosila mi siostra :-)
Kupowaliśmy je w Szczepanie, dobrze jest szybciej się tam wybrać bo nie wszystko mają w duzej ilości. Czasem trzeba poczekac na dostawę. Nie były drogie ok 14zl za sztukę.
Szukałam też podobnych w wypożyczalniach, ale nie mieli nigdzie nic ciekawego a jak coś w miare się znalazło to kilka sztuk, zawsze za mało.
Kupowaliśmy je w Szczepanie, dobrze jest szybciej się tam wybrać bo nie wszystko mają w duzej ilości. Czasem trzeba poczekac na dostawę. Nie były drogie ok 14zl za sztukę.
Szukałam też podobnych w wypożyczalniach, ale nie mieli nigdzie nic ciekawego a jak coś w miare się znalazło to kilka sztuk, zawsze za mało.
Chciałam opowiedzieć i opisać jak moje samodzielne dekoracje się udały.
Kupiłam 12 szklanych świeczników - 168 zł
8 latarenek szklanych na tligty -60 zł - stały na tarasie
12 osłonek ze stali ocynkowanej ikea - 36 zł
12 małych dyń ozdobnych - 36zł
36 świec - 90zł
tlighty paczka -9zł
Kwiaty świeże z giełdy z kwiatami na auto - ok 120zł
Hortensje z ogrodu - 0zł
gąbka florystyczna - 3zł
wstążka na auto - 30zł
Dekoracja kościoła robiła Pani która zwykle układa kwiaty w kościele- 367zł na same kwiaty, za robociznę nie płaciliśmy, kwiatów było sporo przy ołtarzu.
Bukiet -150 zł - zamówiony - prześliczny - myślę, że bardzo dokładnie powiedziałam i pokazałam florystce o co mi chodzi więc się udało no i wybrałam dobrą kwiaciarnię
Broszka z kwiatów dla świadkowej - 50zł -zmówiona w tym samym stylu
Wszystko razem wyszło 969 zł
Chciałam mieć fajną ale nie wielką dekorację na stołach, miała być dopasowana stylem do wnętrza restauracji i pory roku.
Sama zrobiłam dekoracje restauracji, układanie kwiatów nie zajęło mi dużo czasu może, ale później wieczorem musieliśmy te dekoracje rozstawić. Powiem tak, była to kolejna rzecz do zrobienia, ale było wart,o bo ludzie zwrócili uwagę na nietypową dekorację, nawet obsługa sali mówiła, że super to wyglądało.
Powiem szczerze, że nie lubię typowo ślubnych dekoracji, sal i klimatów, a za coś bardziej oryginalnego musielibyśmy sporo zapłacić, więc myślę, że warto było samemu zadziałać.
Tak wyglądały bukieciki na stoły

Uploaded with ImageShack.us
A tak świeczniki

Na jeden stół 8 osobowy podłużny były 2 świeczniki i 2 bukiety. Koło każdego świecznika leżała mała dynia.
Kupiłam 12 szklanych świeczników - 168 zł
8 latarenek szklanych na tligty -60 zł - stały na tarasie
12 osłonek ze stali ocynkowanej ikea - 36 zł
12 małych dyń ozdobnych - 36zł
36 świec - 90zł
tlighty paczka -9zł
Kwiaty świeże z giełdy z kwiatami na auto - ok 120zł
Hortensje z ogrodu - 0zł
gąbka florystyczna - 3zł
wstążka na auto - 30zł
Dekoracja kościoła robiła Pani która zwykle układa kwiaty w kościele- 367zł na same kwiaty, za robociznę nie płaciliśmy, kwiatów było sporo przy ołtarzu.
Bukiet -150 zł - zamówiony - prześliczny - myślę, że bardzo dokładnie powiedziałam i pokazałam florystce o co mi chodzi więc się udało no i wybrałam dobrą kwiaciarnię
Broszka z kwiatów dla świadkowej - 50zł -zmówiona w tym samym stylu
Wszystko razem wyszło 969 zł
Chciałam mieć fajną ale nie wielką dekorację na stołach, miała być dopasowana stylem do wnętrza restauracji i pory roku.
Sama zrobiłam dekoracje restauracji, układanie kwiatów nie zajęło mi dużo czasu może, ale później wieczorem musieliśmy te dekoracje rozstawić. Powiem tak, była to kolejna rzecz do zrobienia, ale było wart,o bo ludzie zwrócili uwagę na nietypową dekorację, nawet obsługa sali mówiła, że super to wyglądało.
Powiem szczerze, że nie lubię typowo ślubnych dekoracji, sal i klimatów, a za coś bardziej oryginalnego musielibyśmy sporo zapłacić, więc myślę, że warto było samemu zadziałać.
Tak wyglądały bukieciki na stoły

A tak świeczniki

Na jeden stół 8 osobowy podłużny były 2 świeczniki i 2 bukiety. Koło każdego świecznika leżała mała dynia.
Polecam popytać, poszukać na forum dobrych i sprawdzonych dekoratorów-florystów i zaufać ich fachowości. W każdej branży znajdzie się jakiś partacz ale nie przekreślajmy wszystkich. W takim momencie Pana młoda ma wiele innych spraw na głowie niż dekoracje kościoła czy sali. Gratuluje tym dziewczynom, które same zrobiły sobie bukiety. Na pewno były śliczne ;)
Mam nadzieje, że nie macie takich zawodów, że inni też nie będą chcieli skorzystać z waszych porad, umiejętności czy wychowach usług. Ale może jak posiedzicie trochę na bezrobociu dowiedzie się jak to jest, gdy ktoś odbiera Wam chleb.
Mam nadzieje, że nie macie takich zawodów, że inni też nie będą chcieli skorzystać z waszych porad, umiejętności czy wychowach usług. Ale może jak posiedzicie trochę na bezrobociu dowiedzie się jak to jest, gdy ktoś odbiera Wam chleb.
Na czym jak na czym ale na kwiatach oszczedzić się nie da!!! Od tego są fachowcy! Trzeba wiedziec jakie kupic jak je przechowywac,jak je ułożyc itp. Nie mialabym ochoty ani czasu tego robic sama sobie przed slubem! Tanio nie zawsze znaczy dobrze! A w ten dzien wszystko musi byc perfekcyjne! Koszt kompletnej dekoracji kosciol,sala+bukiet,butonierka przeznaczylam 2000zl i nie żałuje! To nie sa kwiaty ,,na chwile" a na fotografiach podziwiamy je do dzis..i te wspomnienia.. Trzeba tez dodac ze kwiaciarnia kwiaciarni nie równa! Polecam zamówienie w porządnej pracowni florystycznej np.we wrzeszczu na grunwaldzkiej lub nowootwarta na ul świętokrzyskiej - (przystanek autobusowy niepołomicka). Kwiaty nie tanie ale jakość godna ceny! Z dobrą florystką to jak z dobrym fryzjerem-jak jestem zadowolona z usług to bez wzgledu na cene tam chetnie wracam ;)
Bez sensu ta dyskusja. Dla kogoś ułożenie kwiatów będzie super wyczynem, za to dobierze sobie piękną suknię, bez pomocy stylisty. Dla kogoś innego kupno sukni będzie koszmarem, ale zrobi sobie własnoręcznie zaproszenia. Gdybym umiała robić torty, to wolałabym sama sobie zrobić niż jeść ten syf ze słynnych cukierni.
Rozumiem, że jeśli już tak globalnie posługujesz się "fachowcami" to do sprzątania swojego mieszkania i wyprawiania urodzin też ich zatrudniasz, no przecież nie jesteś kucharką, ani sprzątaczką (?)
Rozumiem, że jeśli już tak globalnie posługujesz się "fachowcami" to do sprzątania swojego mieszkania i wyprawiania urodzin też ich zatrudniasz, no przecież nie jesteś kucharką, ani sprzątaczką (?)
Też miałam takie myślenie jak Ty... Okazuje się, że jesteśmy w PL i tutaj każdy się zna na wszystkim najlepiej. Nawet ludzie z polecenia okazują się - jak dla mnie - być beztalenciem. Za to każdy się tak ceni że hoho. Po co mam ryzykować, wydać kasę i mieć koszmar, jak mogę zrobić coś sama i o wiele lepiej i nie użerać się z tupeciarzami
można samemu dekorować sobie salę czy kościół, ale niekoniecznie wyjdzie to taniej bo wszystko zależy od tego co napisałyście wyżej tj. od tego co musicie zakupić same i ile/jakie kwiaty chcecie użyć; ja pomagałam dekorować salę przyjaciółce, było nas kilka osób - i była to super zabawa przez 2 dni i fajne wspomnienia, ale ona miała minimalnie i wyszło dużo taniej (wazony pożyczyła mama innej przyjaciółki) potem ona mi pomagała stroić kościół i restaurację dzień przed ślubem, ale po prostu ja nie miałam poltra i miałyśmy ten czas aby to spokojnie bez stresu zrobić, z tym, że kwiaty zostawiłyśmy w kościele w wodzie i w dzień ślubu rano przyszła jeszcze inna koleżanka i je do ławek włożyła - wszystko zależy od organizacji, jak się chce to można; tylko pytanie czy naprawdę warto/czy mamy czas/ochotę i jakieś minimalne zdolności? kwiaty kupione samodzielnie np. na giełdzie są dużo tańsze niż z kwiaciarni - to fakt, ale kwiaty to tylko 1 element tej dekoracji, ja pozostałe elementy dekoracji pożyczyłam akurat od znajomej mojej przyjaciółki, która ma taką małą firmę dekoratorską i z tego co wiem bierze niewiele za dekoracje, ale ja akurat chciałam sama robić :)
na pewno warto napisać maile do różnych firm bo ceny są bardzo zróżnicowane - ja na początku tak robiłam w celach czysto orientacyjnych
na pewno warto napisać maile do różnych firm bo ceny są bardzo zróżnicowane - ja na początku tak robiłam w celach czysto orientacyjnych
:) - pisząc
"Biorąc pod uwagę to, że nie mam w domu 10 takich samych wazonów, a marzyły mi się wysokie martini kompletnie nie opłacało mi się ich wypożyczać, a już na pewno kupować."
chodziło mi o to, że gdybym miała robić dekoracje sama(co uważam za bezsens dzień przed ślubem), to musiałabym albo wypozyczyć wazony, albo kupić :) a firmy właśnie mają to w cenie. :)
'a co do robienia samemu... można czemu nie, tak samo można uszyc sobie suknie, upiec tort czy wystrugać obrączki ;P" - dobre dobre :D :D :D
"Biorąc pod uwagę to, że nie mam w domu 10 takich samych wazonów, a marzyły mi się wysokie martini kompletnie nie opłacało mi się ich wypożyczać, a już na pewno kupować."
chodziło mi o to, że gdybym miała robić dekoracje sama(co uważam za bezsens dzień przed ślubem), to musiałabym albo wypozyczyć wazony, albo kupić :) a firmy właśnie mają to w cenie. :)
'a co do robienia samemu... można czemu nie, tak samo można uszyc sobie suknie, upiec tort czy wystrugać obrączki ;P" - dobre dobre :D :D :D
po pierwsze kazda szanujaca się kwiaciarnia pojemniki, miski, świeczniki daje na wypożyczenie a nie liczy za zakup !! kwiaciarnie licza tylko za kwiaty plus układanie ewentualy dojazd.
zawsze podajesz cene-kwote w której kwiaciarnia ma się zmiescic i to juz ich rola, żeby w w tej kwocie zrobić dekoracje.
a co do robienia samemu... można czemu nie, tak samo można uszyc sobie suknie, upiec tort czy wystrugać obrączki ;P
kocham tego typu oszczednosci kosztem kwiatow... czemu nie oszczedzac kosztem wodki ?? :D:P pozdro
zawsze podajesz cene-kwote w której kwiaciarnia ma się zmiescic i to juz ich rola, żeby w w tej kwocie zrobić dekoracje.
a co do robienia samemu... można czemu nie, tak samo można uszyc sobie suknie, upiec tort czy wystrugać obrączki ;P
kocham tego typu oszczednosci kosztem kwiatow... czemu nie oszczedzac kosztem wodki ?? :D:P pozdro
Ja uważam ze to każdego indywidualna decyzja kto jak chcę zeby jego ceremonia wyglądała ( w kwestii finansowej) więc nie wiem po co każda z Was tak się burzy , bo nie każda ma tyle pieniędzy żeby płacić komuś za dekoracje , itd. Czasem można na tym zaoszczędzić i wykazać choć odrobinę zainteresowania nawet jeśli ktoś nie ma inwencji twórczej :)
no tak zgadzam sie, nie wjezdzam tylko kazdy ma swoja opinie, uczepili sie ze za 500 ja sama robie... nawet jakk wydam 1000 to nie to samo co 2500, auto nie bedzie mialo kwiatow tylko "kapelusz u welon" i wiecej mi nie potrzeba :D
Mam swoja wizje i tyle..
Ja mam upatrzone wazony w ikea i wyjda nie drogie takie jak mi sie podobaja i takie jakie chciałam :)
a waracaj do watku: firma bierze różne kwoty, ale też można zrobić samemu i napewno wyjdzie takiej chyba, że ktos ma bardzo duże wymagania a firmy dekoratorskie maja dyzy asortyment..
Nie mowie przeciez NIE BIERZCIE FIRM DEKORATORSKICH, BO SA DROGIE...
Mam swoja wizje i tyle..
Ja mam upatrzone wazony w ikea i wyjda nie drogie takie jak mi sie podobaja i takie jakie chciałam :)
a waracaj do watku: firma bierze różne kwoty, ale też można zrobić samemu i napewno wyjdzie takiej chyba, że ktos ma bardzo duże wymagania a firmy dekoratorskie maja dyzy asortyment..
Nie mowie przeciez NIE BIERZCIE FIRM DEKORATORSKICH, BO SA DROGIE...
Oli - nie masz tanich kwiatków - gdyby do tego doliczyć dekorację auta z żywych kwiatów, żywe kwiaty na stoły, kosze dla rodziców z kwiatami i inne pierdoły też by wyszło pod 2 tysiące :)
ja mówię tylko, że realnie na "robiciznie" idzie zaoszczędzić do ok 600 zł jak sie bierze pod uwagę pełen pakiet dekoracji.
to nie jest tak, że za dekorację robioną przez firmę płaci się 5x więcej niż gdyby się to zrobiło samemu.
Wiadomo, że wszytsko zależy od tego co kto sobie wymyśli.
Paulina - nie wiem po co sie ciśnieniujesz. Jeśli koszt kwiatów wyniesie 500 zł to wątpię by jakakolwiek firma wzięła 2 tysiące za samą robociznę.
Skąd wiesz co autorka wątku ma zawarte w tych 2,5 tysiącach? zapewne znacznie więcej niż Ty w swoich 500 zł.
My za wszytsko płąciliśmy sami.
Dużo rzeczy zrobiłam też sama, jak np kokardy na klamki samochodów, kokardy na lampy z kwiatkami na salę, dekorację poręczy, organzę na stoły i świece mieliśmy w cenie, zakupiłam sama balony na hel, bo było 2x taniej niż kupno akich samych balonów przez frmę, tablicę z rozpiską gości i jej dekorację, płatki róż i świeczki i świeczniki na schody.
Ale ogólnie za to, że kwiaty do kościoła zrobiła mi Pani kościelna, a dekoracje sali i bukiety zrobiły mi firmy to wyszło ok 400 zł drożej. a nie 5x drożej niż bym miała sama to robić.
Biorąc pod uwagę to, że nie mam w domu 10 takich samych wazonów, a marzyły mi się wysokie martini kompletnie nie opłacało mi się ich wypożyczać, a już na pewno kupować.
400 zł więcej na przestrzeni wydanych na wesele pieniędzy wg mnie na prawdę "zginęło" - a miałam spokój dzień przed ślubem i z dekoracji byłam bardzo zadowolona :)
nie wiem po co najeżdżasz na dziewczyny, które dekoracje zlecają firmom - tym bardziej, że nie każdy ma zdolności do układania kwiatów.
ja mówię tylko, że realnie na "robiciznie" idzie zaoszczędzić do ok 600 zł jak sie bierze pod uwagę pełen pakiet dekoracji.
to nie jest tak, że za dekorację robioną przez firmę płaci się 5x więcej niż gdyby się to zrobiło samemu.
Wiadomo, że wszytsko zależy od tego co kto sobie wymyśli.
Paulina - nie wiem po co sie ciśnieniujesz. Jeśli koszt kwiatów wyniesie 500 zł to wątpię by jakakolwiek firma wzięła 2 tysiące za samą robociznę.
Skąd wiesz co autorka wątku ma zawarte w tych 2,5 tysiącach? zapewne znacznie więcej niż Ty w swoich 500 zł.
My za wszytsko płąciliśmy sami.
Dużo rzeczy zrobiłam też sama, jak np kokardy na klamki samochodów, kokardy na lampy z kwiatkami na salę, dekorację poręczy, organzę na stoły i świece mieliśmy w cenie, zakupiłam sama balony na hel, bo było 2x taniej niż kupno akich samych balonów przez frmę, tablicę z rozpiską gości i jej dekorację, płatki róż i świeczki i świeczniki na schody.
Ale ogólnie za to, że kwiaty do kościoła zrobiła mi Pani kościelna, a dekoracje sali i bukiety zrobiły mi firmy to wyszło ok 400 zł drożej. a nie 5x drożej niż bym miała sama to robić.
Biorąc pod uwagę to, że nie mam w domu 10 takich samych wazonów, a marzyły mi się wysokie martini kompletnie nie opłacało mi się ich wypożyczać, a już na pewno kupować.
400 zł więcej na przestrzeni wydanych na wesele pieniędzy wg mnie na prawdę "zginęło" - a miałam spokój dzień przed ślubem i z dekoracji byłam bardzo zadowolona :)
nie wiem po co najeżdżasz na dziewczyny, które dekoracje zlecają firmom - tym bardziej, że nie każdy ma zdolności do układania kwiatów.